Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

19 Ιουνίου- Ιστορικός


Σήμερα ας προτείνω κάτι που ταιριάζει περισσότερο σε ατμοσφαιρικές, ομιχλώδεις, παγωμένες, χειμωνιάτικες νύχτες: πρόκειται για τον «Ιστορικό» της Ελίζαμπεθ Κόστοβα.

Αν, λοιπόν η καρδιά σας φτερουγίζει στη σκέψη των ερειπωμένων κάστρων και η φαντασία σας εξερευνά τις κρύπτες μεσαιωνικών μοναστηριών τις νύχτες με πανσέληνο, το μυθιστόρημα αυτό θα σας κρατήσει ξάγρυπνους μέχρι την τελευταία συναρπαστική του σελίδα (τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο εκδότης). Η αφήγηση ξεκινά στο Άμστερνταμ το 1972, όταν μια έφηβη ανακαλύπτει στη βιβλιοθήκη του διπλωμάτη πατέρα της ένα αξιοπερίεργο βιβλίο που χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα, και κάμποσες κιτρινισμένες από το χρόνο επιστολές. Οι επιστολές αυτές περιέχουν στοιχεία για μια από τις σκοτεινότερες δυνάμεις που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: τον Βλαντ τον Ανασκολοπιστή, ηγεμόνα της Βλαχίας, η σκληρότητα του οποίου γέννησε και έθρεψε το μύθο του Δράκουλα. Η κοπέλα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα αναμιχτεί σε μια έρευνα στη οποία γενιές ιστορικών διακινδύνευσαν την υπόληψή τους, την πνευματική τους ισορροπία μα και την ίδια τους τη ζωή. Περισσότερα θα ανακαλύψετε διαβάζοντάς το.

Το μυθιστόρημα-θρίλερ «Ο Ιστορικός» εντάσσεται στο είδος που εκτείνεται από τα «Χειρόγραφα της Πράγας», έως τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και εκτυλίσσεται σε τρία επίπεδα: Αρχικά, η διήγηση της νεαρής που ανακαλύπτει την αλήθεια σταδιακά, μέσα από τα γραπτά του πατέρα της, τα οποία εμπεριέχουν και τις επιστολές του καθηγητή Ρόσι. Σε δεύτερο επίπεδο, οι σημειώσεις του πατέρα, που είναι γραμμένες σε παλαιότερη εποχή και περιγράφουν βήμα-βήμα την αναζήτηση του ίδιου με την καθοδήγηση των επιστολών του Ρόσι. Σε τρίτο επίπεδο, οι σημειώσεις του καθηγητή Ρόσι, ο οποίος εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αφού πρώτα έχει δεχτεί μια περίεργη επίσκεψη στο γραφείο του. Τα τρία αυτά επίπεδα εναλλάσσονται διαρκώς και με τρόπο ευδιάκριτο, με τέτοιο ρυθμό που κόβει την ανάσα. Η Κοστόβα χρησιμοποιεί όποια ιστορική πηγή σχετικά με τον Βλαντ υπάρχει, τους μύθους και τις λαϊκές δοξασίες σχετικά με την προσωπικότητά του και αναπτύσσει τη διήγησή της σπονδυλωτά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι η προσωπικότητα του Βλαντ Τέπες εγκολπώνεται με το Δράκουλα του Στόκερ (αν θυμάστε από παλιότερη παρουσίαση της στήλης), ένα εντελώς φανταστικό μυθιστόρημα, γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Έχω ακούσει μόνο καλά λόγια για το συγκεκριμένο βιβλίο και μάλλον αξίζει να κερδίσει μία θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης σας ή στη λίστα με όσα διαβάσετε στο άμεσο μέλλον. Κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Λιβάνη, θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία έναντι 22 ευρώ, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν είναι και μικρό- ούτε λίγο, ούτε πολύ θα σας ταξιδέψει για 656 σελίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: