Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Χρήστος Χρυσόπουλος - Ο βομβιστής του Παρθενώνα


Ο Βομβιστής του Παρθενώνα του Χρήστου Χρυσόπουλου δεν είναι ένα βιβλίο που του λείπουν οι κριτικές, και μάλιστα από πλήθος εντύπων ειδικού βάρους, μήκους, πλάτους και ύψους. Ούτε είναι ένα "ψαγμένο" βιβλίο που θα το μάθετε διαβάζοντας τη σελίδα για άλλες σελίδες. Είναι όμως ένα βιβλίο το οποίο είναι τόσο καλό ώστε θέλω να το μοιραστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους. Και οι καλές ιδέες είναι για να πραγματοποιούνται.

Ένας ακόμα λόγος που γράφω για τον Βομβιστή, είναι ότι μου αρέσει να κάνω αναγνωστικούς κύκλους, διαβάζοντας κι άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα. Ξεκάθαρα από παραξενιά μου, σπάνια διαλέγω να ξαναπιάσω τον ίδιο συγγραφέα στα χέρια μου, όσο κι αν πέρασα καλά με τις λέξεις του. Ένας λόγος είναι ότι υπάρχουν τόσοι εκεί έξω και θέλω να διαβάσω ένα μικρό θραύσμα απ' όλους, και ένας δεύτερος ότι φοβάμαι μήπως η γραφή τους με επηρεάσει- μάλλον ανόητος φόβος όπως όλοι. Πάντως πριν δύο χρόνια είχα διαβάσει τη μυθιστορηματική Λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον, την οποία ακόμα θυμάμαι έντονα και τη ρίχνω τακτικά στις συζητήσεις μου.

Ο Βομβιστής του Παρθενώνα είναι μια επίκαιρη νουβέλα και ξαναφέρνει στην επιφάνεια μία ιδέα που ίσως σας έχει περάσει απ' το μυαλό ή την έχετε ακούσει από έναν καθηγητή πανεπιστημίου σε μία διάλεξη, από τον περιπτερά της γειτονιάς ενώ σας δίνει τα ρέστα για τα τσιγάρα, τον οδηγό του λεωφορείου που λιβανίζει τη φοιτήτρια στη θέση 3.

Τι θα γινόταν αν κάποιος είχε την αποκοτιά να ανατινάξει τον Παρθενώνα;

Αλάνθαστες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Μόνο οι υποθετικές μαρτυρίες όσων έτυχε να συναντηθούν με τον ίδιο τον "τρομοκράτη" και το σοκ που τους προκάλεσε το "αποτρόπαιο" γεγονός. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι για κάθε αναγνώστη η ανατίναξη έχει και διαφορετική συμβολική σημασία.

Εκτός από έντυπη μορφή, ο Βομβιστής του Παρθενώνα κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική, ένα ελκυστικό epub από τις εκδόσεις Καστανιώτη, που αξίζει να προσθέσετε στην ηλεκτρονική σας βιβλιοθήκη. Πολλά περισσότερα για τον Βομβιστή μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο του βιβλίου ή και να ρωτήσετε τον ίδιο τον Χρήστο Χρυσόπουλο. Είναι από τους πιο άμεσους και δεκτικούς ανθρώπους, κάτι που βαθύτατα εκτιμώ.

1 σχόλιο:

Katerina είπε...

Giannh s'euxaristw pou xarizontas mou thn Londrezikh mera thn Loras Jackson me ekanes na anoi3w kai egw ena logotexniko kyklo me ton Xrysopoulo. Kai ta 2 biblia htan apolaustika, kai se apasxolun gia kairo meta thn anagnwsh tous...