Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Το παιδί και το αστέρι


Ναι, σήμερα είναι μία γιορτινή μέρα. Θα την ήθελα λίγο πιο λευκή, αλλά τουλάχιστον εδώ στα Γιάννενα ο καιρός δεν έχει ανάλογες σκηνοθετικές ανησυχίες. Χρόνια πολλά σε όλους λοιπόν, καλά Χριστούγεννα και να έχουν όλοι καλές διακοπές.
Αυτές οι εβδομάδες για μένα πάντοτε συνδυάζονταν με αναγνώσεις παρόμοιου εορταστικού κλίματος. Αν το έχετε στη βιβλιοθήκη σας, θα πρότεινα να κατεβάσετε οπωσδήποτε και να ξαναδιαβάσετε το μαγευτικό "Παιδί και το αστέρι" του Πιερ Πελό (εκδ. Ψυχογιός, μετάφραση της Ζωρζ Σαρή). Είναι βιβλίο που είχα διαβάσει μικρός, αλλά ακόμα νοσταλγώ και ακόμα κι αν θεωρείται εφηβικό ανάγνωσμα, νομίζω ότι σε όλους έχει κάτι να προσφέρει. Σύγχρονο παραμύθι με προβληματισμούς, κατά βάση απαισιόδοξο, αλλά και με πολύ όμορφα μηνύματα.
Αυτά τα λίγα για σήμερα. Αν θέλετε να πείτε τη γνώμη σας για τα καλύτερα ελληνικά πεζογραφήματα ever (και να κονταροχτυπηθείτε μέχρι να επικρατήσουν ολοκληρωτικά οι απόψεις σας), μέχρι τις 6 Ιανουαρίου διεξάγεται μία πολύ ενδιαφέρουσα ψηφοφορία στο γνωστό blog Βιβλιοκαφέ.

*Πλέον το "Παιδί και το αστέρι" κυκλοφορεί με διαφορετικό εξώφυλλο (ίδιος εκδότης), αλλά εγώ ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτό που θυμόμουν απ' τα παλιά. Η ανάλυση δεν βοηθάει δυστυχώς.

4 σχόλια:

librarian είπε...

Πέρασα να αφήσω τα χρόνια πολλά στα κοντινά μας Γιάννενα! Πάω μια βόλτα και από το Βιβλιοκαφέ.

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Χρόνια πολλά librarian!
Να περάσεις κι από εκεί να πιεις ένα καφεδάκι περιποιημένο.

ΑΓΑΠΗΝΩΡ Ο ΑΡΚΑΣ είπε...

περιπατώντας τα μονοπάτια [και τα Σταυροδρόμια...]της νοσταλγίας εύχομαι και εγω ξάδερφε πολλά και πανευφρόσυνα τα έτη με υγεία, φώτιση και ευλογία!!!!

Αγαπήνωρ ο Αρκαδοκύπριος...

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Ανταποδίδω και χρόνια πολλά ξάδερφε!
Να είναι πανευφρόσυνα, ωραία ευχή.