Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

26 Απριλίου 2007- Λοχαγός Αλατρίστε

"Μπορεί να μην ήταν ο πιο πιστός, ή πιο θεοσεβούμενος, αλλά ήταν γενναίος..."


Με ωριμότητα που ξεπερνά την ηλικία του, ο Ισπανός συγγραφέας Arturo Perez Reverte, έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής και τα βιβλία του ήδη έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ευρωπαϊκή, σύγχρονη λογοτεχνία. Μετά τα πασίγνωστα «Πίνακα της Φλάνδρας» και «Ναυτικό Χάρτη», επιστρέφει στην ιστορική μυθιστοριογραφία, με μία σειρά βιβλίων που αφηγούνται τις θυελλώδεις περιπέτειες του Λοχαγού Αλατρίστε (El Capitan Alatriste).
Η έκδοση με το άρτια εικαστικά εξώφυλλο, κυκλοφόρησε το 1996 στην γλώσσα μας από τις εκδόσεις Πατάκη και σε μετάφραση του Δημήτρη Δημουλά. Αποτελεί ένα απολαυστικό χρονογράφημα της αστικής Ισπανίας του 17ου αιώνα, που ξεδιπλώνεται μέσα σε διακόσιες ενενήντα σελίδες γεμάτες από μονομαχίες, χειροφιλήματα, βαθιές υποκλίσεις και ατελείωτη ενδοαριστοκρατορική ίντριγκα.
Ο Diego Alatriste Y Tenorio είναι γενναίος, επαναστάτης, αυθεντικός καλλιτέχνης, φιλόσοφος και θερμός εραστής. Αδιαφορώντας για τη ζωή του φέρνει σε πέρας μια σειρά από ριψοκίνδυνες αποστολές, που συνήθως συμπεριλαμβάνουν πληρωμένες δολοφονίες σημαινόντων προσώπων. Την ίδια περίοδο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην απόλαυση που του προσφέρουν τα λυρικά ποιήματα και η θερμή αγκαλιά της διάσημης ηθοποιού Maria De Castro.
Τα μίση, οι δολοπλοκίες και οι μηχανορραφίες ανθούσαν εκείνη την εποχή. Οι αυτοκρατορικοί ισπανικοί πόλεμοι μόλις είχε τελειώσει και οι αιρετικοί αμφισβητούσαν την απόλυτη κυριαρχία της καθολικής εκκλησίας. Ο Λοχαγός Αλατρίστε, ένας γεννημένος στρατιώτης με πνεύμα ανήσυχο, μετά το τέλος του πολέμου, επιστρέφει στην Μαδρίτη των αντιθέσεων και των κοινωνικών χασμάτων.
Γίνεται μάρτυρας της απαξίωσης της ηθικής στο βωμό της κοινωνικής ανέλιξης, της αγνωμοσύνης απέναντι σε όσους πολέμησαν για το στέμμα και της προδοσίας. Όμως όλα αυτά είναι διανθισμένα από μία πληθώρα αστείων περιστατικών, δοσμένα μ’ έναν ασύγκριτα κωμικό τρόπο, που σε ορισμένα σημεία αγγίζει την σπαρταριστή σάτιρα. Ο αναγνώστης σε άλλες σκηνές θα χαμογελάσει και σε άλλες θα λυπηθεί· θα βρει, όμως δύσκολο να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του πριν το τελειώσει. Μετά την επιτυχία που γνώρισε στην Ισπανία το πρώτο βιβλίο, ακολούθησαν η «Καθαρότητα του Αίματος» και ο «Ήλιος της Μπρέντα».

Οι περιπέτειες του Λοχαγού Αλατρίστε ήδη μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, ενώ η αναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά σε σκηνοθεσία Agustin Diaz Yanes, με πρωταγωνιστή τον πολύ, Viggo Mortensen απέσπασε θερμές κριτικές και ήδη προβάλλεται και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: