Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Ανησυχία, δωρεάν e-book


Την είδηση τη διάβασα στον Ηλεκτρονικό Αναγνώστη, το ιστολόγιο για τους Έλληνες e-αναγνώστες. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία των εκδόσεων Καστανιώτη, να δώσουν δωρεάν το e-book ενός βιβλίου τους, που κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή. Μιας και μόλις το έμαθα και δεν πρόλαβα καν να το ξεφυλλίσω, έτσι αντί να κρίνω το περιεχόμενο του βιβλίου, επικροτώ την πράξη.
Δεν κρύβω ότι στα σχέδιά μου για τις βορειοδυτικές εκδόσεις, συγκαταλέγεται η δωρεάν διάθεση των τίτλων μέσω διαδικτύου, όπως και η χρησιμοποίηση των αδειών creative commons για το περιεχόμενό τους. Τις θεωρώ κινήσεις που μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν στην πορεία ενός βιβλίου. Κατά τη γνώμη μου, πρώτος στόχος πρέπει να είναι να μας διαβάσουν και όχι να μας αγοράσουν.

Αντιγράφω λοιπόν το άρθρο:
"Ανησυχία: Μια καταγραφή του αυθόρμητου τον Δεκέμβριο του 2008" είναι ο τίτλος του λευκώματος σε επιμέλεια του Ευθύμιου Γουργουρή και του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 2009, ένα χρόνο μετά την εξέγερση. Πρόκειται για μια συλλογή με προκηρύξεις, αφίσες και φωτογραφίες σε 289 έγχρωμες σελίδες που προσπαθούν να καταγράψουν το στίγμα όσων συνέβησαν στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Το βιβλίο κυκλοφορεί τυπωμένο με τιμή € 19,00, αλλά έχει ανέβει από τις εκδόσεις Καστανιώτη και στο issuu, όπου μπορείτε να το διαβάσετε δωρεάν. Μπορείτε επίσης να το κάνετε embed στο blog ή το site σας όπως έχω κάνει κι εγώ στο τέλος του post (κάντε κλικ πάνω στο βιβλίο για full screen, πατήστε escape όταν είστε στο full screen για να επανέλθει στις αρχικές διαστάσεις).

Η περιγραφή της Ανησυχίας, από το site του εκδότη:
Ένας χρόνος μετά. Η συλλογική μνήμη έμεινε να θυμάται τις καταστροφές και τις οδομαχίες. Ενδεχομένως να μην άκουσε ποτέ για έναν κόσμο ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2008 ονειρευόταν. Έναν κόσμο που έζησε μέσα στα κείμενα και στις προκηρύξεις που μοιράζονταν σε πορείες και καταλήψεις. Στα πεταμένα φέιγ βολάν και στα έκτακτα έντυπα δρόμου που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι. Ένα κόσμο που αποτυπώθηκε στους τοίχους της πόλης με ζωγραφιές, γκραφίτι, αφίσες, αυτοκόλλητα και συνθήματα. Πότε με ύφος καταγγελτικό πότε με ονειροπόλο, ο κόσμος αυτός υπήρξε. Ανησύχησε.
Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κυριακόπουλος και ο φωτογράφος-γραφίστας Ευθύμιος Γουργουρής συγκέντρωσαν στο λεύκωμα Ανησυχία όσο περισσότερα ντοκουμέντα από τον κόσμο αυτό μπόρεσαν, προτού αυτά οριστικά χαθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: