Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Bookmarks - Τρίτο τεύχος στα βιβλιοπωλεία!


Δεύτερο τεύχος του bookmarks, στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.
Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά εδώ ή να δείτε τη λίστα διανομής.

Ακολουθεί το editorial:


ΙΝΦΛΟΥΕΝΖΑ - Η1Ν1

Είμαι στο λεωφορείο από Αθήνα για Πάτρα και κρατώ σημειώσεις στο τετράδιό μου όπως όπως· για την ακρίβεια γεμίζω τη σελίδα με καλικαντζούρες που μοιάζουν με ενδείξεις σεισμογράφου. Ξεκινώ να γράφω σήμερα με αφορμή το «ημερολόγιο ανάγνωσης» της προηγούμενης εβδομάδας (όσοι ανοίγετε το Bookmarks πρώτη φορά, θα ανακαλύψετε παρακάτω τη θαυμαστή στήλη του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου). Ποια, όμως ήταν συγκεκριμένα η αφορμή; Οι σκέψεις του σχετικά με τον δανεισμό βιβλίων. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα συμμερίζεστε την άποψή του: «ο δανεισμός οποιουδήποτε βιβλίου είναι ένα θέμα που πονάει πολύ κάθε αληθινό βιβλιόφιλο». Και συνέχισε με ένα ευφυές απόσπασμα από τον «Ζούκερμαν Δεσμώτη» του Φίλιπ Ροθ: «Ξέρεις γιατί παντρεύτηκα την Κάρολ; Της δάνεισα ένα βιβλίο κι ήξερα πως αν δεν την παντρευόμουν δεν θα το έβλεπα ποτέ ξανά».

Χωρίς να υποκρίνομαι τον αιρετικό, παραδόξως διατηρώ άλλου είδους σχέσης με τα βιβλία μου. Κατ’ αρχάς σχεδόν τα μισά βιβλία που διαβάζω κάθε χρόνο, ανήκουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Από τα ράφια τα παίρνω και στα ράφια τα επιστρέφω για να ξαποστάσουν. Μ’ αρέσει να πιάνω στα χέρια μου σελίδες κιτρινισμένες, σελίδες που έχουν αγγιχτεί απ’ την ιδιοσυγκρασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων, σελίδες που έχουν επιστρέψει από ταξίδια για ν’ αφηγηθούν τις περιπέτειές τους.

Το δεύτερο που χαρακτηρίζει την κτητική διάθεσή μου για τα βιβλία, είναι μάλλον η έλλειψη οποιασδήποτε κτητικής διάθεσης από μέρους μου. Όταν διαβάζω κάτι που μου έχει αρέσει, θέλω να το «μεταλαμπαδεύσω», να το εμπιστευτώ στα χέρια ενός φίλου. Δεν γελιέμαι. Τα περισσότερα βιβλία ή περιοδικά που δανείζω ή αργούν να επιστρέψουν ή σκονίζονται αδιάβαστα ή τα καταπίνει το σχίσμα του χρόνου, που οδηγεί στη χώρα των χαμένων αντικειμένων. Για παράδειγμα από τα οχτώ τεύχη του Muzine, στο σπίτι μου έχει απομείνει μόλις ένα.

Ορισμένα, όμως βιβλία τα καταφέρνουν, βρίσκουν τον δρόμο τους και δημιουργούν σε έναν φίλο τα ίδια συναισθήματα που δημιούργησαν σε εμένα. Είναι κάτι σπάνιο που μοιράζεσαι, ένας νέος δεσμός. Σκοπός επετεύχθη! Κι αν ακόμα δεν ξανασυναντηθώ με το βιβλίο, δεν στεναχωριέμαι κι ούτε πιστεύω ότι θα είναι δυστυχισμένο μακριά μου. Κάπου μαγικά θα περιπλανιέται με τους συνοδοιπόρους του bookcrossing και όσα χειρόγραφα έμειναν ανέγγιχτα σε ένα συρτάρι. Γιατί για μένα η χειρότερη τύχη που μπορεί να έχει ένα βιβλίο, είναι να μην διαβαστεί από κανέναν.

* Ο τίτλος του άρθρου είναι ολότελα παραπλανητικός. Συγχωρέστε αυτή τη μικρή απάτη, ήθελα απλώς να τραβήξω την προσοχή σας στο editorial μας.

** Έχει βγάλει και καινούργιο βιβλίο ο Ροθ, την «Αγανάκτηση», αλλά δεν έχω προλάβει να τη δανειστώ ακόμα. Η δική μου πρόταση για αυτή την εβδομάδα είναι ένα από τα προηγούμενά του, η «Αντιζωή» (εκδ. Πόλις, σε μετάφραση Χριστίνας Ντόκου).

*** Ποιος έχει τον τρίτο τόμο του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» μου; Δυο χρόνια τον γυρεύω.


3 σχόλια:

Priorknowledge (aka Rodonaura) είπε...

Γιάννη,
παρόλο που επί σειρά ετών δανειζόμουν από τη Δημοτική βιβλιοθήκη κι ένιωθα όπως κι εσύ και παρά το ότι χαίρομαι να μοιράζομαι βιβλία συνεπώς και σκέψεις και συναισθήματα για όσα διάβασα με φίλους, ομολογώ ότι - σε αντίθεση με σένα- είμαι πολύ κτητική με τα βιβλία μου κι "αρρωσταίνω" μέχρι να μου επιστραφούν...
Είμαι απαράδεκτη που μέχρι και σήμερα (τρίτη εβδομάδα κυκλοφορίας) δεν βρήκα λίγο χρόνο να ευχηθώ να ευοδωθεί η προσπάθεια σας, η οποία από όσα διαβάζω αλλά και από τη μικρή γεύση που πήρα ξεφυλλίζοντας ηλεκτρονικά το πρώτο τεύχος φαίνεται ιδιαίτερα αξιόλογη. Πες μου σε παρακαλώ που μπορώ να το βρίσκω.
Τέλος, να εξομολογηθώ ότι μόλις πριν δυόμιση ώρες παρήγγειλα ηλεκτρονικά πέντε βιβλία του Roth, ανάμεσά τους και την Αγανάκτηση (την οποία σκοπεύω να δωρίσω στην Αθηνά, χεχεχε), αλλά και την Αντιζωή. Τον Roth τον λάτρεψα διαβάζοντας το Ανθρώπινο Στίγμα, αλλά έκτοτε δεν ξαναδιάβασα τίποτα δικό του, αν και έχω δωρίσει σε κολλητούς μου άλλα βιβλία του... Σήμερα το πρωί έτυχε να διαβάσω μια κριτική για την Αγανάκτηση στο protagon.gr και αισθάνθηκα ότι έχοντας διαβάσει μόλις ένα του από τα είκοσι τόσα που έχει γράψει, αισθάνθηκα ότι κάτι κάνω στραβά και έσπευσα να ψωνίσω, χαχαχα!
Ελπίζω στις γιορτές να σε φέρει ο δρόμος προς τα πάνω και να τα πούμε και από κοντά.
Φιλιά.

Priorknowledge (aka Rodonaura) είπε...

Μόλις είδα τη λίστα διανομής...

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Καλημέρα Αναστασία!

Ευχαριστώ για τις ευχές.

Θα τα πούμε κι από κοντά ελπίζω, μόλις κάνουμε ένα διάλειμμα για τις γιορτές.

Για τον Ροθ αισθάνομαι κι εγώ το ίδιο. Δυστυχώς έχω διαβάσει ελάχιστα δικά του.