Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Στρατιώτης του Χριστού - δωρεάν διαμοίραση βιβλίου


Πριν από περίπου δύο χρόνια είχα παρουσιάσει τον Στρατιώτη του Χριστού (εκδ. Γνώσεις), ένα πολύ αξιόλογο, "παράξενο" βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα. Μαζί με την κριτική μου υπήρχε και μία συνέντευξη του συγγραφέα. Ο Στρατιώτης του Χριστού είναι το ημερολόγιο ενός ψυχοπαθή ο οποίος δολοφόνησε τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Όπως καταλαβαίνετε, ένα γεγονός που δεν συνέβη ποτέ στη δική μας πραγματικότητα.

Η εκδότρια Μαρία Βασιλάκη και ο συγγραφέας αποφάσισαν να μοιράσουν δωρεάν τα αντίτυπα του βιβλίου που δεν έχουν πουληθεί. Είναι μία καλή ευκαιρία για τους αναγνώστες και παράλληλα μία συμβολική κίνηση με πολλή σημασία. Για αυτή τους την απόφαση, αντιγράφω τα λόγια τους:

"Το 2008 βγάλαμε το μυθιστόρημα «ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ημερολόγιο δυσμετάφραστο». Το βιβλίο πραγματεύεται τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού από ένα φανατικό θρησκόληπτο, εξαιτίας της αφαίρεσης του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Και είναι το ημερολογιακό παραλήρημα του μετέπειτα δολοφόνου.

Καλό ή κακό, το μυθιστόρημα αποσιωπήθηκε σχεδόν πλήρως, δύο μόνο μίντια έγραψαν γι’ αυτό. Δεν πήρε καν αρνητικές κριτικές. Πούλησε ελάχιστα αντίτυπα. Είναι περίπου σαν να μην υπήρξε ποτέ. Επειδή όμως υπήρξε, αποφασίσαμε τώρα να χαρίσουμε το στοκ. Ελπίζουμε ότι, έστω έτσι, θα διαβαστεί και θα κριθεί κατά την όποια αξία του. Είναι, απ’ όσο ξέρουμε, μια σπάνια –αν όχι πρωτοφανής– κίνηση στα συγγραφικά / εκδοτικά χρονικά.

Λοιπόν: αναγνώστες, συγγραφείς, εκδότες, κριτικοί, δημοσιογράφοι, φίλοι και φίλες, γνωστοί και γνωστές, άγνωστοι και άγνωστες, σας καλούμε να έρθετε την Κυριακή 8 του Μάη, ώρα 12 μ.μ. στον φιλόξενο «Μικρόκοσμο», Συγγρού 106, τηλ. 210 9215305, mikosmos@otenet.gr. Θα γίνει μια ελεύθερη συζήτηση «έτσι, χωρίς πρόγραμμα», και θα χαριστεί το βιβλίο. Για όσο υπάρχουν αντίτυπα, θα μπορείτε να παίρνετε, επιτόπου και δωρεάν, όσα θέλετε. Όπως αντιλαμβάνεστε, κάθε άλλο παρά για συμβατική «παρουσίαση» πρόκειται. Σας περιμένουμε με χαρά. Θα έχουμε και bonus: ένα μικρό αριθμό δύο παλιότερων φύλλων της «Athens Review of Βooks». Όποιος/α θέλει, μπορεί να δημοσιεύσει / διαδώσει το κάλεσμα αυτό με όποιους τρόπους θεωρεί προσφορότερους."

3 σχόλια:

gerodaskalos είπε...

Ευχαριστώ πολύ και πάλι, κύριε Πλειώτα.

Δημήτρης Φύσσας

Άντρη Αντωνίου είπε...

Πολύ πρωτότυπη κίνηση. Ας παραδειγματιστούν κι άλλοι. Καλύτερα στα χέρια του κόσμου τα βιβλία, παρά σε σκονισμένα ράφια.

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Άντρη, συμφωνώ μαζί σου όσο δεν φαντάζεσαι. Και συγχαρητήρια σε εκδότη-συγγραφέα για την πρωτοβουλία.