Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

4 Ιουνίου- Μπρίσινγκρ

Με φαντασία, έμπνευση και πολύ χιούμορ

Του Γιάννη Πλιώτα

Μπήκαμε και επίσημα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και πολλοί από εσάς ήδη θα έχετε κανονίσει προορισμό και ημερομηνίες για τις διακοπές σας. Φαντάζομαι, όμως, ότι δεν θα έχετε αποφασίσει ποια βιβλία θα πάρετε μαζί σας, άρα σήμερα θα κάνω ένα διάλειμμα από τις προγραμματισμένες παρουσιάσεις για να κάνουμε μαζί μια εικονική βόλτα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και να ξεφυλλίσουμε τρεις νέες εκδόσεις.

Ενα βιβλίο που σίγουρα έχετε δει το εξώφυλλο, αλλά δέσατε τη γλώσσα σας κόμπο ενώ προσπαθούσατε να το προφέρετε, είναι το «Μπρίσινγκρ» των εκδόσεων Πατάκη. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο του Κρίστοφερ Παολίνι και αποτελεί μέρος της σειράς φαντασίας «Εραγκον», που μεταφέρθηκε πριν δυο τρία χρόνια και στους κινηματογράφους. Στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλής σειρά, μιας και αφηγείται την ιστορία δράκων, μυθικών πλασμάτων που παραδοσιακά εξάπτουν τη φαντασία. Η ιστορία του συγγραφέα είναι λίγο πολύ γνωστή, έγραψε το «Εραγκον» όταν ήταν μόλις 15 χρονών και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Απευθύνεται όχι μόνο σε νεαρές ηλικίες και ο τρίτος τόμος δεν είναι κάτι που θα ξεπετάξετε σε ένα σαββατοκύριακο – αυτό εγγυώνται οι 1002 σελίδες του. Η μετάφραση είναι της Φωτεινής Μεγαλούδη, όσο για το τι σημαίνει «Μπρίσινγκρ», είναι λέξη της αρχαίας γλώσσας των δράκων, η οποία σημαίνει «φωτιά». Για τους πολυάριθμους φίλους του φάνταζυ, αναφέρω ότι σε μία από τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσω αναλυτικά και το «Λυκόφως» της Stephenie Meyer.

Αν θέλετε κάτι περισσότερο πραγματιστικό, τότε υπάρχει ένα μικρό βιβλιαράκι από αυτά που χωρίς υπερβολή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σκέψη σας. Διάβασα τυχαία πριν λίγο καιρό την αγγλική έκδοση και πρόσφατα η «Τελευταία διάλεξη» του Randy Pausch μεταφράστηκε και στα ελληνικά, επίσης απ’ τις εκδόσεις Πατάκη. Η μετάφραση είναι της Ηλιοφώτιστης Παπαστεφάνου, κυκλοφορεί στη σειρά της φιλοσοφίας και αποτελεί ένα στοχασμό πάνω στο νόημα και τις πρωταρχικές αξίες της ζωής. Για να σας δώσω να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, θα αντιγράψω λίγα από το οπισθόφυλλο: «Πολλοί καθηγητές δίνουν ομιλίες με τίτλο “Η τελευταία διάλεξη”. Τους ζητείται να αναλογιστούν όσα έχουν μεγαλύτερη αξία για εκείνους. Κι ενόσω μιλούν, το κοινό δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται το ίδιο πράγμα: Τι σοφία θα κληροδοτούσαμε στον κόσμο αν ξέραμε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία μας ευκαιρία; Οταν ζητήθηκε από τον Ράντυ Πάους, καθηγητή Πληροφορικής στο Κάρνεγκι Μέλον, να δώσει μια τέτοια διάλεξη, δεν χρειάστηκε να φανταστεί ότι θα ήταν η τελευταία του, καθώς λίγο καιρό πριν του είχε διαγνωστεί ανίατος καρκίνος. Ομως η διάλεξη που έδωσε με τίτλο “Πραγματοποιώντας τα παιδικά σου όνειρα” δεν αφορούσε το θάνατο. Αφορούσε τη σημασία του να ξεπερνάς τα εμπόδια, να εκπληρώνεις τα όνειρα άλλων, να αξιοποιείς κάθε στιγμή (γιατί “ο χρόνος είναι το μόνο που έχουμε. Και ίσως μια μέρα ανακαλύψουμε ότι έχουμε λιγότερο απ’ όσο νομίζουμε”). Στο βιβλίο αυτό ο Ράντυ Πάους συνδυάζει το χιούμορ, την έμπνευση και την ευφυΐα, που έδωσαν στη διάλεξή του τέτοιες διαστάσεις φαινομένου και της εξασφάλισαν ανεξίτηλη μορφή».

Το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα, έγινε νούμερο 1 best seller των New York Times, ενώ μεταφράζεται σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Αξίζει να το αναζητήσετε, γιατί η ιστορία είναι πολύ αληθινή, όπως και το μότο του: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοιράζουν, μόνο το πώς θα παίξουμε την παρτίδα».

Ας αλλάξουμε κλίμα για να ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας, με τον «Χειρότερο φίλου του ανθρώπου». Ολοι θα έχετε δει αποσπάσματα από την τελευταία έμπνευση του συγγραφέα κόμικ Αρκά και το κακότροπο ζευγάρι σκύλου-αφεντικού που συγκατοικούν στα βαθιά γεράματά τους, κλασικά στην τελευταία σελίδα του Εψιλον της Ελευθεροτυπίας. Ο Ζαχαρίας είναι ένας ενδεκαετής σκύλος που θεωρεί μεγάλη αδικία να είναι το ίδιο γέρος με τον εβδομηκονταπενταετή Γεράσιμο, το αφεντικό του. Μεγάλη αδικία επίσης θεωρεί ότι ο Γεράσιμος είναι ένας φτωχός συνταξιούχος, που τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν να τρέφει το σκύλο του με φιλέτα. Τα υπόλοιπα της σχέσης τους, διανθισμένα με καυστικές ατάκες θα τα διαβάσετε στις σελίδες του άλμπουμ. Ο «Χειρότερος φίλος του ανθρώπου» κυκλοφορεί από τα «Γράμματα» και σίγουρα θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά σε ένα ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: