Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

The Cuckoo's Calling - Νέο βιβλίο της Rowling



Σήμερα το BBC αποκάλυψε ότι μια από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς του κόσμου, η J. K. Rowling, είχε εκδώσει τον Απρίλιο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ψευδώνυμο. Το βιβλίο ονομάζεται The Cuckoo's Calling και υποτίθεται είχε γραφτεί από τον πρωτοεμφανιζόμενο Robert Galbraith. Όπως μπορείτε να δείτε στη σελίδα του βιβλίου στο Amazon, είχε αποσπάσει πάρα πολύ καλές κριτικές από μεγάλα και έγκυρα έντυπα μέσα του χώρου, ανάμεσά τους τα Publisher's Weekly, Booklist, Library Journal, Sunday Times κ.α. 
Μέχρι την αποκάλυψη (;) της είδησης το βιβλίο είχε πουλήσει μόλις 1.500 αντίτυπα, αριθμός πολύ μικρός για τα βρετανικά και αμερικανικά δεδομένα. Λίγο, όμως, μετά τις αναφορές σε πολλά μέσα ενημέρωσης, το βιβλίο εκτινάχθηκε στην πρώτη θέση των best sellers του Amazon.



Πιστεύω ότι θα ακούσουμε πολλά ακόμα στο μέλλον για το συγκεκριμένο βιβλίο. Άλλωστε ο "Galbraith" θα γράψει και δεύτερο βιβλίο με τον ίδιο ήρωα. 
Εκτιμώ ότι είναι ένα καλό βιβλίο και ότι η συγκεκριμένη υπόθεση προσφέρεται για μεγάλες συζητήσεις. Όπως είναι αναμενόμενο, το όνομα ενός συγγραφέα μετράει πολύ περισσότερο από το περιεχόμενο του έργου του. Επίσης, φαίνεται ότι η δύναμη της λογοτεχνικής κριτικής έχει εξανεμιστεί. Τέλος, το συμπέρασμά μου είναι ότι η Rowling και ο εκδότης της ήθελαν να κάνουν επιτυχία χωρίς να αποκαλυφθεί ο πραγματικός συγγραφέας, σχέδιο που απέτυχε και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο plan b. 

Update 17/7: Δύο απανωτά άρθρα στους New York Times αφήνουν αιχμές ότι η αποκάλυψη του ψευδωνύμου της Rowling ήταν προσχεδιασμένη. This Detective Novel’s Story Doesn’t Add Up & Rowling Book Skyrockets to Instant Hit. 
Τα δύο άρθρα επιβεβαιώνουν την αρχική εικασία μου. Υπάρχει το ερώτημα για το αν ο εκδότης θα είχε φροντίσει να έχει στοκ από την επανέκδοση για να τροφοδοτήσει αμέσως την αγορά. Σε αυτήν την περίπτωση όμως υπήρχε πιθανότητα η "αποκάλυψη" να διαρρεύσει νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: