Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

9 Αυγούστου- Amazon.com

Έχετε δοκιμάσει να πραγματοποιήσετε αγορές μέσω διαδικτύου; Θα σκεφτόσασταν να αγοράζατε τους αγαπημένους σας λογοτεχνικούς τίτλους μέσω ενός άριστα οργανωμένου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου;
Η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι καθόλου άγνωστη στην χώρα μας, το τελευταίο διάστημα αποκτά αυξανόμενη δυναμική και με το πέρασμα του χρόνου είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει περισσότερους οπαδούς. Στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένη σε χώρες όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία και αναπτύσσεται ραγδαία παράλληλα με τις υπόλοιπες μορφές ηλεκτρονικού εμπορίου. Στην Ελλάδα οι σημαντικότεροι εκδοτικοί οίκοι ήδη παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες στις ιστοσελίδες τους, όπου ο αναγνώστης αφού περιηγηθεί στα εικονικά ράφια με τα βιβλία, δει τα εξώφυλλα και διαβάσει την υπόθεση στο πίσω μέρος, μπορεί να τα παραγγείλει επί τόπου πληρώνοντας με την πιστωτική του κάρτα.
Φυσικά στους επίσημους ιστοτόπους των μεγάλων ελληνικών εκδοτικών οίκων η ασφάλεια των συναλλαγών είναι εγγυημένη και από προσωπική εμπειρία η παράδοση πραγματοποιείται άμεσα. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και αξιόπιστες σελίδες είναι των βιβλιοπωλείων «Πρωτοπορία» (protoporia.gr), των οίκων Anubis (anubis.gr), Λιβάνη (livanis.gr) και Πατάκη (patakis.gr). Μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά και στο Λεμόνι (lemoni.gr), όπου εκτός από τα ευπώλητα, θα ανακαλύψετε και δυσεύρετα κομμάτια, ενώ για παραγγελίες άνω των εκατό ευρώ δεν θα χρεωθείτε με έξοδα αποστολής.
Σε παγκόσμια κλίμακα ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων είναι το Amazon.com που ξεκίνησε την διαδρομή του το 1995 και με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αμερικής με κύκλο εργασιών που μετριέται σε αριθμούς της τάξης των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην σελίδα του μπορείτε να βρείτε σχεδόν κάθε αγγλόφωνη έκδοση που υπάρχει, ενώ το ρεκόρ πωλήσεων κατέχει το έβδομο βιβλίο του Harry Potter με πάνω από δυόμιση εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.
Το Amazon προσφέρει γενναίες εκπτώσεις και για παράδειγμα αναφέρω το «Harsh cry of the heron», το οποίο στον Παπασωτηρίου πωλείται έναντι δεκαπέντε ευρώ, δηλαδή εννέα παραπάνω από το Amazon. Τα έξοδα αποστολής δεν είναι δυσβάσταχτα και το κέρδος σας μεγιστοποιείται στις μαζικές αγορές. Επιπλέον το Amazon δίνει την δυνατότητα στον απαιτητικό αναγνώστη να αξιολογήσει σφαιρικά την μελλοντική αγορά του. Οι χρήστες που ήδη έχουν αγοράσει βιβλία τα βαθμολογούν και επιπλέον αφήνουν τα προσωπικά τους σχόλια, που τις περισσότερες φορές έχουν την έκταση, την ανάλυση και την αντικειμενικότητα μίας κανονικής κριτικής. Επίσης ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να ξεφυλλίσει το βιβλίο της επιλογής του, ενώ πάντα υπάρχουν και προτάσεις για παρόμοιους τίτλους.
Τα τελευταία χρόνια το Amazon επεκτείνεται στον χώρο των dvd και της μουσικής, ενώ το 1999 αγόρασε το imdb.com την μεγαλύτερη κινηματογραφική βάση δεδομένων στον κόσμο. Από τους ανταγωνιστές του, την τελευταία διετία ξεχωρίζει το lulu.com με το οποίο, όμως θα ασχοληθώ εκτενέστερα στην στήλη της επόμενης εβδομάδας, παράλληλα με την διάδοση μίας νέας μορφής βιβλίων, αυτής σε ηλεκτρονική μορφή (e-books).
Για θέματα που αφορούν το βιβλίο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο ipliotas@upnet.gr, ενώ αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε περασμένα θέματα της στήλης, αυτά δημοσιεύονται στο ιστολόγιο που διατηρώ στη διεύθυνση http://www.john-pliotas.blogger.gr/ Καλή ανάγνωση και καλές διακοπές ως την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: