Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

16 Ιουλίου- Ο νικητής είναι μόνος


Όπως ίσως διαβάσατε και στο άλλο ιστολόγιό μου, περνάμε σε περίοδο διακοπών μέχρι τα τέλη Αυγούστου και έτσι θα γράφω κάθε εβδομάδα λίγα μόνο λόγια για το βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο ή οτιδήποτε άλλο μου κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Αυτές τις μέρες είμαι στα Γιάννενα και διαβάζω το τελευταίο βιβλίο του Paulo Coelho, με τίτλο "Ο νικητής είναι μόνος", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Νομίζω δεν χρειάζεται να γράψω τίποτα για τον συγγραφέα, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επισκεφθείτε το πολύ ενημερωμένο ιστολόγιό του, το σχετικό άρθρο της wikipedia ή τη σελίδα του βιβλίου στον εκδοτικό οίκο. Για εμένα είναι ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς και ακόμα κι αν "σνομπάρετε" τον πολυδιαβασμένο "Αλχημιστή", αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο υποβλητικό "Πέμπτο Βουνό".
Ο "Νικητής είναι μόνος" ξεκινάει με την παράλληλη αφήγηση ιστοριών, που έχουν ως κοινό άξονα το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, ένα πολύ ενδιαφέρων θέμα. Στην υπόθεση μπλέκονται άτομα του διεθνούς τζετ σετ, καθώς και κοινοί θνητοί που ψάχνουν μία ευκαιρία να αποδείξουν σε όλο τον κόσμο την αξία τους. Παραγωγοί ταινιών, σκηνοθέτες, σχεδιαστές μόδας, μοντέλα, ανερχόμενοι ηθοποιοί και ένας ημι-παρανοϊκός Ρώσος μεγιστάνας, που ή θέλουν να αποκτήσουν τα πάντα ή έχουν ήδη αποκτήσει τα πάντα και θα ήθελαν να είχαν λιγότερα.
Βρίσκομαι ακόμα σχετικά στην αρχή (156 σελίδες από τις 525), αλλά δεν είναι δύσκολο να μαντέψω ότι η κεντρική ιδέα του συγγραφέα είναι να κατακρίνει την "Υπερτάξη" (όπως πετυχημένα την αποκαλεί), καθώς και όλους όσοι παραβλέπουν το αληθινό νόημα της ζωής και υποθηκεύουν την ευτυχία, προκειμένου να κατακτήσουν πλούτη και δόξα.
Εννοείται ότι το βιβλίο με έχει κρατήσει πάρα πολύ ως τώρα και μόλις τελειώσω τη δημοσίευση, που διαβάζετε αυτή τη στιγμή θα επιστρέψω στις σελίδες του για να μάθω την εξέλιξη των ονείρων των ηρώων.
Αυτά για την ώρα, όπως προανήγγειλα θα είμαι σύντομος. Όταν ξεκινήσουμε πάλι σε κανονικούς ρυθμούς (δηλαδή στις 3 Σεπτέμβρη) θα φιλοξενήσω έναν διάσημο Αμερικάνο συγγραφέα, που είχε την καλοσύνη να μου παραχωρήσει μία αναλυτική συνέντευξη πάνω στο έργο του. Περισσότερα γι' αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες.
Ως τότε, καλές βουτιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: