Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η σιωπή της πόλης / Πέρατα του Κόσμου


Μόλις επέστρεψα Γιάννενα από ένα τετραήμερο ταξίδι στην Πάτρα, που περιλάμβανε βόλτες, δουλειά, μια εκπληκτική θεατρική παράσταση και μία παρουσίαση βιβλίου. Πέρασα πολύ όμορφα και έτσι είχα λίγο χρόνο μόνο να προχωρήσω τα Πέρατα του Κόσμου (The Ends of the Earth), το τρίτο μέρος της τριλογίας του Μανφρέντι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Απλή κι όμως συναρπαστική, αξίζει να τη διαβάσετε, όπως είχα αναφέρει και παλιότερα. Τώρα φτάνω στις τελευταίες σελίδες και νομίζω με πιάνει μια μικρή μελαγχολία.

Τ
o περασμένο Σάββατο κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο των βορειοδυτικών. Πρόκειται για τη σπονδυλωτή νουβέλα Η Σιωπή της Πόλης του Νίκου Καρακάση, η οποία κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε e-book το οποίο διανέμεται ελεύθερα και δωρεάν, και με άδεια creative commons.

"...Εκείνον τον άστεγο τον συναντώ αρκετά πρωινά κοντά στο σπίτι μου. Κοιμάται σε ένα παλιό στρώμα και ζει κάτω από μια ελιά. Αυτός είναι όλος κι όλος ο κόσμος του και στη φιγούρα του διάβασα πολλές φορές ότι του είναι αρκετός. Μπορεί να κάνω λάθος, πάντως στα δικά μου μάτια, εκεί, στα βόρεια προάστια όπου όλοι έχουν σπίτι, κήπο και αυλόπορτα, μου θυμίζει έντονα την μπογιά που ξέφυγε από τον ζωγράφο. Δεν του έχω μιλήσει ποτέ, δεν ξέρω τίποτα για αυτόν, μα πάντα όποτε περνώ από κοντά του, νιώθω ανεξήγητα στο βλέμμα του έναν πικρό σαρκασμό· ειδικά τις μέρες που επιστρέφω σπίτι με κάποια μελαγχολική διάθεση, νιώθοντας την πόλη να με σφίγγει στο στήθος.
Κάποιες ιστορίες ανθρώπων και ένας μύθος ομολογούν τα λάθη μιας πόλης που σιωπά."


Περισσότερα στις οθόνες σας για ένα πολύ καλό βιβλίο. Κατεβάστε το, διαβάστε το και αν σας αρέσει μοιραστείτε το με φίλους και γνωστούς σας.

Ν
ομίζω ότι το επόμενο βιβλίο για το οποίο θα γράψω είναι το Αλτσχάιμερ Trance της Στέργιας Κάββαλου. Αύριο θυμίζω είναι και η παγκόσμια μέρα ποίησης, όπου κι αν βρίσκεστε θα υπάρχουν σχετικές εκδηλώσεις. Αν βρίσκεστε στα Γιάννενα, στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη η εταιρία λογοτεχνών και συγγραφέων Ηπείρου διοργανώνει απαγγελία ποιημάτων απο Γιαννιώτες Λογοτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: