Μετά τον «Κώδικα»
Του Γιάννη Πλιώτα
Αρχισε να χαλάει ο καιρός, να γίνεται λίγο πιο βροχερός, λίγο πιο μελαγχολικός και λίγο πιο κατάλληλος για διάβασμα βιβλίων. Δεν είναι ακόμα Νοέμβριος με βροχές και χιόνια, αλλά τουλάχιστον σχολές και σχολεία άνοιξαν, η θερμοκρασία έχει πέσει και μετά τις διακοπές μπορούμε να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να βάλουμε στόχους για τη νέα σεζόν. Τώρα ακούω το μουντόχρωμο cd «Memoryhouse» του συνθέτη Max Richter για να εγκλιματιστώ καλύτερα, μπορείτε να το δοκιμάσετε κι εσείς.
Πέρα από αυτά, περνάμε ίσως στην πλέον πολυαναμενόμενη κυκλοφορία των τελευταίων ετών (μαζί ίσως με τον έβδομο Χάρυ Πότερ). Εχουμε λοιπόν από 15 Σεπτεμβρίου στα ράφια των βιβλιοπωλείων όλου του κόσμου, το «Lost Symbol» του Νταν Μπράουν. Για την ώρα μπορείτε να βρείτε την αγγλόφωνη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο και 16,5 ευρώ (εκδ. Doubleday), αλλά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα διατίθεται και η ελληνική μετάφραση απ’ τις εκδόσεις Λιβάνη. Αρκετά χρόνια λοιπόν μετά την κυκλοφορία του «Κώδικα Ντα Βίντσι» και ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του με εισπράξεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, ο δημοφιλής συγγραφέας επιστρέφει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, που έχει θέμα τους Ελευθεροτέκτονες και το ρόλο που έπαιξαν στην ίδρυση των ΗΠΑ. Κάπου μπλέκεται κι η CIA, ενώ το κερασάκι στην τούρτα της αγωνίας είναι ότι η πλοκή των 528 σελίδων εκτυλίσσεται σε ένα διάστημα δώδεκα μόλις ωρών. Πρωταγωνιστής και πάλι ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον και είμαι σίγουρος ότι θα ακούσετε να σέρνουν τα μύρια όσα στον Μπράουν από κατά κανόνα εμπαθείς κριτικές εφημερίδων και blogs. Το βιβλίο έχει σίγουρα το ίδιο στυλ με τα προηγούμενα βιβλία του Μπράουν, δηλαδή στηρίζεται σε πολλά αληθινά γεγονότα και έχουν πολλές ιστορικές αναφορές. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μπράουν δεν βιάστηκε να το τελειώσει για να εκμεταλλευτεί το θόρυβο απ’ τον Κώδικα, που έχει πουλήσει μέχρι σήμερα το αστρονομικό ποσό των 81 εκατομμυρίων (!) αντιτύπων (και η ταινία έκανε εισπράξεις 758 εκατομμυρίων δολαρίων). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία δε, το «Lost Symbol» πούλησε ένα εκατομμύρια βιβλία την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Τα νούμερα προκαλούν πονοκέφαλο. Για το αν η υπομονή ανταμείβεται θα το ξέρω όταν πέσει στα χέρια μου και το διαβάσω.
Σε άλλα νέα, η φθινοπωρινή περίοδος δεν είναι ακριβώς γεμάτη νέες κυκλοφορίες μιας και οι εγχώριοι εκδοτικοί οίκοι έχουν ρίξει το βάρος σε σχολικές εκδόσεις. Πολλά μυθιστορήματα και από γνωστούς συγγραφείς, τα περιμένουμε στις αρχές Δεκεμβρίου όπως κάθε χρονιά. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μερικοί μεταφρασμένοι τίτλοι που ξεχωρίζουν. Προσπερνώντας τις καιροσκοπικές βιογραφίες του Μάικλ Τζάκσον, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο νέο βιβλίο του Jostein Gaarder «Ο Πύργος των Πυρηναίων» (εκδ. Λιβάνη), που αναρωτιέται αν μπορούν η λογική κι η επιστήμη να εξηγήσουν τα πάντα στον κόσμο ή υπάρχει μια αόρατη δύναμη που κάπου κάπου μας παίζει παιχνίδια. Ενα αιώνιο ερώτημα. Θυμίζω ότι ο Gaarder είναι ο συγγραφέας του κλασικού «Ο κόσμος της Σοφίας» (νομίζω πρέπει να συμπεριληφθεί στα εκατό βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στη ζωή σας).
Τον Τομ Ρόμπινς, πολλοί τον γνωρίζετε. Μεταξύ άλλων δώδεκα, έχει γράψει τα πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα «Τρυποκάρυδος» και «Αρωμα του Ονείρου» (που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, το βρήκα υπερβολικά σουρεαλιστικά φλύαρο). Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αίολος, ένα ακόμα έργο του, το «Μπι, όπως Μπίρα». Είναι ένα παιδικό βιβλίο για μεγάλους και ταυτόχρονα ένα μεγαλίστικο βιβλίο για παιδιά. Δεν είναι πολύ μεγάλο, αν είστε φαν, τρέξτε.
Τέλος, όσοι από εσάς θέλετε να συνδυάσετε το διάβασμα με τη μουσική, θα βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία το όγδοο τεύχος του πολύ καλού και ξεχωριστού μουσικού περιοδικού Muzine. Πλούσια ύλη και άγνωστες μουσικές απ’ όλο τον κόσμο υπόσχονται να σας προσφέρουν ώρες ποιοτικής διασκέδασης, ενώ το κεντρικό αφιέρωμα έχει να κάνει με τους συσχετισμούς λογοτεχνίας και μουσικής.
Ο χρόνος κυλάει γρήγορα όταν έχεις ευχάριστη παρέα και ακόμα μία φορά πρέπει να κλείσω. Μαζί πάλι σε μια βδομάδα με περισσότερα νέα και περισσότερες προτάσεις για να γεμίσετε τα ράφια σας. (όχι μόνο σε όγκο, αλλιώς θα πρότεινα μόνο εγκυκλοπαίδειες και τα άπαντα του Ντοστογιέφσκι).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου