Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

21 Μαίου- Περί Τυφλότητος/ Στρατιώτες της Σαλαμίνας

Δύο παλαιότερες εκδόσεις που θα σας «ρουφήξουν» στον κόσμο τους

Του Γιάννη Πλιώτα


Καλημέρα από τα πάνω πάνω ράφια της βιβλιοθήκης σας, όπου είμαι σίγουρος ότι αναπαύονται (σκονίζονται κοινώς) διάφορα αδιάβαστα βιβλία, που κατέληξαν εκεί το καθένα για τους δικούς του λόγους. Ισως θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά εκεί· μπορεί να κρύβεται ένας ξεχασμένος λογοτεχνικός θησαυρός, πρόθυμος να σας κρατήσει συντροφιά πριν κοιμηθείτε, ενώ έχετε κλειστή την τηλεόραση ή σ’ ένα βαρετό ταξίδι. Αν, όμως, είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει τίποτα αξιόλογο ή καινούργιο εκεί ψηλά, τότε διαβάστε παρακάτω.

Ναι, είναι αλήθεια ότι είχα υποσχεθεί παρουσίαση βιβλίου και συνέντευξη για αυτή την εβδομάδα, αλλά χρειάστηκα λίγο χρόνο παραπάνω και έτσι σήμερα θα προτείνω δύο βιβλία ξένων συγγραφέων, που διάβασα πρόσφατα και μου έκαναν εντύπωση. Δεν είναι πρόσφατες εκδόσεις, αλλά και τα δύο είναι σημαντικά έργα και είναι ίσως πολύ άδικο που θα τα προσπεράσω επί τροχάδην. Πάντως ακόμα κι έτσι αξίζει να αναφερθούν τώρα που βρήκα ευκαιρία.

Πρώτα απ’ όλα οι «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» του Ισπανού Χαβιέ Θέρκας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το 2002. Μου το σύστησαν δύο φίλοι μου ως αριστούργημα και με «προειδοποίησαν» ότι θα δυσκολευόμουν να το αφήσω από τα χέρια μου, όπως και έγινε. Το βιβλίο έχει γίνει πολύ γνωστό σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ισπανία θεωρείται ότι άφησε εποχή. Οταν το πρωτοπήρα στα χέρια μου, έκανα την εύλογη ερώτηση: Γιατί λέγεται «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» βρε παιδιά; Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν χρειάζεται να ξέρω. Και όντως έτσι ήταν. Δεν χρειάζεται να μάθετε πολλά για το βιβλίο. Μόνο ότι αναφέρεται στην εποχή του ισπανικού εμφυλίου και ότι είναι ένα ευφυέστατο υβρίδιο μεταξύ ιστορικής μελέτης και αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος. Το 2003 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και αν σας αρέσει το καλό είναι ότι υπάρχει το επόμενο βιβλίο του Θέρκας, η «Ταχύτητα του φωτός», που είναι εξίσου αξιόλογο.

Για το δεύτερο βιβλίο είμαι τυχερός, γιατί έπεσε στα χέρια μου στην παραλία, ένα Σάββατο πριν από δυο τρεις εβδομάδες (ναι εδώ στην Πάτρα είμαστε από νωρίς για μπάνια). Το είχε φέρει μία φίλη μου και ευγενικά της το έκλεψα για να το ξεκινήσω. Περιττό να πω ότι για τις επόμενες ώρες απλά απομονώθηκα απ’ το περιβάλλον και παρ’ ότι σχεδόν πάνω από το κεφάλι μου επικρεμόταν ένα θορυβώδες ηχείο, το βιβλίο κατάφερε να με τραβήξει στον κόσμο του. Πρόκειται για το διεθνώς αναγνωρισμένο «Περί τυφλότητος» του βραβευμένου με νόμπελ (1998) Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το «Περί τυφλότητας» μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο ως «Blindness» με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ, αλλά δεν είδα την ταινία (που είχε περιορισμένη απήχηση ούτως ή άλλως). Νομίζω ότι όλοι θα έπρεπε να μυηθείτε στον φανταστικό κόσμο που δημιουργεί ο Σαραμάγκου και να χαθείτε στους αντισυμβατικούς διαλόγους του. Αν δεν έχετε ακούσει πολλά για την πλοκή καλύτερα να μην σας το χαλάσω, όπως γίνεται συνήθως στις κριτικές. Η ιστορία ξεκινάει με την ανεξήγητη τύφλωση ενός ανθρώπου και κατόπιν τα γεγονότα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Αν και έχει δράση και αγωνία, σίγουρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο, μιας και θίγονται μέσα στις σελίδες του πολλά άκρως ενδιαφέροντα φιλοσοφικά και ανθρωπολογικά ζητήματα. Το τελικό ερώτημα που τίθεται εμμέσως, αφορά τη δομή της κοινωνίας και την υπό ακραίες συνθήκες συμπεριφορά μας.

Περίπου αυτά για σήμερα. Υπενθυμίζω ότι όλα τα παλιότερα θέματα της στήλης στα οποία μπορείτε να ανατρέξετε για να διαλέξετε βιβλία, θα βρείτε στο ιστολόγιό μου, το «Σελίδες για άλλες Σελίδες» στη διεύθυνση: giannis-pliotas.blogspot.com. Εκεί μπορείτε να δείτε και τις επερχόμενες παρουσιάσεις, οι οποίες για όλο τον επόμενο μήνα είναι καλυμμένες από βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Ενα κοινωνικού περιεχομένου, ένα ιστορικό μυθιστόρημα και δύο επιστημονικής φαντασίας. Καθόλου άσχημα.
Ως τότε, καλές αναγνώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: