Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2007

30 Αυγούστου- Έξι δισεκατομμύρια τρόποι ζωής

«Μην ενοχλείται τους Κέδρους.
Ήταν εδώ πολύ πριν από εμάς.»
-Δήμος Γαύδου

Κυκλοφορία του μήνα που μας πέρασε, είναι το πρώτο βιβλίο του Παναγιώτη Κούστα με τίτλο «Έξι δισεκατομμύρια τρόποι ζωής». Ανήκει μεν στο είδος της επιστημονικής φαντασίας μιας και η σπονδυλωτή αφήγησή του σκιαγραφεί διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στο τέλος του 21ου αιώνα, αλλά οι γραμμές του είναι χρωματισμένες με τόσο έντονες αποχρώσεις κοινωνικών προβληματισμών, που δεν θα είχα καθόλου τύψεις να το προτείνω και σε όσους το αγαπημένο τους είδος είναι η φιλοσοφία ή οι πολιτικές επιστήμες.
Οι «Έξι δισεκατομμύρια τρόποι ζωής» δεν επιχειρούν απλά να αποτυπώσουν την ραγδαία τεχνολογικά εξέλιξη της ανθρωπότητας κατά τον αιώνα που διανύουμε. Επικεντρώνονται σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την εξέλιξή μας σαν είδος, σωματικά και πνευματικά. Ο Παναγιώτης Κούστας χρησιμοποιεί σαν κέντρο βάρους την Δημοκρατία και γύρω της αρχίζει να σχεδιάζει ομόκεντρους κύκλους, καταθέτοντας στέρεα δομημένες απόψεις πάνω στη βιοηθική, στα οικονομικά συστήματα, στην παγκοσμιοποίηση, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στις επιθέσεις των φονταμενταλιστών, στα πνευματικά δικαιώματα και στην διαδικτυακή πραγματικότητα. Επιπλέον δεν φοβάται να προσεγγίσει θέματα, που ορισμένοι τα θεωρούν ταμπού όπως η πολιτική και η θρησκεία, θέτοντας την ερώτηση: Πόσο μπορεί το καθένα από αυτά να αλλάξει μορφή μέχρι το τέλος του αιώνα μας;
Ανάμεσα στις πλέον ενδιαφέρουσες απαντήσεις με την μορφή «προφητειών» που ξεχώρισα, αναφέρω και τις παρακάτω: Οι φορολογούμενοι θα αποφασίζουν μέσω της φορολογικής τους δήλωσης για το πού θα ξοδεύονται οι φόροι που πληρώνουν και πού όχι. Η εκλογική διαδικασία θα έχει απλοποιηθεί και θα πραγματοποιείται μέσω των αγορών που θα κάνουμε στα σούπερ-μάρκετ. Η έννοια της ιδιοκτησίας θα μεταβληθεί ριζικά και όσοι πεθαίνουν δεν θα κληροδοτούν τίποτα στους συγγενείς του, αλλά το κράτος θα αναλαμβάνει την αναδιανομή της περιουσίας του σε όσους γεννιούνται.
Το βιβλίο είναι μικρό, είναι εύστοχο, τα νοήματά του συμπυκνωμένα και αν έπρεπε να το περιγράψω με μία φράση θα έλεγα ότι δίνει τροφή για σκέψη. Θα το διαβάσετε χωρίς να το αφήσετε από τα χέρια σας χάρη στην γρήγορη εναλλαγή εικόνων και σε πολλά σημεία νόμιζα ότι έβλεπα μικρά αποσπάσματα από την καθημερινότητα αγνώστων απ’ όλο τον κόσμο. Χιλιάδες μικρές φωτογραφίες (ή μάλλον δισεκατομμύρια), που όλες μαζί συνθέτουν μία μεγάλη εικόνα, την εικόνα του πλανήτη μας. Κι αν ακόμα διατήρησα ενστάσεις για ορισμένες απ’ τις απόψεις του συγγραφέα, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω τελικά με αυτό που αναφέρει στο επίμετρο: «όταν ολοκληρώσεις την ανάγνωση, σου αφήνει έναν αντίλαλο στο μυαλό».
Το ιστολόγιο του βιβλίου είναι στην διεύθυνση http://www.exidis.blogspot.com/, όπου μπορείτε να καταθέσετε τις δικές σας απόψεις για το στοίχημα της Δημοκρατίας. Το «Έξι δισεκατομμύρια τρόποι ζωής», θα το βρείτε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο σας, από τις εκδόσεις «Τρίτων» και έναντι μόλις 9 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: