Σάββατο 16 Μαΐου 2009

14 Μαίου- Illuminati

Νταν Μπράουν… το ανάγνωσμα

Του Γιάννη Πλιώτα


Καλημέρα!

Αντί προλόγου, ξεκινάω με ενημέρωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου που γίνεται σήμερα (14/5) στην Πάτρα. Πρόκειται για τη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου: Έξι κοινόχρηστες ιστορίες» της πρωτοεμφανιζόμενης Κάλλιας Παπαδάκη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις. Η παρουσίαση θα γίνει στις 20:30 στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Βασίλης Λαδάς. Αναφέρω την παρουσίαση μιας και χθες το βράδυ τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου, το οποίο αποδείχθηκε πολύ καλό. Περισσότερα για αυτό θα μάθετε στα «ράφια» της επόμενης εβδομάδας, μαζί με μια συνέντευξη της συγγραφέως.

Στο κυρίως θέμα μας, θα ασχοληθώ με κάτι από τα παλιά, που όμως λόγω μίας ακριβής κινηματογραφικής παραγωγής, έρχεται ξανά στην επιφάνεια και μάλιστα με τα φόντα να παραμείνει εκεί και να μας απασχολήσει για καιρό. Με αφορμή τη σημερινή πρεμιέρα της πολυδιαφημιζόμενης ταινίας του Ρον Χάουαρντ «Illuminati», θα γράψω λίγα λόγια για τα δημοφιλή βιβλία του Νταν Μπράουν και ειδικά το τρίτο, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

Τα βιβλία του Νταν Μπράουν είναι κατά σειρά έκδοσης: «Ψηφιακό Οχυρό», «Αρκτικός Κύκλος» και τα δύο στα οποία πρωταγωνιστεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον, «Illuminati» («Angels and Demons» ο αγγλικός τίτλος) και ο «Κώδικας Ντα Βίντσι», που όπως είναι γνωστό πούλησε δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και συζητήθηκε όσο κανένα. Ειδικά το τελευταίο δέχθηκε τα πυρά όχι μόνο φανατικών Χριστιανών, που δεν ανέχονταν ένα μυθιστόρημα φαντασίας να υποστηρίζει ότι ο Χριστός απέκτησε έναν γιο με τη Μαρία Μαγδαληνή (υποθέτω όλοι ξέρετε πάνω-κάτω την υπόθεση, ελπίζω να μην σας το χάλασα), αλλά και λογοτεχνικών κύκλων. Οι τελευταίοι παρέβλεψαν εντελώς το γεγονός ότι ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» δημιούργησε μία νέα μερίδα αναγνωστών, η οποία πολύ απλά δεν υπήρχε και αποσιώπησαν όλες τις -κινηματογραφικών καταβολών- αρετές του βιβλίου, που το καθιστούσαν τόσο συναρπαστικό.

Το «Illuminati» δεν προκάλεσε αντιδράσεις και για αυτό στην εποχή του είχε περάσει σχετικά απαρατήρητο, αν και βάζοντάς τα στην ίδια ζυγαριά, κλίνω στην άποψη ότι ήταν καλύτερο βιβλίο από το άτυπο sequel του, τον Κώδικα. Η ακριβής υπόθεση δεν έχει πολύ σημασία, αν σκοπεύετε να δείτε την ταινία. Ο Μπράουν εφαρμόζει στα βιβλία μία κοινή συγγραφική φόρμουλα, μια κοινή «μαθηματική εξίσωση»: Γίνεται ένας αποτρόπαιος φόνος. Ενας θεωρητικός ερευνητής καλείται να βγάλει συμπέρασμα. Γνωρίζεται με μία όμορφη, πλην έξυπνη και δυναμική γυναίκα. Ακολουθούν διάφορες επιστημονικές διαλέξεις, που αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές της ιστορίας. Παράλληλα ένας δολοφόνος αφήνει πίσω του πτώματα στο όνομα μίας συνωμοσιολογικής οργάνωσης. Γρήγορες εναλλαγές σκηνών, μικρά κεφάλαια και κλείσιμο σκηνών που πάντα προοικονομούν αγωνιώδεις εξελίξεις.

Η ταινία «Illuminati» κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει επιτυχία, περισσότερο γιατί θα είναι μία καλή ταινία και γιατί έχει διαφημιστεί και πολύ λιγότερο για τα όσα θα περιστραφούν γύρω της. Αλλωστε ακόμα και η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, τη χαρακτήρισε «άκακη διασκέδαση», «ένα βιντεοπαιχνίδι που κυρίως εξάπτει τη φαντασία και είναι επίσης, ίσως, λίγο διασκεδαστικό», «συναρπαστική» και «μια γιγάντια και έξυπνη εμπορική επιχείρηση γεμάτη ιστορικές ανακρίβειες και στερεότυπους χαρακτήρες». Βέβαια αυτή τη φορά, σύμφωνα με την πλοκή η καθολική εκκλησία είναι με τους καλούς.

Κατά τη γνώμη μου ο «Κώδικας» ήταν ένα καλό βιβλίο, όπως άλλωστε και τα τρία προηγούμενα. Σε περίπτωση που έχετε κάποια κενά στη φόρμουλα Νταν Μπράουν, σας προτείνω να ανατρέξετε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο ή στην κοντινότερη βιβλιοθήκη για να συμπληρώσετε το κενό στη βιβλιοθήκη σας. Και τα τέσσερα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη, σε πολύ καλή μετάφραση του Χρήστου Καψάλη, ενώ το προσωπικό αγαπημένο είναι ο «Αρκτικός Κύκλος». Αν πάλι ανήκετε στους φίλους του Αμερικάνου συγγραφέα, τότε κάντε λίγο υπομονή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και κυκλοφορεί μετά από χρόνια αναμονής, το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το χαμένο σύμβολο» και ήρωα ξανά τον αστικό Ιντιάνα Τζόουνς, καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: