Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2007

13 Σεπτεμβρίου- Σμήνος

Μερικές σελίδες μένουν να διαβάσετε ακόμα πριν τις εκλογές και αν είστε σαν εμένα ανάμεσα στους τυχερούς ετεροδημότες που θα ταξιδέψουν για να ψηφίσουν, ίσως σας φανεί ελκυστική η ιδέα να πάρετε μαζί σας και ένα βιβλίο. Η δική μου διαδρομή θα τελειώσει στην πανέμορφη ορεινή Αρκαδία και εύχομαι με όλη μου την καρδιά πολλά από τα μέρη που θυμάμαι να μην τα έχει αγγίξει η πύρινη καταστροφή.

Μαζί μου, λοιπόν αποφάσισα να πάρω ένα από τα βιβλία που φιγουράρουν στις λίστες με τα ευπώλητα και η επιλογή μου αναμένεται δύσκολη. Πρώτα απ' όλα υπάρχει το «Νησί» της Αγγλίδας Victoria Hislop, που είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και στο οποίο αφηγείται μία συγκινητική, νοσταλγική ιστορία για το νησί Σπιναλόγκα, την πρώην αποικία των λεπρών. Σε ίδιους ρυθμούς κινείται και το «Σπίτι δίπλα στο ποτάμι» της Λένας Μαντά που προβλήθηκε αρκετά και απευθύνεται περισσότερο σε γυναικείο κοινό.

Το «Η μάνα και το νόημα της ζωής» είναι το δεύτερο βιβλίο αφηγημάτων του δημοφιλούς ψυχολόγου Irvin Yalom και περιλαμβάνει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ο Νίκος Θέμελης φυσικά δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι μάλλον ο πιο επιτυχημένος Έλληνας συγγραφέας αυτή τη στιγμή και το “Μια ζωή, δυο ζωές” εξακολουθεί να απασχολεί το αναγνωστικό κοινό. Έχει να κάνει με έναν άνδρα στο σταυροδρόμι της ωριμότητάς του και τους προβληματισμούς που τον ταλανίζουν. Σε διαφορετικό στυλ είναι το «Φιλί του Δράκου» της Χρύσας Δημουλίδου, που υπόσχεται γερές δόσεις μυστηρίου, απαγωγές και αιφνιδιαστικές εξελίξεις. Από τις γνώμες που συγκέντρωσα πάντως, δεν κατέληξα αν είναι ένας ακόμη κλώνος των βιβλίων του Brown.

Περισσότερο πάντως προβλέπεται να μας απασχολήσει το “Σμήνος” του Frank Schatzing, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολυδιαφημιζόμενο. Ο συγγραφέας είναι ένας σαραντάχρονος Γερμανός διαφημιστής και στο «Σμήνος», ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά best seller των τελευταίων ετών, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις οικολογικές ανησυχίες που αναπτύσσει η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχει πουλήσει 2.000.000 αντίτυπα, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και η εύστοχη επιλογή του τίτλου και του εξωφύλλου κεντρίζει κατευθείαν την περιέργειά μας.

Στο βιβλίο ο κόσμος καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά βιβλικών καταστροφών με τσουνάμι να σαρώνουν τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης, φονικές μέδουσες να ερημώνουν τις παραλίες της Αυστραλίας, μολυσμένα καβούρια να κατακλύζουν το υδροδοτικό σύστημα της Νέας Υόρκης, εκατομμύρια τερατώδη σκουλήκια να αποσταθεροποιούν τον βυθό, φάλαινες να επιτίθενται σε πλοία και άλλα τέτοια ευχάριστα. Η ανθρωπότητα δέχεται μια συντονισμένη, μαζική επίθεση και η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπων και ζώων αρχίζει να σβήνει. Αν σας φάνηκε ενδιαφέρον θα το βρείτε στις προθήκες όλων των βιβλιοπωλείων έναντι είκοσι ευρώ ή εναλλακτικά αν παραγγείλετε την αγγλική ή την γερμανική έκδοση από το Amazon στα οχτώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: