Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Θα πνεύσουν βορειοδυτικοί άνεμοι

Κι άλλες ζυμώσεις στον ορίζοντα. Όσοι διαβάζουν και το ιστολόγιο του Βασιλείου της Αράχνης, θα γνωρίζουν ότι ετοιμάζομαι να ιδρύσω έναν εκδοτικό οίκο στα ομιχλώδη Γιάννενα. Κατεύθυνση θα έχει αρχικά το μυθιστόρημα, ανεξαρτήτως είδους, και φιλοδοξία μου είναι να μοιραστώ με τους αναγνώστες βιβλία που θα αξίζουν, πάντα σε συνάρτηση με σεβασμό προς το έργο των δημιουργού. Πλέον έχω αρχίσει να επιταχύνω τις διαδικασίες και πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο μήνα το σχέδιο θα έχει πάρει σάρκα, οστά και σελίδες. Μετά από πολλές σκέψεις κατέληξα στο όνομα "Βορειοδυτικές Εκδόσεις" και ίσως ανεβάσω σύντομα το λογότυπο, καθώς και link για το ιστολόγιο των εκδόσεων.
Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται διορθώσεις στα δύο βιβλία που έχω επιλέξει για ξεκίνημα, είναι δουλειές πρωτοεμφανιζόμενων και νεαρών συγγραφέων, του Μιχάλη Φουντουκλή και της Αγγελικής Σχοινά. Εννοείται ότι μόλις ανοίξω και επίσημα τις βορειοδυτικές πύλες, θα είναι ευπρόσδεκτες δουλειές συγγραφέων από όλη τη χώρα. Επίσης είμαι σε αναζήτηση επαγγελματικού χώρου, καθώς και σε αναζήτηση τυπογραφείου με το οποίο αν ευνοήσουν οι συνθήκες, θα συνεργάζομαι μόνιμα. Τουλάχιστον σήμερα ξεκίνησα από τα πολύ βασικά: βρήκα λογιστή.

Αυτά για τα μελλοντικά και επαγγελματικά. Τι διάβασα όμως αυτή την περίοδο; Διάβασα το δυστοπικό διήγημα του Δημήτρη Ευαγγελίδη, "Η μηχανή του κατεστημένου", που κυκλοφορεί απ' τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για το οποίο όμως θα γράψω αναλυτικά σε επόμενη ανάρτηση.
Αυτές τις μέρες διαβάζω ένα ιστορικό μυθιστόρημα του γνωστού Ιταλού Valerio Massimo Manfredi, το "Γιο του ονείρου". Είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας που αναφέρεται στο Μέγα Αλέξανδρο και πρόκειται για διεθνές best seller. Ο "Γιος του ονείρου" αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του Αλεξάνδρου και σε όλα όσα διαμόρφωσαν έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία του κόσμου. Είμαι περίπου στη μέση και όντως είναι καλό βιβλίο- αν πέσει στα χέρια σας μην διστάσετε. Άλλωστε και εγώ το πήρα κάποτε με προσφορά από τον κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο. Η καλή μετάφραση είναι του Ευάγγελου Κεφαλλονίτη.
Περισσότερα για το έργο του συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε και στο σχετικό (όχι ιδιαίτερως αναλυτικό) άρθρο της wikipedia. Αξίζει να τονίσω ότι σε μυθιστόρημα του Manfredi έχει στηριχθεί η μεγάλη χολυγουντιανή παραγωγή "Last Legion", η οποία βέβαια δεν τα είχε πάει και πολύ καλά, ειδικά σε κριτικές (5,4 στα 10 στο imdb και 17% στο rottentomatoes). Τέλος μπορείτε να διαβάσετε και την αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο συγγραφέας στη Μαρία Γεωργοπούλου για το έκτο bookmarks.
Στα links δεξιά πρόσθεσα το πολύ ενδιαφέρων ιστολόγιο Ηλεκτρονικός Αναγνώστης, που απευθύνεται στην ελληνική κοινότητα e-αναγνωστών, καθώς και το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου στο οποίο οι εξερευνητές της γλώσσας μάλλον θα βρουν έναν από τους αγαπημένους τους προορισμούς.
Και ολοκληρώνω με δύο επερχόμενες παρουσιάσεις βιβλίων. Αρχικά την Τρίτη 26 Οκτωβρίου ο φίλος Νίκος Αραπάκης παρουσιάζει το πολύ καλό μυθιστόρημά του "Δίκιο" στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, στα Γιάννενα. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και στο σχετικό event στο facebook. Σύντομα θα γράψω και αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου.
Και στις 19 Νοεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου της Πάτρας θα παρουσιάστει το καινούργιο βιβλίο του Νίκου Καρακάση, "Βασιλιάς Ίκελος". Θα συμμετέχω και εγώ, ενώ μια πρώτη γνωριμία με το συγγραφέα μπορείτε να κάνετε με μια επίσκεψη στη σελίδα του.
ΥΓ: Αν είστε φίλος φίλων μου στο facebook, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε μια κωμικοτραγική ιστορία που ανεβάζω σε συνέχειες στις σημειώσεις μου.

2 σχόλια:

SITALKIS είπε...

Καλή επιτυχία στην εκδοτική προσπάθεια!!!

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Ευχαριστώ. Σε λίγες εβδομάδες ελπίζω να έχουμε φτάσει στα ράφια.