Πλέον το καλοκαίρι πολύ δύσκολα ξεγελιέται. Η ζέστη δίνει το ρυθμό στη σκέψη κι η σκέψη παίρνει σαν έναυσμα τη θάλασσα και τον ουρανό για να ταξιδέψει σε μέρη μακρινά ή κοντινά, αρκεί να είναι σε διαφορετικό φόντο από αυτό της καθημερινότητας. Όσο κι αν προσπαθήσετε δεν θα το αποφύγετε, άρα καλό θα είναι από τώρα να κάνετε σχέδια απόδρασης.
Υποθέτω ότι ακόμα δεν έχετε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις ως θεατής στο Euro –εκτός αν έχω μπερδέψει τις ημερομηνίες- και πιθανότατα μία απ’ τις αγαπημένες σας ομάδες να βρίσκεται ακόμα στη διεκδίκηση του τροπαίου. Εγώ θα προσπεράσω βιαστικά τις σελίδες που είναι αφιερωμένες στο ποδόσφαιρό και θα μεταφερθώ σε λογοτεχνικό θέμα, με αφορμή ένα λογοπαίγνιο: Φερνάντο Τόρεντ.
Όχι, δεν είναι ο επιθετικός της Ισπανίας. Σας διαβεβαιώ, όμως το δεύτερο συνθετικό είναι εξίσου δαιμονιώδες. Μιλάω φυσικά για τα torrents. Όλοι θα τα έχετε ακούσει και οι περισσότεροι θα τα χρησιμοποιείτε για καταφόρτωση (το download στα ελληνικά υποτίθεται). Για την ακρίβεια, ίσως είναι η πιο διαδεδομένη μορφή παρανομίας μέσω διαδικτύου. Σαφέστατα έχει επηρεάσει μορφές τέχνης όπως ο κινηματογράφος και η μουσική και μάλιστα το πόσο πολύ ίσως αργήσουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει κάτι ανάλογο και με το βιβλίο.
Ας μην κρυβόμαστε. Βιβλία σε μορφή pdf, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ψάχνετε το τελευταίο βιβλίο του Χάρυ Πότερ; Του Πρέσφιλντ; Κάποιου που ίσως ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει; Θα τα βρείτε αν ψάξετε. Έχει, όμως νόημα; Σύμφωνα με την αυστηρή προσέγγιση, είναι σαν να κλέβετε το συγγραφέα (και τον εκδοτικό του οίκο), ενώ αμφιβάλω αν έχετε διάθεση να διαβάσετε ολόκληρα βιβλία απ’ την οθόνη του υπολογιστή. Κουραστικό, το λιγότερο. Εγγυημένα.
Υπάρχει και άλλη προσέγγιση στο ζήτημα. Κλασικό παράδειγμα ένας από τους πλέον γνωστούς συγγραφείς στον κόσμο και προσωπικός ήρωας, ο Paulo Coelho. Αν επισκεφτείτε το επίσημο ιστολόγιό του (http://paulocoelhoblog.com/), θα δείτε την ίδια αστεία φωτογραφία που κοσμεί σήμερα και τη στήλη. Στην πραγματικότητα είναι ένα link για ένα site, όπου έχει άλλα links για μέρη απ’ όπου μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν βιβλία του συγγραφέα. Επίσης εκεί μπορείτε να διαβάσετε online και ένα διαφορετικό βιβλίο του Coelho κάθε μήνα- αν θυμάμαι καλά είχε τη «Μάγισσα του Πορτομπέλο» το Μάιο και τον «Αλχημιστή» τώρα.
Κίνηση marketing; Πιθανότατα και όπως δείχνουν οι πωλήσεις του το τελευταίο διάστημα, αποδίδει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ένδειξη ότι αφουγκράζεται τους ψίθυρους της εποχής και επιθυμεί να προσεγγίσει και ένα πιο νεανικό κομμάτι του αναγνωστικού κοινού. Μιμητές θα υπάρξουν σε αυτό το επίπεδο; Δεν ξέρω αν σκοπεύουν να ακολουθήσουν κι άλλοι αυτή την τακτική. Πιστεύω ακράδαντα, όμως ότι θα είναι καλοδεχούμενοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου