Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2007

6 Σεπτεμβρίου- Η Σκιά της Σκοτεινής Βασίλισσας

Ο Raymond Feist είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας με πολλές βραβεύσεις και υψηλές πωλήσεις στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το 1982 ξεκίνησε να γράφει το γνωστότερο έργο του, την τριλογία του «Μάγου», η οποία διαδραματίζονταν στο φανταστικό Βασίλειο της Μιδκημίας. Η σειρά σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ο συγγραφέας χαιρετίστηκε από πολλούς ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους διαδόχους του Tolkien. Ακολούθησαν ακόμα δύο τριλογίες στον ίδιο συναρπαστικό κόσμο που έπλασε και στα ελληνικά μεταφράζεται η δεύτερη με καθυστέρηση αρκετών χρόνων.

Η "Σκιά της Σκοτεινής Βασίλισσας" είναι το πρώτο βιβλίο του ηρωικού έπους φαντασίας "Serpent War Saga" και η συνέχεια της γνωστής τριλογίας του "Μάγου", που ήδη έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από την Άγνωστη Καντάθ.

Στην μακρινή ήπειρο της Νοβίντους, απλώνεται η μαγεία των Πανταθιανών Φιδανθρώπων, που έχουν συμμαχήσει με τους προαιώνιους εχθρούς τους, τούς μοχθηρούς Σαόρ. Ο στρατός τους, ενωμένος από μία παράδοξη λυκοφιλία, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του και σύντομα θα έχει συγκεντρώσει αρκετή δύναμη για να εξαπολύσει την χειρότερη εισβολή που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος της Μιδκημίας.
Ο Feist προχωράει αρκετά χρόνια την πλοκή στον κόσμο που περιέγραψε στον «Μάγο» και παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό μία νέα σειρά βιβλίων. Με αυτό το έξυπνο εύρημα όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι φρέσκοι, πρωτοσυστήνονται εδώ και έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε ξανά στις τέσσερις γωνιές του τέλεια και αρμονικά δομημένου σύμπαντός του.

Ο Feist δεν ξεχνά να συμπεριλάβει τίποτα στις 454 χορταστικές σελίδες του βιβλίου: μάχες μεταξύ επικών στρατών, πολιορκίες απόρθητων πόλεων, πολιτική ίντριγκα της αριστοκρατίας, σατανικοί εχθροί, προσωπικά πάθη και ήρωες που με την ενηλικίωσή τους ανακαλύπτουν το μονοπάτι του πεπρωμένου τους.

Όλα αυτά είναι δοσμένα με όμορφο τρόπο και σίγουρα θα ικανοποιήσουν τον αναγνώστη που δεν θα τον ενοχλήσουν ιδιαίτερα τα κλισέ του είδους. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να λείπει το κεφάλαιο στο Πανδοχείο ανάμεσα στους κόσμους, που θυμίζει έντονα σκηνή από «Star Wars» και να παρατίθενται καλύτερα τα κίνητρα της μεγάλης αποστολής που οργανώνει το Βασίλειο. Αρνητικό και το ότι ενώ άλλοτε η μαγεία παρουσιάζεται σαν πανάκεια, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να βοηθήσει στο ελάχιστο.

Νεανικό βιβλίο, συναρπαστικό στην αφήγηση και σε κάθε περίπτωση όποιος απόλαυσε την τριλογία του Μάγου, σίγουρα θα βρει στη «Σκιά της Σκοτεινής Βασίλισσας» το νέο του αγαπημένο βιβλίο. Στη μετάφραση της Κατερίνας Παντελίδου υπάρχουν ορισμένες αταίριαστες εκφράσεις, τείνει κατά τη γνώμη μου να είναι υπερβολικά τυπική έως και επίπεδη, δίχως πολλές εμπνεύσεις και λογοτεχνικές εξάρσεις. Υπηρετεί, όμως δίχως άλλο το συνολικό αποτέλεσμα.

Στα βιβλιοπωλεία θα το βρείτε έναντι 20 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι κυκλοφόρησε και το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος με τίτλο «Η άνοδος ενός Μεγιστάνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: