Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

2 Ιουλίου- Ο μεγάλος Αμπάι

Στις θρυλικές πηγές του Νείλου
Του Γιάννη Πλιώτα

Καλοκαιρινή καλημέρα!
Τελικά κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε, άλλαξα πάλι γνώμη για το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, έτσι έρχομαι να προτείνω κάτι που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Δεν είναι ακριβώς ένα ταξίδι αναψυχής, αλλά μία πορεία προς το άγνωστο, σε αναζήτηση της αλήθειας. Και ίσως σε αναζήτησης όσων ενδόμυχα κρύβουμε. Χμ, μάλλον το κάνω να ακούγεται πολύ σοβαροφανές, άρα ας αλλάξω λίγο την ατμόσφαιρα.

Πριν από τρεις μέρες ήμουν στη δημοτική βιβλιοθήκη και προσπαθούσα επί ώρα να διαλέξω έναν τίτλο να δανειστώ. Γενικά αν διαβάζετε πολύ, οι δημοτικές βιβλιοθήκες είναι άριστη λύση για να ανακαλύπτετε κλασικά, αλλά και νεώτερα έργα, μιας και συνήθως είναι αρκετά καλά ενημερωμένο το υλικό τους. Πίσω σε εμένα, λοιπόν που έψαχνα ώρα ανάμεσα σε ράφια, χωρίς να μπορώ να καταλήξω κάπου. Ενα από τα χαρακτηριστικά μου είναι η αναποφασιστικότητα σε παρόμοιες καταστάσεις, γεγονός που οφείλεται πιστεύω στο «paradox of choices». Μπορεί να μην το έχετε υπ’ όψιν σας, αλλά δυστυχώς θα χρειαζόμουν αρκετές σελίδες για να το αναλύσω από αυτές τις γραμμές. Αν ενδιαφέρεστε πάντως, θα πρότεινα να δείτε το κατατοπιστικότατα βίντεο με την ομιλία του καθηγητή ψυχολογίας Barry Schwartz, γιατί αλήθεια αξίζει (key words «paradox of choice» στο www.ted.com)

Ομως πάλι έχω πλατιάσει, άρα επιστρέφω στη σκηνή, όπου στέκομαι με αδήριτη ανάγκη απέναντι σε αναρίθμητα ράφια με αμέτρητες ράχες βιβλίων να αντιγυρίζουν σιωπηλά το βλέμμα μου (την επεξεργαζόμουν ώρα αυτή την πρόταση). Το μάτι μου έπεσε στον «Αλδεβαράν» του Παύλου Μάτεση, το πήρα στα χέρια μου και ετοιμάστηκα ανακουφισμένος να κάνω μεταβολή, όταν είδα σε ένα μόλις ράφι χαμηλότερα τον «Μεγάλο Αμπάι» του Μιχάλη Μοδινού. Και επειδή λίγες μέρες πριν συζητούσα για αυτό το βιβλίο με το φίλο μου τον Παναγιώτη, ο οποίος είχε ενθουσιαστεί, αποφάσισα να το δανειστώ.

Τις πρώτες σελίδες τις διάβασα στο αστικό για το σπίτι και με κέρδισε εύκολα, γιατί ίσως είναι πολύ κοντά στα βιβλία που μου αρέσει να διαβάζω. Το θέμα είναι εξερευνητικό - ταξιδιωτικό και ελπίζω να ξυπνήσει και σε εσάς αναμνήσεις από τα σπουδαία βιβλία του Ιουλίου Βερν.

Πρώτα απ’ όλα να μάθουμε λίγα πράγματα για την ενδιαφέρουσα ζωή του κυρίου Μοδινού: Περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός, ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Εζησε, δούλεψε και ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους ως ερευνητής και συνεργάτης διεθνών οργανισμών. Οπως θα διαπιστώσετε, όλα αυτά ήταν μια διαρκής πηγή έμπνευσης. Ιδρυτής και εκδότης της Νέας Οικολογίας, είναι συγγραφέας πολυάριθμων θεωρητικών έργων γύρω από την αναπτυξιακή διαδικασία και την οικολογική προβληματική με γεωγραφική, περιηγητική και λογοτεχνική ματιά. Υπήρξε από τα πρώτα ενεργά στελέχη του οικολογικού κινήματος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 1990. Διετέλεσε πρόεδρος του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και δίδαξε σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε το 2005 το μυθιστόρημά του «Χρυσή Ακτή» και το 2007 «Ο Μεγάλος Αμπάι».

Τι ακριβώς είναι ο «Μεγάλος Αμπάι»; Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στην καρδιά της Αφρικής προκειμένου να ανακαλυφθούν οι θρυλικές πηγές του ποταμού Νείλου. Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα ο Σκοτσέζος εξερευνητής Τζέιμς Μπρους οργανώνει μία εξερευνητική αποστολή, όπως τόσες και τόσες της εποχής του, που πέρασαν στη σφαίρα του θρύλου. Σαν ακόλουθο έχει τον Ευστράτιο Ταταράκη, έναν Γραικό από τη Μήλο. Μέσα από τις «χειρόγραφες» επιστολές του Ταταράκη ερχόμαστε σε επαφή με άλλους κόσμους, άλλης εποχής και παρακολουθούμε τη σιωπηλή σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών, που ουσιαστικά είναι η σύγκρουση μεταξύ δύο ιδεολογιών. Ο Μπρους θεωρεί ότι είναι κάτοχος της μίας και μοναδικής αλήθειας, αν και υπάρχει ένα κομμάτι της που δεν του έχει αποκαλυφθεί και είναι στο χέρι του να το κάνει. Ο Ελληνας φοβάται δύο πράγματα: κατ’ αρχάς ότι υπάρχουν πολλές αλήθειες και κατά δεύτερον πως οτιδήποτε και αν ανακαλύψουν, υπάρχει κίνδυνος να το έχουν ανακαλύψει άλλοι και επομένως να έχουν εξορύξει την ουσία του. Η ανθρωπότητα θα ανακαλύψει τις πηγές του Νείλου όταν ο πρώτος δυτικός τις δει με τα μάτια του ή τις έχουν ανακαλύψει οι αυτόχθονες εδώ και χιλιάδες χρόνια; Το φιλοσοφικό δίλημμα είναι ευφυές σε σύλληψη και αποτελεί τον άξονα γύρω απ’ τον οποίο θα περιστραφούν οι περιπέτειες της αποστολής και μαζί τους εσείς.

Το αν ο Μπρους ανακάλυψε τις αληθινές πηγές του Νείλου κατά την αποστολή του, δεν έχει και τόση σημασία. Αν και ακούγεται κοινότυπο, περισσότερη σημασία και αξία έχει η διαδρομή. Γενικά το μυθιστόρημα του Μοδινού είναι χορταστικό, εξόχως καλογραμμένο και τόσο ρεαλιστικό στις περιγραφές του, που θα βρεθείτε να διασχίζετε αχανείς σαβάνες και βραχώδη οροπέδια δυσθεώρητων διαστάσεων. Τελικά θα μπείτε στην ψυχολογία του ήρωα και θα αισθανθείτε την απεραντοσύνη του σύμπαντος να σας αγκαλιάζει. Αν διαβάσετε τον «Μεγάλο Αμπάι» και σας αρέσει τότε αναζητήστε την «Επιστροφή», το τελευταίο μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού, που κυκλοφόρησε από τον, πάντα ποιοτικό στις επιλογές του, Καστανιώτη στις αρχές Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: