Του Γιάννη Πλιώτα
Τελικά κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε, άλλαξα πάλι γνώμη για το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, έτσι έρχομαι να προτείνω κάτι που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Δεν είναι ακριβώς ένα ταξίδι αναψυχής, αλλά μία πορεία προς το άγνωστο, σε αναζήτηση της αλήθειας. Και ίσως σε αναζήτησης όσων ενδόμυχα κρύβουμε. Χμ, μάλλον το κάνω να ακούγεται πολύ σοβαροφανές, άρα ας αλλάξω λίγο την ατμόσφαιρα.
Πριν από τρεις μέρες ήμουν στη δημοτική βιβλιοθήκη και προσπαθούσα επί ώρα να διαλέξω έναν τίτλο να δανειστώ. Γενικά αν διαβάζετε πολύ, οι δημοτικές βιβλιοθήκες είναι άριστη λύση για να ανακαλύπτετε κλασικά, αλλά και νεώτερα έργα, μιας και συνήθως είναι αρκετά καλά ενημερωμένο το υλικό τους. Πίσω σε εμένα, λοιπόν που έψαχνα ώρα ανάμεσα σε ράφια, χωρίς να μπορώ να καταλήξω κάπου. Ενα από τα χαρακτηριστικά μου είναι η αναποφασιστικότητα σε παρόμοιες καταστάσεις, γεγονός που οφείλεται πιστεύω στο «paradox of choices». Μπορεί να μην το έχετε υπ’ όψιν σας, αλλά δυστυχώς θα χρειαζόμουν αρκετές σελίδες για να το αναλύσω από αυτές τις γραμμές. Αν ενδιαφέρεστε πάντως, θα πρότεινα να δείτε το κατατοπιστικότατα βίντεο με την ομιλία του καθηγητή ψυχολογίας Barry Schwartz, γιατί αλήθεια αξίζει (key words «paradox of choice» στο www.ted.com)
Ομως πάλι έχω πλατιάσει, άρα επιστρέφω στη σκηνή, όπου στέκομαι με αδήριτη ανάγκη απέναντι σε αναρίθμητα ράφια με αμέτρητες ράχες βιβλίων να αντιγυρίζουν σιωπηλά το βλέμμα μου (την επεξεργαζόμουν ώρα αυτή την πρόταση). Το μάτι μου έπεσε στον «Αλδεβαράν» του Παύλου Μάτεση, το πήρα στα χέρια μου και ετοιμάστηκα ανακουφισμένος να κάνω μεταβολή, όταν είδα σε ένα μόλις ράφι χαμηλότερα τον «Μεγάλο Αμπάι» του Μιχάλη Μοδινού. Και επειδή λίγες μέρες πριν συζητούσα για αυτό το βιβλίο με το φίλο μου τον Παναγιώτη, ο οποίος είχε ενθουσιαστεί, αποφάσισα να το δανειστώ.
Τις πρώτες σελίδες τις διάβασα στο αστικό για το σπίτι και με κέρδισε εύκολα, γιατί ίσως είναι πολύ κοντά στα βιβλία που μου αρέσει να διαβάζω. Το θέμα είναι εξερευνητικό - ταξιδιωτικό και ελπίζω να ξυπνήσει και σε εσάς αναμνήσεις από τα σπουδαία βιβλία του Ιουλίου Βερν.
Πρώτα απ’ όλα να μάθουμε λίγα πράγματα για την ενδιαφέρουσα ζωή του κυρίου Μοδινού: Περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός, ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Εζησε, δούλεψε και ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους ως ερευνητής και συνεργάτης διεθνών οργανισμών. Οπως θα διαπιστώσετε, όλα αυτά ήταν μια διαρκής πηγή έμπνευσης. Ιδρυτής και εκδότης της Νέας Οικολογίας, είναι συγγραφέας πολυάριθμων θεωρητικών έργων γύρω από την αναπτυξιακή διαδικασία και την οικολογική προβληματική με γεωγραφική, περιηγητική και λογοτεχνική ματιά. Υπήρξε από τα πρώτα ενεργά στελέχη του οικολογικού κινήματος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 1990. Διετέλεσε πρόεδρος του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και δίδαξε σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε το 2005 το μυθιστόρημά του «Χρυσή Ακτή» και το 2007 «Ο Μεγάλος Αμπάι».
Το αν ο Μπρους ανακάλυψε τις αληθινές πηγές του Νείλου κατά την αποστολή του, δεν έχει και τόση σημασία. Αν και ακούγεται κοινότυπο, περισσότερη σημασία και αξία έχει η διαδρομή. Γενικά το μυθιστόρημα του Μοδινού είναι χορταστικό, εξόχως καλογραμμένο και τόσο ρεαλιστικό στις περιγραφές του, που θα βρεθείτε να διασχίζετε αχανείς σαβάνες και βραχώδη οροπέδια δυσθεώρητων διαστάσεων. Τελικά θα μπείτε στην ψυχολογία του ήρωα και θα αισθανθείτε την απεραντοσύνη του σύμπαντος να σας αγκαλιάζει. Αν διαβάσετε τον «Μεγάλο Αμπάι» και σας αρέσει τότε αναζητήστε την «Επιστροφή», το τελευταίο μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού, που κυκλοφόρησε από τον, πάντα ποιοτικό στις επιλογές του, Καστανιώτη στις αρχές Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου