Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

10 Μαΐου 2007- Μέρες και Νύχτες της Αραβίας

Την περασμένη χρονιά πέρασε στην αιωνιότητα ο 95χρονος Φαραώ της αραβικής λογοτεχνίας, ο Ναγκίμπ Μαχφούζ. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία δώδεκα χρόνια, εξαιτίας μιας δολοφονικής απόπειρας εναντίον του από μουσουλμάνους φονταμενταλιστές, το μένος των οποίων είχε προκαλέσει επανειλημμένως με τα βιβλία του. Το πιο γνωστό έργο του ήταν η Τριλογία του Καΐρου, ενώ το 1988 έγινε ο μοναδικός Άραβας συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας.
Το εξαιρετικό βιβλίο του, «Μέρες και Νύχτες της Αραβίας» δεν είναι καινούρια κυκλοφορία. Βγήκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το 1997 από τις εκδόσεις Ψυχογιός και σε μετάφραση της Πέρσας Κουμούτση. Σίγουρα, όμως είναι ένα διαμάντι που όσοι δεν είχαν την τύχη να το διαβάσουν, αξίζει να το αναζητήσουν και να του αφιερώσουν χρόνο. Γιατί όσοι έχουν την διάθεση να το μελετήσουν το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν να κερδίσουν πολλά παραπάνω από μερικές ευχάριστες ώρες.
Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της αραβικής φιλοσοφίας, δοσμένα μ’ έναν απαράμιλλο τρόπο που χαράσσει ανεξίτηλα σημάδια στη μνήμη του αναγνώστη. Πτυχές του θέματος ανάπτυξε και ο Coelho στον «Αλχημιστή», αλλά εδώ το συναντάμε από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία- αν θέλετε κρατάμε την αντίθετη άκρη του νήματος.
Η ιστορία ξεκινάει ακριβώς αφού τελειώσουν οι «Χίλιες και Μια Νύχτες», το κλασικότερο αραβικό παραμύθι, που εισήγαγε κατά την Αναγέννηση, την αραβική κουλτούρα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Οι παρθένες παύουν να θυσιάζονται και ο μέχρι πρότινος αιμοσταγής Σουλτάνος αλλάζει.
Το συναρπαστικό σπονδυλωτό παραμύθι του Μαχφούζ μπλέκει ένα κουβάρι από ιστορίες σε μία μαγευτική αραβική πόλη, η οποία ξεπηδά μέσα από τον μύθο και τις παραδόσεις της Ανατολής. Μυστηριώδεις δυνάμεις, στοιχειά, άυλες παρουσίες και πνεύματα με δαιμονικά ονόματα προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις ψυχές των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι άλλοτε τιμωρούνται κι άλλοτε αμείβονται για τα παθήματά τους.
Από τις σελίδες ξεπηδούν Ίνκουμπους, Σούκουμπους και μυθικοί ήρωες σαν τον Σαλαντίν και τον Σιντμπάντ (γνωστότερος στην Ευρώπη ως Σεβάχ ο Θαλασσινός), που υφαίνουν σχέδια για να μας παρασύρουν σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης της αληθινής φύσης του ανθρώπου. Ουσιαστικά οι Μέρες και Νύχτες της Αραβίας είναι ένα βαθιά φιλοσοφημένο μυθιστόρημα, με πολυεπίπεδα νοήματα, που δεν διστάζει να χαρίσει απλόχερα, σαγηνευτικές, μα επικίνδυνες περιπέτειες στον αναγνώστη. Επιπλέον θα τον προτρέψει να διαλογιστεί πάνω στο μονοπάτι της ζωής, στην ηθική, την τιμωρία, την απόλαυση και την ευτυχία, όπως αυτές διαθλώνται μέσα απ’ τις εκφάνσεις της θείας και της ανθρώπινης βούλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: