Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Τζακ Κέτσαμ - Δικαίωμα στη Ζωή

Πριν λίγο καιρό οι εκδόσεις Λογείον έκλεισαν τον πρώτο τους χρόνο. Είναι ένας εκδοτικός οίκος με έδρα τα Τρίκαλα, στη διεύθυνσή του βρίσκεται ο Γιάννης Πλεξίδας και προσωπικά μού έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τον τρόπο που εργάζονται σε όλους τους τομείς. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει η σειρά τρόμου που εκδίδουν και ένα από τα βιβλία της είναι και το σημερινό μου θέμα, αν και δεν ξέρω πώς συνδέονται αίματα, κοψίματα, σπασίματα, πριόνια, τανάλιες κλπ με την Καθαρά Δευτέρα.

Την πρώτη μου αναγνωστική επαφή με τις σελίδες του Λογείον, την έκανα το περασμένο καλοκαίρι με το Κρυφτό του πασίγνωστου Αμερικάνου συγγραφέα Τζακ Κέτσαμ (Jack Ketchum). Ένα στιβαρό, ποιοτικό μυθιστόρημα, όπου ο τρόμος υπονοούνταν και δεν έκανε την εμφάνισή του παρά μόνο προς το τέλος του βιβλίου. Αν πέσει στα χέρια σας, να το διαβάσετε, ακόμα και αν ο τρόμος ως είδος σάς τρομάζει.
Τώρα, το Δικαίωμα στη Ζωή του ίδιου συγγραφέα είναι πιο άμεσο, η δράση μπαίνει κατευθείαν σε πρώτο πλάνο, το ίδιο και η βία, η αγωνία και η παράνοια. Μία συνηθισμένη γυναίκα πηγαίνει προς μία κλινική για να πραγματοποιήσει έκτρωση, όταν κάτι απρόβλεπτο συμβαίνει. Δεν αποκαλύπτω περισσότερα για την πλοκή. Μπορώ μόνο να σας διαβεβαιώσω ότι στο βιβλίο κυριαρχεί μία σκοτεινή, άρρωστη ατμόσφαιρα, η οποία θα σας απορροφήσει. Το Δικαίωμα στη Ζωή διαβάζεται πολύ γρήγορα και, όπως και στο Κρυφτό, η γραφή του Κέτσαμ και η ανάλυση των χαρακτήρων είναι από τα δυνατά του σημεία. Όπως πάντα δε, εξαιρετική και η μετάφραση του Νίκου Ρούσσου.
Συνολικά το Δικαίωμα είναι ένα σκληρό βιβλίο, που αξίζει να κερδίσει την προσοχή σας. Προτάθηκε για το βραβείο Bram Stoker (το οποίο έχει κατακτήσει τέσσερις φορές ο Κέτσαμ), ενώ ο Στήβεν Κίνγκ στο βιβλίο του, Περί συγγραφής, το προτείνει ως ένα από τα καλύτερα έργα τρόμου. Όπως και με άλλα βιβλία του Κέτσαμ (χαρακτηριστικό το Red), έχουν αγοραστεί τα δικαιώματα για τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.

Τις εκδόσεις Λογείον μπορείτε να τις συναντήσετε είτε στο blog τους, είτε στη σελίδα τους στο facebook. Και μέχρι τις 10 Μαρτίου προλαβαίνετε να ψηφίσετε στο διαγωνισμό τους σχετικά με το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Κέτσαμ, το Κορίτσι της Διπλανής Πόρτας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπάμε τα στιβαρά μυθιστορήματα. Τανάλιες μαχαιρώματα αίματα την καθαρά Δευτέρα. Ίσως αν είσαι χειρούργος στα επείγοντα να έχεις παρόμοιες εμπειρίες.