Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

29 Μαίου- Μαρία των Μογγόλων


Μετά από καιρό, σήμερα το πρόγραμμα έχει και πάλι βόλτα στα βιβλιοπωλεία για ξεφύλλισμα νέων εκδόσεων, αλλά αυτή τη φορά σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ως μπούσουλα, τον κατάλογο με τα ευπώλητα των βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη. Αν το θέμα σας ενδιαφέρει γενικότερα, τότε δεν έχετε παρά κάθε μήνα να επισκέπτεστε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.books.gr, όπου θα βρείτε αναλυτικά λίστες όχι μόνο με την κατάταξη των δημοφιλέστερων βιβλίων, αλλά και με τους ακριβείς αριθμούς των πωλήσεών τους. Φυσικά εντός του δικτύου της αλυσίδας.

Τον Απρίλιο λοιπόν, την πρώτη τριάδα της λίστας καταλαμβάνουν τρία βιβλία του εκδοτικού οργανισμού Λιβάνη, σε δύο απ’ τα οποία έχω αναφερθεί και παλιότερα. Στην κορυφή είναι η «Μπρίντα» του Coelho, η (σύμφωνα με το οπισθόφυλλο) εκπληκτική ιστορία, μιας από τις νεαρότερες δασκάλες στην Παράδοση των Μαγισσών. Σε απόσταση πίσω της ακολουθεί το «Μυστικό», σε πολυτελή έκδοση και με υψηλές πωλήσεις τους τελευταίους οχτώ μήνες. Προσπαθεί σε ύφος και στυλ να μιμηθεί τη φιλοσοφία του Coelho, που απ’ ότι φαίνεται έχει μεγάλη ανταπόκριση στη χώρα μας. Τρίτη είναι η Παυλίνα Νάσιουτζικ, με χαρακτηριστικό ροζ εξώφυλλο και τον ευφάνταστο τίτλο, που προτρέπει τις γυναίκες να «Κάψουν τα Νυφικά». Ποιο μπορεί να είναι το περιεχόμενό του; Αφήνω τη συγγραφέα να μας το πει: «Η ιστορία που γράφω είναι η δική μου ιστορία, ο τρελός δρόμος που πήρα κάποτε εγώ. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και η ιστορία όλων μας, γιατί όλοι κάποτε αγαπήσαμε και όλοι κάποτε ζήσαμε με την ψευδαίσθηση ότι κάποιος μας ανταπέδωσε αυτή την αγάπη.»

Πιο κάτω στη λίστα συναντούμε το «Εγχειρίδιο Βλακείας» του Διονύση Χαριτόπουλου, το οποίο στις λίστες της «Πρωτοπορίας» βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στην πρώτη θέση. Μικρό, λιτό, πετυχημένος τίτλος και καταπιάνεται με ενδιαφέρων θέμα. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι «Επειδή όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των ηλιθίων ανάμεσά μας και κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν πρόσωπα υπεράνω υποψίας, μάλλον πρέπει να ξανασυστηθούμε.» Ο Χαριτόπουλος έχει κατανείμει τους πρωτότυπους αφορισμούς του σε 88 ενότητες που αφορούν ισάριθμες περιπτώσεις/ διαπιστώσεις/ ερμηνείες της ανθρώπινης βλακείας. Μοιάζει όπως καταλαβαίνετε σε στυλ με το «Νόμο του Μέρφυ».

Ακολουθούν βιβλία που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού, όπως το «μ.Χ» του Αλεξάκη και το «Νησί» της Victoria Hislop, ενώ στην ένατη θέση βρίσκεται η «Μαρία των Μογγόλων», της Μαριάννας Κορομηλά. Η Μαρία Κομνηνή Παλαιολογίνα, κόρη του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου, η οποία στα μέσα του 13ου αιώνα θυσιάστηκε στον βωμό της εξωτερικής πολιτικής του φθίνοντος Βυζαντίου, γίνεται η αφορμή για να σταθεί η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά στην κόψη της εξομολογημένης ζωής της και του πειθαρχημένου πάθους του ιστορείν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: