Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

19 Ιουλίου 2007- Η Παγίδα των Αηδονιών

Η Lian Hearn είναι μία νεαρή συγγραφέας από την Αυστραλία, που το 2002 εξέπληξε το διεθνές αναγνωστικό κοινό με την κυκλοφορία του βιβλίου «Η παγίδα των Αηδονιών», του πρώτου μέρους μίας επικής σειράς ιστοριών που διαδραματίζεται σε ένα Ιαπωνικό, μεσαιωνικό, φανταστικό βασίλειο.
Η σειρά των βιβλίων έγινε γνωστή σαν «Μύθοι των Οτόρι», σύντομα απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές, πέτυχε σημαντικές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και συμπληρώθηκε με το «Γρασίδι για προσκέφαλο» (2003), το «Πληγωμένο Ηλιοβασίλεμα» (2004) και το πλέον πρόσφατο «The harsh cry of the Heron», που κυκλοφόρησε το 2006 και διαδραματίζεται δεκαέξι χρόνια μετά τα τρία πρώτα.
Οι θρύλοι και οι παραδόσεις από τις μακρινές, εξωτικές χώρες της Άπω Ανατολής πάντοτε κέντριζαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, αλλά εδώ εκτός από σαγηνευτικές περιγραφές έχουμε και μία πολύ δυνατή πλοκή, που αναπτύσσεται σε έναν εξαιρετικά πολυεπίπεδα και στέρεα δομημένο κόσμο. Αφήνω σε εσάς να κρίνετε αν οι «Μύθοι των Οτόρι» είναι περισσότερο μία συναρπαστική αφήγηση για έναν ανελέητο πόλεμο ανάμεσα σε θρησκείες, ιδεολογίες και φατρίες ή μία λυρική αφήγηση για την αγάπη και την αέναη αναζήτησή της.
Καθώς ξετυλίγεται ένα κουβάρι από πολιτικές δολοπλοκίες, ένας τοπικός άρχοντας σώζει και αναλαμβάνει υπό την προστασία του ένα μικρό αγόρι, του οποίου η καταγωγή χάνεται σε ένα σκοτεινό παρελθόν. Το ταξίδι τους ξεκινάει από ένα ιερό δάσος και στην διαδρομή τους διαβαίνουν φέουδα, πόλεις και μονοπάτια που πρέπει να χαράξουν. Τελικά καταλήγουν στην αυλή ενός στυγνού τυράννου προκειμένου να τον δολοφονήσουν, όμως αυτός εκτός από τους αμέτρητους, άγρυπνους φρουρούς του, προστατεύεται κι από ένα μοναδικά επινοημένο τεχνούργημα, την παγίδα των αηδονιών.
Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία του ήρωα με το όνομα Τακέο, ο οποίος θα εκπαιδευτεί σκληρά ώστε να γίνει ο αξιότερος μαχητής, οι ικανότητές του θα αγγίξουν το υπερφυσικό, θα γνωρίσει το αίνιγμα της αγάπης και το όνομά του θα ανθίσει στα χείλη όλων των καταπιεσμένων χωρικών της εποχής. Οι χαρακτήρες έχουν πάθη και αδυναμίες, η τέχνη πολλές φορές αποτελεί τη μοναδική τους διέξοδο από την πραγματικότητα μίας σκληρής εποχής και όποτε χρειάζεται ο λόγος και η σκέψη τους γίνονται βαθιά φιλοσοφημένες.
Τα τρία βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, με εξαιρετικά φροντισμένη μετάφραση από τον Γιώργο Φωτιάδη και εντυπωσιακά καλαίσθητα εξώφυλλα. Πρόσφατα η συγγραφέας ανακοίνωσε την έκδοση ενός prequel της σειράς, το «Heaven’s Net is Wide», ενώ επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για την κινηματογραφική μεταφορά του έργου της. Οι «Μύθοι των Οτόρι», αν και είναι μία μαγευτική αναζήτηση σε έναν συναρπαστικό κόσμο, σίγουρα δεν απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες όπως ο μάγος Harry Potter. Για τους φανατικούς της αναμονής σε ουρές, υπενθυμίζω ότι τη νύχτα από 20 προς 21 Ιουλίου, τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) θα παραμείνουν ανοιχτά για να γιορτάσουν την κυκλοφορία του έβδομου και τελευταίου του βιβλίου, του οποίου οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Ήδη η συγγραφέας έχει ανακοινώσει τον επικείμενο λογοτεχνικό θάνατο δύο εκ των κεντρικών ηρώων και η αναμονή του κοινού έχει φτάσει στο κατακόρυφο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Και τα τέσσερα βιβλία είναι απλώς εξαιρετικά. Συγκλονιστικά. Πραγματικά κοσμήματα της λογοτεχνίας και της μυθιστορίας όσον αφορά την Ιαπωνική παράδοση αλλά και γενικότερα. Δεν έχω διαβάσει την αγγλική έκδοση αλλά η απόδοση στα Ελληνικά πραγματικά σε ταξιδεύει και είναι πολύ προσεγμένη. Η εξέλιξη της ιστορίας απλά σε καθηλώνει να διαβάσεις το βιβλίο. Αν και δεν έχει εικονογράφηση, εγώ προσωπικά δεν έχω διαβάσει πιο "πολύχρωμο" βιβλίο. Αυτό δηλώνει και το πόσο πραγματικά πέτυχε η συγγραφέας αλλά και ο μεταφραστής(είναι σπάνιο να βρεις πιστότητα στη μετάφραση) την μεταφορά της Ιαπωνικής καλλιέργειας και Ιαπωνικού πολιτισμού στο χαρτί. Το 5 βιβλίο (Heaven's Net is Wide)δεν έχω καταφέρει να το βρω μεταφρασμένο. Ελπίζω ότι αν δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη θα γίνει σύντομα.

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Διάβασα πρόσφατα ξανά το Λαμπρό Φεγγάρι. Είναι υπέροχα τα βιβλία της Hearn. Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει ακόμα τη Βραχνή φωνή του Ερωδιού. Πιστεύω ότι σύντομα ο Πατάκης θα εκδώσει και το πέμπτο βιβλίο.
Κάποια στιγμή υπήρχαν και σχέδια για ταινία, αλλά νομίζω ότι για την ώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στον ορίζοντα.