Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

5 Ιουνίου- Μπονσάι


Κύλησε ακόμα μία εβδομάδα και τελείωσε και η 5η Διεθνής έκθεση βιβλίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν κατάφερα να πάω για να σας αφηγηθώ και εντυπώσεις, αλλά όσοι γνωστοί μου είχαν την τύχη να την επισκεφτούν, μίλησαν για μια ξεχωριστή εμπειρία. Είχαν συγκεντρωθεί οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι της Ελλάδας και πολλοί απ’ το εξωτερικό, σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας υπήρχαν παρουσιάσεις βιβλίων και συναφείς εκδηλώσεις, ενώ και η προσέλευση-ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Κατά έναν παράξενο τρόπο, ενώ τους τελευταίους μήνες δυσκολευόμουν να διαβάσω γρήγορα, πριν από δύο εβδομάδες ολοκλήρωσε με άνεση τρία βιβλία, μέσα σε έξι μέρες. Ξεκίνησα με τους «Ονειροψιθυριστές» του Γρηγοριάδη (το έχω παρουσιάσει), το «μ.Χ» του Αλεξάκη (επίσης) και τελευταίο είχε σειρά το κλασικό, πλην άκρως πεσιμιστικό «1984» του Όργουελ, το οποίο δανείστηκα απ’ τη βιβλιοθήκη, γιατί ντρεπόμουν να λέω σε φίλους ότι δεν το είχα διαβάσει. Και πράγματι με αντάμειψε.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα, όχι μόνο στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, αλλά και σε κάθε σκεπτόμενο αναγνώστη. Το βιβλίο έχει γραφτεί αν θυμάμαι καλά το 1949, αλλά το δυστοπικό μέλλον που περιγράφει, θα σας προκαλέσει ρίγη με την προφητικότητά του. Καθώς θα γυρίζετε τις σελίδες του, θα καταλάβετε από πού άντλησαν την έμπνευσή τους ταινίες όπως το «V for Vendetta» και το «Equilibrium» και αφού το τελειώσετε, οι ιδέες του θα σας κυνηγάνε για μέρες. Ποια είναι η υπόθεση; Ο Μεγάλος Αδερφός, υπό την απειλή διάφορων ακαθόριστων εξωτερικών και εσωτερικών απειλών, επιβάλει ένα στυγνό καταπιεστικό καθεστώς, με κάμερες να κατασκοπεύουν τις ζωές των πολιτών και με απαγόρευση κάθε είδους «επικίνδυνων» σκέψεων.

Αν τώρα θέλετε κάτι πιο φρέσκο, υπάρχει μία πρόταση απ’ τις εκδόσεις Πατάκη. Το Μπονσάι είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα Αλεχάντρο Σάμπρα, βιβλίο το οποίο κριτικοί και αναγνώστες υποδέχτηκαν θετικά. Άριστος γνώστης της λογοτεχνίας και των τεχνικών αφήγησης, ο Σάμπρα, o οποίος είναι κριτικός λογοτεχνίας και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ντιέγο Πορτάλες, πλέκει την ιστορία του νεαρού Χούλιο χρησιμοποιώντας λιτή γλώσσα, που φτάνει στην ουσία των καταστάσεων. Με συχνές αναφορές σε έργα άλλων δημιουργών και με σχόλια του αφηγητή που παρεμβάλλονται στην πλοκή, ο Σάμπρα γράφει ένα μυθιστόρημα μικροσκοπικό, ένα μυθιστόρημα-μπονσάι. Ύστερα από μια έντονη ερωτική σχέση με την αινιγματική Εμίλια, ο Χούλιο θα γνωρίσει το συγγραφέα Γκασμούρι, θα αποφασίσει να πουλήσει όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης του και να αφοσιωθεί στην καλλιέργεια ενός μπονσάι. Μπορείτε να αγοράσετε τη συντροφιά του «Μπονσάι» από όλα τα βιβλιοπωλεία έναντι 8 ευρώ και πιθανότατα δεν θα σας πάρει πάνω από δύο-τρεις μέρες για να το τελειώσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: