Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

20 Σεπτεμβρίου- Nochnoy Dozor

Ο Sergei Lukyanenko είναι ένας δημοφιλής και πολυγραφότατος συγγραφέας, που τα τελευταία χρόνια η δημοσιότητά του εκτινάχθηκε στα ύψη. Το 1998 έγραψε το βιβλίο «Night Watch» (Nochnoy Dozor), που αποτέλεσε τον εντυπωσιακό πρόλογο μίας τετραλογίας αστικής, φαντασίας που διαδραματίζεται στην σύγχρονη Μόσχα. Ακολούθησαν το «Day Watch» το «Twilight Watch» και το πιο πρόσφατο «Final Watch». Τα βιβλία του προκάλεσαν πάταγο στην Ρωσία και μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Timur Bekmambetov, συστήνοντας τον Lukyanenko στο διεθνές αναγνωστικό κοινό ως έναν από τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας με την μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο.
Η υπόθεση των βιβλίων αφηγείται την υπόγεια, αέναη και ανελέητη σύγκρουση μεταξύ δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων που αναφέρονται ως οι «Άλλοι» και κυκλοφορούν αθέατοι ανάμεσά μας. Η πρώτη παράταξη είναι οι «Φύλακες της Νύχτας», που έχουν σαν σκοπό την επιβολή της τάξης στον κόσμο και την απόλυτη επικράτηση του Φωτός. Οι ορκισμένοι εχθροί τους είναι οι σκιώδεις «Φύλακες της Μέρας», που ενστερνίζονται την φιλοσοφία: «κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του», έχουν γεννηθεί με την ανάγκη να πίνουν αίμα για να επιβιώνουν και πολεμάνε με μίσος κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης βούλησης.
Παράλληλα με τον πραγματικό κόσμο, όπως τον αντιλαμβάνονται οι απλοί άνθρωποι, υπάρχει μία αφανής και μυστηριώδης Ζώνη, στην οποία μόνο όσοι έχουν το χάρισμα και ανήκουν στους «Άλλους» μπορούν να μεταβούν. Μέσα στη Ζώνη, που είναι το πεδιό μάχης μεταξύ των πολεμιστών των δύο παρατάξεων, τα πάντα αλλοιώνονται κατά τρόπο απροσδιόριστο και η αντίληψη των ανθρώπων σκοτεινιάζει. Το Εγώ του καθενός αποτινάζει τις συμβάσεις που το φυλακίζουν, η ύπαρξή του περνάει σε άλλη διάσταση και συχνά μεταμορφώνεται στο ειδεχθέστερο τέρας των απαισιότερων φόβων του.
Η δαιδαλώδης πλοκή των βιβλίων υπηρετεί τέλεια την σκοτεινή ατμόσφαιρα που έχει διαλέξει ο συγγραφέας, με τις συνωμοσίες να διαδέχονται η μία την άλλη και τα κίνητρα των ηρώων να σκιαγραφούνται χωρίς διακριτά όρια. Τα μέλη των δύο παρατάξεων άλλες φορές παρουσιάζονται σαν άβουλα πιόνια στην σκακιέρα των προαιώνιων ηγετών τους και άλλες φορές ξυπνούν από τον λήθαργό τους προκειμένου να εκπληρώσουν τις επιταγές του πεπρωμένου.
Ξεχωρίζει ο χαρακτήρας του Anton, ο οποίος είναι ένας αντι-ήρωας «Φύλακας της Νύχτας», εγκλωβισμένος με έναν κάφκικο τρόπο στα γρανάζια της μοίρας και αναγκασμένος να απαρνηθεί τα πάντα στο όνομα του ιερού καθήκοντός του. Κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του αποπνέει πεσιμισμό και με κάθε νίκη που κερδίζει ενάντια στους αντιπάλους, πλησιάζει μερικά βήματα στην απώλεια της ίδιας του της πίστης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αποχαιρετώντας την ανεκπλήρωτη αγάπη του: «Ήμουν ένας Πύργος και αυτή ήταν ένα πιόνι έτοιμη να προβιβαστεί σε Βασίλισσα.»
Οι ιδέες που διαπραγματεύονται τα βιβλία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, οι φιλοσοφικές αναζητήσεις των ηρώων, διαδέχονται τα κεφάλαια με την καταιγιστική δράση και θα γίνετε θεατές επικών μονομαχιών με φόντο τους χιονισμένους δρόμους της ρωσσικής πρωτεύουσας. Αν όλα αυτά σας ακούστηκαν ενδιαφέροντα, θα βρείτε την μεταφρασμένη στα αγγλικά έκδοση σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ή εναλλακτικά μπορείτε να το παραγγείλετε απ’ το amazon.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: