Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

15 Νοεμβρίου- Η Τελευταία Αδελφότητα

Ομολογώ ότι όταν ένας πολύ καλός μου φίλος, μου έκανε δώρο το βιβλίο «Η Τελευταία Αδελφότητα» της Ρόμπυν Γιανγκ, κοίταξα το εξώφυλλο με δυσπιστία. Είμαι σίγουρος πως αν έχετε κοιτάξει στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου τον τελευταίο καιρό, κάπου θα το έχει πάρει το μάτι σας: Ένας φθαρμένος σταυρός καλύπτει ένα ύφασμα με μεσαιωνική γραφή και κάτω από τον τίτλο με μικρά γράμματα, φανερώνεται ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Ο σκεπτικισμός μου φυσικά δεν οφείλεται στην καλαίσθητη σύνθεση, αλλά σε αυτόν καθ’ αυτόν τον τίτλο.
Μετά την σαρωτική επιτυχία που σημείωσε πριν από τρία-τέσσερα χρόνια στις πωλήσεις ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» του Brown, η αγορά πλημμύρισε με εκατοντάδες τίτλους που είτε αποκάλυπταν τα απόκρυφα σκοτεινών αδελφοτήτων, είτε περιέγραφαν ένα μεγάλο μυστικό που για χιλιετίες όλοι εμείς αγνοούσαμε. Οι εκδοτικοί οίκοι αποφάσισαν να υπερ-προωθήσουν κάθε βιβλίο που έστω και αμυδρά περιλάμβανε την έννοια του «απόκρυφου», πραγματοποιούσε μία συγκλονιστική αποκάλυψη για τους Ναΐτες, για το Βατικανό και αφηγούνταν θαμμένες ιστορίες για χερουβείμ, διαβόλους και τριβόλους. Ήταν στη μόδα και ακόμα είναι. Ήταν κλισέ και ακόμα είναι.
«Η Τελευταία Αδελφότητα» πάντως διαφοροποιείται από τον σωρό, κυρίως και λόγω της ιστορικής μελέτης την οποία φαίνεται ότι έχει επιμεληθεί ιδιαίτερα η συγγραφέας. Η Αγγλίδα Ρόμπυν Γιανκγκ είναι μόλις τριάντα δύο ετών, έχει σπουδάσει δημιουργική γραφή και αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο, το οποίο μεταφράζεται σε δεκαεννιά γλώσσες. Μην σας κάνει εντύπωση ότι το έργο μίας πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως, μεταφράζεται σε τόσες γλώσσες. Απ’ όσο καταλαβαίνω ο αγγλικός εκδοτικός οίκος της ζήτησε να γράψει ένα βιβλίο με το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να το πουλήσει, σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα όπως ανέφερα και παραπάνω πουλάει και πουλάει καλά.
Ποιο, όμως είναι το θέμα; Σταυροφορίες. Μία ιστορική περίοδος κατά την οποία συγκρούστηκαν δύο πανίσχυροι πολιτισμοί και μία περίοδος που για διαφόρους λόγους είναι καλυμμένη από ένα μυστηριακό πέπλο. Ποια είναι τα μυστικά που έμαθαν οι σταυροφόροι στην μακρινή Ανατολή; Τι θησαυρούς ανακάλυψαν; Πόσα χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και πόσα παραμένουν υπομονετικά κρυμμένα σε αθέατους τόπους; Η Γιανγκ διαλέγει τις πιο αντιφατικές ιστορικές πηγές και αναλαμβάνει να δώσει απαντήσεις εγείρωντας νέα ερωτήματα. Οξύμωρο; Μπορεί, αλλά ταυτόχρονα είναι και
Η συνταγή δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη. Αγωνία, πάθη, δράση, ιστορικά πρόσωπα, ίντριγκες, δισκοπότηρο (εννοείται), διεφθαρμένοι ιππότες, μυστικισμός, αλχημεία, ζωή και θάνατος είναι αρκετά για να συνθέσουν ένα βιβλίο που απευθύνεται με αξιώσεις στον συστηματικό αναγνώστη. Η «Τελευταία Αδελφότητα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και στόχος του είναι να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια σας μία παραμυθένια εποχή. Πιστεύω ότι μόλις γυρίσετε και την τελευταία από τις 690 σελίδες του βιβλίου, θα σας έχει μείνει η αίσθηση ότι δεν ξοδέψατε ευχάριστα τον χρόνο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: