Μεγάλη Πέμπτη και ακόμα κι αν λόγω νηστείας απέχετε από κάθε είδους υλικές απολαύσεις, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να απέχετε κι απ’ την ανάγνωση βιβλίων. Το αντίθετο μάλιστα, μιας και η περίοδος των διακοπών προσφέρεται για ξεκούραση παρέα με ένα καλό βιβλίο. Βέβαια δεν έχω και πολλές ιδέες για το ποιο μπορεί να είναι αυτό, αλλά σίγουρα μπορώ να κάνω μια ανασκόπηση διάφορων παρουσιάσεων στις οποίες έτυχε να βρεθώ τις τελευταίες εβδομάδες.
Για την πιο ενδιαφέρουσα ήδη έχετε διαβάσει από εδώ την προηγούμενη εβδομάδα- ήταν της «Μεγάλης Άμμου» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου. Υπενθυμίζω ότι αν ψάχνετε να διαβάσετε κάτι κοινωνικού περιεχομένου, που να επικεντρώνεται στα αδιέξοδα των σχέσεων στη σύγχρονη εποχή τότε αυτό το βιβλίο είναι για εσάς. Εκδόσεις Κέδρος, βαθύ όπου χρειάζεται, μεστό και happy end αν δεν θέλετε να στενοχωρηθείτε.
Μία μέρα πριν φύγω από Πάτρα παρακολούθησα στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του ακαδημαϊκού Χρήστου Γιανναρά, ο οποίος ξανάπιασε την πένα του για να ασχοληθεί με ένα από τα προσφιλή του θέματα, τη θρησκεία. Ομολογώ ότι πριν την παρουσίαση διατηρούσα πολλές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του βιβλίου, όμως κατά τη διάρκειά της, άλλαξα εν μέρει γνώμη. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ενάντια στη Θρησκεία», όμως ο Γιανναράς απ’ όσα άκουσα δεν είναι υπέρμαχος της αθεΐας- το αντίθετο μάλιστα. Με το δοκιμιακού χαρακτήρα βιβλίο του, περισσότερο επιτίθεται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές της εκκλησίας σήμερα. Για παράδειγμα ο εκκλησιαστικός συντάκτης της Καθημερινής Ν. Παπαχρήστου, που μίλησε για το βιβλίο, καυτηρίασε ιδιαιτέρως τη θέση της Ιεράς Συνόδου, που χαρακτήριζε ως πορνεία τις σχέσεις εκτός θρησκευτικού γάμου. Με βρήκε σύμφωνε σε αυτό, αλλά επειδή δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, δεν μπορώ να πάρω θέση συνολικά για το περιεχόμενό του. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε πάντως η αθρόα κοσμοσυρροή στην εκδήλωση. Το βιβλιοπωλείο κατακλύστηκε, κόσμος καθόταν σε σκάλες, πάγκους με βιβλία και κυριολεκτικά μέσα σε ράφια. Χαρακτηριστικό κίτρινο εξώφυλλο, επιτηδευμένα παλιομοδίτικη έκδοση και 17 ευρώ απ’ τις εκδόσεις Ίκαρος.
Κάνοντας ένα πέρασμα κι από επιστημονική φαντασία έχω να προτείνω δύο βιβλία, που έχουν γραφτεί εδώ και αρκετό καιρό. Πρώτα έχω να προτείνω τη συλλογή δυστοπικών διηγημάτων του Μιχάλη Μανωλιού με τίτλο «Σάρκινο Φρούτο», που εκδόθηκε το 1999 απ’ τις εκδόσεις Τρίτων. Δεύτερο και εξαιρετική επιλογή, είναι το «Σύνδρομο του Χάους», του Δον Κιχώτη της ελληνικής επιστημονικής φαντασίας, Διαμαντή Φλωράκη. Η πρώτη του έκδοση είχε γίνει τη δεκαετία του ’70 και πριν από έναν μήνα κυκλοφόρησε η τρίτη αναθεωρημένη από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Φιλοσοφικές αναζητήσεις και ενδοσκόπηση υπό το πρίσμα της επιστημονικής θεώρησης,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου