Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

26 Ιουλίου 2007- Αρκάς

Σήμερα η στήλη απευθύνεται σε όσους δεν έχουν φύγει ακόμα για διακοπές και σε όσους από αυτούς σκοπεύουν να πάρουν ένα βιβλίο μαζί τους. Επιλογές υπάρχουν πολλές ανάλογα με την διάθεσή του καθενός, αν και τις περισσότερες φορές η παραλία δεν μοιάζει να προσφέρεται για συγκέντρωση και αφομοίωση πυκνών νοημάτων. Για αρχή, λοιπόν μία καλή λύση θα ήταν κάποιο κόμικ.
Αν τα άλμπουμ του Αρκά ήταν πάντα υψηλά στη λίστα με τις προτιμήσεις σας, τότε το «Νιώθω λίγο κομμένος» δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή σας ή από την τσάντα με τα βατραχοπέδιλά σας. Είναι το τρίτο κατά σειρά με ήρωες τα πειραματόζωα και παρότι τα τελευταία χρόνια έχω την αίσθηση ότι οι δημιουργίες του μυστηριώδους καλλιτέχνη δεν ήταν πάντα τόσο αξιόλογες, αυτό είναι αρκετά καλό. Δεν φτάνει βέβαια στα επίπεδα του «Ισοβίτη» και των «Χαμηλών πτήσεων», αλλά έχει εμπνευσμένες στιγμές και πηγαίνει και πολύ καλά σε πωλήσεις. Για 7 ευρώ από τις εκδόσεις «Γράμματα» θα αποκτήσετε τις 64 απολαυστικές του σελίδες..
Σε κόμικ πάλι (ή αλλιώς graphic novel) και μόνο αν έχετε πολύ χώρο στις βαλίτσες σας, μπορείτε να πάρετε μαζί σας την δεμένη έκδοση των «Τριακοσίων» του Frank Miller, που μεταφέρθηκε την σεζόν που μας κλείνει με μεγάλη επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η επική ιστορία της μάχης των Θερμοπυλών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και αν σας έκαναν εντύπωση οι σκηνές της ταινίας, θα ανακαλύψετε την πηγή της έμπνευσής τους. Σε παρόμοια θεματολογία και για τους φαν της ελληνικής μυθολογίας, στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία θα βρείτε τον υπερ-ήρωα «Μύθο» των Κώστα Φραγκιαδάκη και Νεκτάριου Χρυσσού.
Επιπλέον από τις νέες κυκλοφορίες ξεχωρίζει το βιβλίο «Η μάνα και το νόημα της ζωής» του Αμερικανού καθηγητή ψυχιατρικής Irvin Yalom, «Τα παιδιά του Χούριν» που βασίστηκε σε κείμενα του σημαντικότερου συγγραφέα φαντασίας J.R.R. Tolkien, το πολύκροτο «Χιόνι» του Ορχάν Παμούκ, το παιδαγωγικού χαρακτήρα «Πυθαγόρεια Εγκλήματα» του Τεύκρου Μιχαηλίδη και η πραγματεία που έγραψε ο Κώστας Ζουράρις για το πολυσυζητημένο βιβλίο της έκτης δημοτικού, «Βέβηλα, Κίβδηλα, Σκύβαλα.»
Αν θέλετε, όμως να κάνετε πραγματικά εντύπωση, σκεφτείτε να ανοίξετε κάτω απ’ την ομπρέλα σας το «Ιησούς από την Ναζαρέτ» του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ’, το «Βάλς του Αποχαιρετισμού» του Μίλαν Κούντερα ή τον «Νόμο του Μέρφυ» από τον Arthur Bloch, γιατί «αν μπορεί κάτι να πάει στραβά, θα πάει».
Τέλος σε περίπτωση που τα συνωμοσιολογικά βιβλία βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις σας, τότε σίγουρα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στην επιλογή σας, μιας και τα τελευταία χρόνια οι προθήκες των βιβλιοπωλείων έχουν πλημμυρίσει από σχετικούς τίτλους. Στο γνώριμο ύφος του Dan Brown κινείται ο «Αρκτικός Κύκλος», καλή επιλογή είναι το «Οχτώ» της Catherine Neville, με παράλληλες αφηγήσεις που χάνονται στους αιώνες, αλλά αν δεν έχετε διαβάσει ακόμα το «Όνομα του Ρόδου» ή το «Εκκρεμές του Φουκώ» από τον φιλόσοφο Umberto Eco, νομίζω καλύτερα θα ήταν να ξεκινήσετε από αυτά.Αν ενδιαφέρεστε για παλιότερα άρθρα της στήλης αυτά δημοσιεύονται στο ομώνυμο ιστολόγιο που διατηρώ στην διεύθυνση: http://www.john_pliotas.blogger.com/ και όπου μπορείτε να κάνετε σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις για μελλοντικές παρουσιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: