Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007

8 Νοεμβρίου- Kate and the Angels of Xara

Το βιβλίο της σημερινής παρουσίασης ονομάζεται «Kate and the Angels of Xara», το έχει ο Brendan Hanley και λογικά είναι η πρώτη φορά στη ζωή σας που ακούτε για αυτό. Είναι στα αγγλικά, σίγουρα δεν είναι μικρό, δύσκολα θα το χαρακτήριζα απλό και μάλλον δεν είναι η κατάλληλη λύση για να διαβάσει κανείς λίγα λεπτά πριν κοιμηθεί· ούτως ή άλλως η γραφή του είναι προσανατολισμένη στο να κρατήσει τον αναγνώστη για πολύ παραπάνω, κάθε φορά που το ανοίγει.
Ο συγγραφέας του «Kate and the Angels of Xara» ξεκίνησε να γράφει σε ώριμη ηλικία και μάλιστα αυτό είναι το πρώτο του μεγάλου μεγέθους εγχείρημα. Το βιβλίο χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να πάρει την τελική του μορφή και είναι το πρώτο μέρος μιας διαστημικής τριλογίας, που δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους hard-core αναγνώστες του sci-fi και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύντομο μέλλον. Για την ακρίβεια το ύφος του βιβλίου δεν είναι αποκλειστικά στραμμένο στην επιστημονική φαντασία, αλλά περιλαμβάνει και πολλά στοιχεία κλασικής λογοτεχνίας.
Το 2054, ένα δυναμικό, έξυπνο κι ενθουσιώδες κορίτσι, η Kate, αποφασίζει παρά τη σφοδρή αντίδραση της μητέρας της, να ακολουθήσει την καρδιά της και να βαδίσει στα επικίνδυνα βήματα της θείας της, που είχε χαθεί απρόσμενα σε μία διαστημική τραγωδία. Η Kate γίνεται δεκτή σε μία φημισμένη, elite, αδελφότητα αμαζόνων αστροναυτών, που τα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση του διαστημικού εμπορίου, απέκτησε αίγλη και δύναμη. Οι Angels of Xara, υπό την καθοδήγηση των σοφών Guardians, εκτελούν ριψοκίνδυνες αποστολές και η Kate εξελίσσεται σε μια απ’ τις ικανότερες πιλότους τους. Παρακολουθούμε σχεδόν μέσα από τα μάτια της, όλες τις φάσεις της ζωής της, από τις πιο χαρούμενες ως τις πιο θλιμμένες. Τελικά ο συνεχής και ανελέητος ανταγωνισμός θα την φέρει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής της: μπροστά της θα ανοιχθεί το πιο μεγαλεπήβολο ταξίδι του αιώνα.
Το βιβλίο του Hanley σφύζει από ζωή, συναίσθημα και στέρεα δομημένους χαρακτήρες· αναμφίβολα ένα από τα δυνατά του σημεία. Απευθύνεται με την ίδια άνεση σε εφήβους κι ενήλικες, η γραφή του είναι πνευματώδης, δεν γίνεται σε κανένα σημείο κουραστικό, ενώ δεν λείπουν οι εμπνεύσεις και οι στιγμές που προκαλούν χαμόγελα και αμηχανία. Διάβασα υπομονετικά το ογκώδες αυτό μυθιστόρημα και πιστεύω πως αξίζει η αγορά του. Ο αναγνώστης που θα θελήσει να ακολουθήσει την Kate, μπορεί να το κατεβάσει απ’ το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Lulu στην ηλεκτρονική του μορφή στην χαμηλή τιμή των 4,48 € ή να παραγγείλει την χαρτόδετη έκδοση για 16,09 € (http://www.lulu.com/content/126733). Σημειώστε ότι το «Kate and the Angels of Xara» αποτελείται από σχεδόν πεντακόσιες καλοδουλεμένες σελίδες.
Χαρακτηριστικό της μεθοδικής και προσεγμένης δουλειάς του συγγραφέα είναι η παράθεση πληθώρας αναλυτικών, τεχνικών σχεδιαγραμμάτων και πληροφοριών που συνοδεύουν το κείμενο και προσδίδουν μια αληθοφανή νότα στη διαστημική αποστολή των Αγγέλων. Η επιστημονική δουλειά στο παράρτημα έγινε από τον Robert A. Braeunig, για την περίπτωση που νιώσετε την ανάγκη να προετοιμάσετε μια δική σας αποστολή στο διάστημα. Προσδεθείτε λοιπόν κι ετοιμαστείτε για την αντίστροφη μέτρηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: