Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

9 Ιουλίου- Ευπώλητα

Ευπώλητα με συνταγή… αγάπης
Του Γιάννη Πλιώτα

Σάββατο πρωί και ακούω στο repeat με χαρούμενη διάθεση το υπέροχο Stereo Love, έχοντας προσθέσει για μετά στη λίστα του winamp τα πιο χαρούμενα κομμάτια των Gotan Project και των υπέροχων Bajo Fondo. Βρισκόμαστε και λίγες ώρες πριν ανοίξει το Φεστιβάλ Μηδέν, όπου θα δούμε πολλά ωραία πράγματα και ελπίζω να φέρω έτσι τα πράγματα ώστε να μπορέσω να δώσω το «παρών».

Παίρνοντας ως αφορμή τα όσα έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα απ’ την Καρέκλα του Σκηνοθέτη και συνδυάζοντάς τα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου στο Βιβλιοδρόμιο, το ένθετο των Νέων, θα γράψω για τα ευπώλητα του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς που διανύουμε. Δηλαδή για τα βιβλία (ελληνικά και μεταφρασμένα) με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι εκδοτικοί οίκοι και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι δεν είναι συγκεντρωτικά στοιχεία κάποιου επίσημου φορέα, αλλά περισσότερο εκτιμήσεις. Πάντως όπως θα διαπιστώσετε, η κυρίαρχη θεματολογία είναι η αγάπη, γεγονός απόλυτα αναμενόμενο (και ίσως συζητήσουμε αυτή τη ροπή της σύγχρονης ελληνικής μυθιστοριογραφίας σε ένα από τα επόμενα φύλλα).

Οι πρώτες δύο θέσεις δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τις μαντέψει κάποιος. Με 50.000 αναγνώστες στην πρώτη θέση είναι ο «Ερωτας σαν βροχή» της Λένας Μαντά, της συγγραφέως με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα (τα δύο προηγούμενά της «Σπίτι δίπλα στο ποτάμι» και «Η άλλη πλευρά του νομίσματος» έχουν ξεπεράσει τις 200.000!). Αυτή τη στιγμή ό,τι γράφει η κυρία Μαντά γίνεται χρυσός και σίγουρα στον Ψυχογιό τρίβουν τα χέρια τους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της (θυμίζω ότι το ντεμπούτο της η Μαντά το έκανε στον Λιβάνη, αλλά αργότερα αποχώρησε). Μπορείτε να μαθαίνετε πολλά για τη συγγραφέα και από το ενδιαφέρων ιστολόγιο της που ενημερώνει σε τακτική βάση: mantapsichogios.blogspot.com

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το έτερον μεγάλο όνομα του Ψυχογιού, η Χρυσηίδα Δημουλίδου, πρόσφατη πολύ ηχηρή μεταγραφή από τον Λιβάνη. Το «Σταυροδρόμι των ψυχών» άγγιξε 46.000 αναγνώστες μέσα σε λίγους μήνες κυκλοφορίας. Η εξαιρετικά δραστήρια συγγραφέας με τη φιλοσοφική διάθεση, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους αναγνώστες της και αν θέλετε να αποκτήσετε μία μικρή επαφή μαζί της, μπορείτε να την αναζητήσετε στο facebook.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση με περίπου 40.000 πωλήσεις συγκατοικούν το «Αν ήταν αλλιώς» της Αλκυώνης Παπαδάκη (εκδόσεις Καλέντης, μία μικρή έκπληξη, αλλά έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για το βιβλίο) και το βραβευμένο «Ολα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά (Πατάκης), που συνεχίζει δυναμικά τις πωλήσεις από την προηγούμενη χρονιά (και συστήνεται ανεπιφύλακτα).

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το μοναδικό ξενόγλωσσο βιβλίο της δεκάδας, η «Εκλειψη» της Stephenie Meyer (εκδόσεις Πλατύπους). Είναι το τρίτο μέρος της υπερ-επιτυχημένης τετραλογίας με βαμπίρ που ξεκίνησε με το «Λυκόφως», συνεχίστηκε με τη «Νέα Σελήνη» (τελευταίο απόκτημα της βιβλιοθήκης μου) και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο με τη «Χαραυγή». Για περισσότερα πάνω στο δημοφιλές αυτό θέμα (ή φαινόμενο), μπορείτε να ανατρέξετε στην προ λίγων εβδομάδων αναλυτική παρουσίαση της σειράς από το Φορτωμένο με Ράφια βιβλίο.

Στην έκτη θέση είναι το «Ενοχο μυστικό» της Ντόρας Γιαννακοπούλου (Καστανιώτης), ακολουθούν ο Κώστας Καρακάσης με τον «Βιολονίστα» (Ψυχογιός), η Πασχαλία Τραυλού με το «Εστω μία φορά» (Ψυχογιός ξανά), η Μάρω Βαμβουνάκη με τον «Χορό των μεταμφιεσμένων» (Ψυχογιός). Τη δεκάδα ολοκληρώνει ο πολύπειρος Νίκος Θέμελης με τις «Αλήθειες των άλλων» (Κέδρος), που συνεχίζει από την προηγούμενη χρονιά και συνολικά απολαμβάνει την εμπιστοσύνη 68.000 αναγνωστών.

Ο κόσμος γενικά αγοράζει βιβλία, τα οποία παραμένουν μια διαχρονική επιλογή για δώρο ή προσωπική ψυχαγωγία. Με τις διακοπές του Αυγούστου να βρίσκονται μία ανάσα μακριά (άντε δύο ή τρεις), οπωσδήποτε κρατήστε λίγο χώρο στις αποσκευές σας (π.χ. τα αγαπημένα πλαϊνά του σακ βουαγιάζ) για κάνα δυο βιβλία που θα σας κρατήσουν συντροφιά, όποτε βρίσκεστε στην ανάλογη διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: