Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

28 Ιουνίου- Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου

Ο νομπελίστας Gabriel Garcia Marquez είναι πολύ διάσημος στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό με βιβλία όπως το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»», το «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας» και το αξεπέραστο «Εκατό χρόνια μοναξιάς». Το τελευταίο του μυθιστόρημα, με τον προκλητικό τίτλο: «Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου», απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές σε όλο τον κόσμο και όχι άδικα. Ο Κολομβιανός συγγραφέας γνωρίζει τον τρόπο να γίνεται οικεία βιογραφικός μέσα από τις ιστορίες του και να παρασέρνει τον αναγνώστη σε φανταστικά μέρη με πραγματικές διαστάσεις.
Ένας γερασμένος και ξεπεσμένος δημοσιογράφος, στα ενενηκοστά του γενέθλια αποφασίζει να κάνει δώρο στον εαυτό του μία νύχτα ξέφρενου έρωτα με μία παρθένα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ξεκινάει και την ιστορία του ο Marquez, χωρίς να κάνει περιττές αναδρομές στη ζωή του ήρωά του και χωρίς να αναλύει το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται. Επιλέγει να επικεντρωθεί στην καινούρια ζωή του δημοσιογράφου που ξεκινάει στα ενενήντα του, μια ζωή πολύ διαφορετική απ’ την έως τότε μονότονη και μουντόχρωμη καθημερινότητά του.
Ο ήρωας άλλοτε γίνεται φιλόσοφος, άλλοτε φιλάνθρωπος κι άλλοτε ρομαντικός εραστής, όμως ποτέ δεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει φτηνά τεχνάσματα για να γίνει συμπαθής στον αναγνώστη. Οι αδυναμίες του δεν κρύβονται, οι αμαρτίες του δεν τον βαραίνουν και δεν προσποιείται ότι είναι ο μόνος καλός μέσα σε έναν κόσμο κακίας. Για όσο μπορεί θα κοροϊδεύει τη ζωή και θα μοιράζει τις μέρες του ανάμεσα στις λάγνες, παράνομες απολαύσεις και τους αγαπημένους του δίσκους. Τελικά ανακαλύπτει ότι δεν κινδυνεύει να πεθάνει από γηρατειά, αλλά από έρωτα.
Το βιβλίο του Marquez είναι ένας ύμνος στην αγάπη και διαβάζεται πολύ γρήγορα, ίσως ακόμα και χωρίς να το αφήσετε από τα χέρια σας. Σίγουρα στο τέλος θα σας αφήσει μία πολύ ευχάριστη γεύση και μια ρομαντική διάθεση. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το 2004 και δεν θα πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σας.
Αν τώρα ο δρόμος σας περνάει από κάποιο βιβλιοπωλείο, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στις νέες κυκλοφορίες και συγκεκριμένα στο πολύκροτο βιβλίο ενός άλλου νομπελίστα, του Τούρκου Orhan Pamuk. Το «Χιόνι» μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Στέλλα Βρετού, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα και έχει να κάνει με τη μοίρα κρατών κι ανθρώπων. Η έκδοση των 686 σελίδων είναι εξαιρετικά φροντισμένη, αλλά νομίζω λίγο ακριβή. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε 22 ευρώ, μπορείτε να αναζητήσετε την αγγλική έκδοση στο amazon.com, έναντι μόλις 8. Στην βόλτα σας από το amazon, μην ξεχάσετε να ρίξετε και μια ματιά στη λίστα με τα ευπώλητα, στα οποία από τον Φεβρουάριο φιγουράρει στην πρώτη θέση εξαιτίας των προ-παραγγελιών το 7ο βιβλίο του Harry Potter. Το «Deathly Hallows» κυκλοφορεί στις 21 Ιουλίου και φημολογείται ότι θα είναι το τελευταίο βιβλίο της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: