Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Πέτρος Μάρκαρης, Η τριλογία της κρίσης

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη με τίτλο "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία", με το οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία με θέμα τη σύγχρονη οικονομική κρίση (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Παρότι τον κύριο Μάρκαρη τον σέβομαι πολύ ως συγγραφέα, η σημερινή ανάρτηση δεν έχει θέμα το περιεχόμενο των βιβλίων του, αλλά το περιτύλιγμά τους.
   Αν, λοιπόν, ένας αναγνώστης θελήσει να αποκτήσει αυτά τα τρία βιβλία για να ψυχαγωγηθεί και παράλληλα να προβληματιστεί με τη σημερινή κατάσταση, θα πρέπει να πληρώσει συνολικά λίγο παραπάνω από 66 € (!). Σας αφήνω να βρείτε το λάθος. 
   Εγώ από την πλευρά μου θα συμπλήρωνα τον τίτλο του βιβλίου και θα κρατούσα για σύνθημα το: "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία και φτηνά βιβλία."

2 σχόλια:

desperado είπε...

μου αρέσει πολύ το ύφος του Μάρκαρη και ο Χαρίτος είναι νομίζω ένας από τους γοητευτικότερους ήρωες που έχει να επιδείξει η ελληνική λογοτεχνία. Ομολογώ πάντως πως απογοητεύτηκα από τα πρώτα δύο βιβλία της τριλογίας που έχω διαβάσει.Μοιάζει να έχει στερέψει ο συγγραφέας...

librarian είπε...

Είναι ακριβά τα βιβλία.
Αλλά τι δεν είναι ακριβό;
Τα ρούχα; τα τρόφιμα; η βενζίνη; Τουλάχιστον τα βιβλία μπορείς να τα βρεις μεταχειρισμένα στη μισή τιμή: για δες τις τιμές της Πρωτοπορίας. Το καινούριο του Μουρακάμι το βρίσκεις στη μισή τιμή, τίτλος που μόλις κυκλοφόρησε.
Και επίσης μπορείς να περιμένεις λίγο, βλέπεις τα καλά βιβλία δε χαλάνε. 8 βιβλία παρήγγειλα από την Πολιτεία και το ποσό που θα δώσω είναι 32,32 ευρώ ούτε ένα λεπτό παραπάνω που θα μου τα στείλουν εκτός Αθηνών, ούτε ένα λεπτό παραπάνω που θα πληρώσω αντικαταβολή. Ξέρεις πόσο καιρό έβλεπα της Yalom τη Βασίλισσα του σκακιού και μου φαινόταν ακριβό και δεν το έπαιρνα; Ε τώρα με 3 ευρώ σπεύδω να το αγοράσω.
Ναι είναι ακριβά τα βιβλία.
Η μάλλον όχι, τίποτα δεν είναι ακριβό.
Οι μισθοί μας είναι χαμηλοί.