Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

16 Αυγούστου- Lulu.com & Ebooks

Η «Publish America» είναι ένας εκδοτικός οίκος στις Η.Π.Α., ο οποίος συνηθίζει να εκδίδει βιβλία χαμηλής λογοτεχνικής αξίας, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών και των αμοιβών που εισπράττει απ’ τους συγγραφείς. Παρ’ όλα αυτά οι υπεύθυνοι του οίκου περηφανεύονται για την ποιότητα των βιβλίων του και σε μία συνέντευξη υποστήριξαν ότι από τα εβδομήντα χειρόγραφα που εξέταζαν κάθε μέρα, τα περισσότερα απορρίπτονταν με την πρώτη ματιά.
Σαν απάντηση στους ισχυρισμούς του εκδοτικού οίκου, μία ομάδα συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας υπό την επίβλεψη του James McDonald, αποφάσισε να γράψει ένα κακό βιβλίο και να το στείλει στην «Publish America» προκειμένου να εξετάσουν αν θα το απέρριπτε ή όχι. Τι σημαίνει ο όρος «κακό» βιβλίο; Διαβάστε παρακάτω για να φρίξετε ή να γελάσετε.
Στο βιβλίο που ονομάζονταν «Atlanta Nights» υπήρχαν εξόφθαλμα γραμματικά λάθη, ασύνδετες προτάσεις και οι παράγραφοι χαρακτηριζόταν από την παντελή έλλειψη συνοχής. Επιπλέον έλειπε ένα κεφάλαιο, δύο από τα κεφάλαια ήταν ίδια λέξη προς λέξη, υπήρχαν δύο δωδέκατα κεφάλαια, ενώ το 34ο κεφάλαιο είχε «γραφτεί» από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, που απλά ανακάτευε τυχαίες προτάσεις από τις προηγούμενες σελίδες. Οι ήρωες του βιβλίου άλλαζαν φύλλο και ηλικία, οι πράξεις τους δεν αιτιολογούνταν, ενώ πέθαιναν και ξαναεμφανίζονταν χωρίς καμιά λογική εξήγηση. Το φινάλε ήταν εξίσου κακό, καθώς όχι μόνο αποκαλύφθηκε σε ένα σημείο ότι τα πάντα είχαν συμβεί σε ένα όνειρο, αλλά η πλοκή συνεχίζονταν και για μερικά ακόμα κεφάλαια.
Όπως είχε προβλεφθεί το βιβλίο έγινε πράγματι αποδεκτό για έκδοση από την «Publish America», αλλά οι συγγραφείς αποφάσισαν τελικά να μην δεχτούν το συμβόλαιο που τους είχε προσφερθεί και σε μία συνέντευξη τύπου αποκάλυψαν την αρχική πρόθεσή τους, κερδίζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα. Τελικά κυκλοφόρησαν το βιβλίο μέσω του LuLu.com και μπορείτε να το παραγγείλετε στην διεύθυνση www.lulu.com/content/102550.
Το LuLu είναι ένας ηλεκτρονικός εκδοτικός οίκος, με δεκάδες χιλιάδες τίτλους απ’ όλο τον κόσμο και οργανωμένος σύμφωνα με τα πρότυπα του Amazon. Προσωπικά συνεργάζομαι μαζί του τον τελευταίο χρόνο και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που προσφέρει κυρίως στο τομέα των e-books, δηλαδή των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή.
Τα τελευταία είναι αρχεία συνήθως μορφής pdf, που αποθηκεύονται εύκολα σε έναν υπολογιστή και είναι το ηλεκτρονικό ισοδύναμο ενός πραγματικού εκτυπωμένου βιβλίου. Χρειάζεται λιγότερος πραγματικός χώρος για την αποθήκευσή τους, μιας και σε ένα dvd χωράνε περίπου δύο χιλιάδες βιβλία. Επίσης μέσω του διαδικτύου η διανομή ενός e-book είναι μία εύκολη διαδικασία και γίνεται άμεσα, ενώ δεν καταναλώνονται πρώτες ύλες και ενέργεια προκειμένου να αναπαραχθεί ένα τέτοιο βιβλίο. Τα e-books πωλούνται συνήθως σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, ενώ μπορείτε να βρείτε ακόμα και δωρεάν, βιβλία των οποίων τα δικαιώματα έχουν λήξει.
Μία ελληνική οργανωμένη ιστοσελίδα είναι το http://www.e-bookshop.gr/, που αν και οι σύγχρονοι τίτλοι που διαθέτει είναι σε αναίτια υψηλή τιμή, παρέχει την δυνατότητα στον αναγνώστη να κατεβάσει χωρίς καμία απολύτως χρέωση εκατοντάδες κλασικά αριστουργήματα. Μπορείτε να βρείτε τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη, τα Άπαντα του Βαλαωρίτη, το «Μόνον της ζωής του ταξίδιον» του Βιζυηνού και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: