Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

25 Οκτωβρίου- Nanowrimo

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο λαμβάνει χώρα ένα από τα μεγαλύτερα συγγραφικά project παγκοσμίως, το NaNoWriMo. Τι είναι το NaNoWriMo; Πρόκειται για ακρωνύμιο των λέξεων National Novel Writing Month, δηλαδή εθνικός μήνας συγγραφής μυθιστορήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δημιουργικό project που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, στο οποίο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες επιχειρεί να γράψει ένα μυθιστόρημα 50.000 λέξεων μέσα σε έναν μόλις μήνα. Πλέον η διοργάνωση είναι διεθνής, απευθύνεται σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, κρύβει πολλών ειδών συγκινήσεις με αποκορύφωμα την επιβράβευση της προσωπικής προσπάθειας. Είναι χαρακτηριστικό για την απήχηση του NaNoWriMo ότι το 2006 πήραν μέρος 80.000 συγγραφείς, ενώ σχεδόν οι 13.000 από αυτούς κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους.
Το project ξεκίνησε από τον Chris Baty το 1999 και τότε είχαν πάρει μέρος 21 φιλόδοξοι συγγραφείς από το San Francisco, ενώ επιλέχτηκε ο Νοέμβριος για να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο οι συμμετέχοντες τον συνήθως βροχερό καιρό του. Κατά τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια απέκτησε φανατικούς οπαδούς, στήριξη από ανεξάρτητα δίκτυα, περισσότερος κόσμος άρχισε να γνωρίζει για το NaNoWriMo το οποίο εδραιώθηκε ως ένα διασκεδαστικό γεγονός συνεργατικής συγγραφικής δουλειάς.
Οι κανονισμοί είναι απλοί και αν βιαστείτε να ρωτήσετε για το τι κερδίζει όποιος επιτύχει τον στόχο, η απάντηση είναι φυσικά «τίποτα» και «προσωπική ικανοποίηση». Όσοι πάρουν μέρος θα πρέπει μέχρι τις 11:59:59 μ.μ. της 30ης Νοεμβρίου να έχουν ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα 50.000 λέξεων το οποίο μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε λογοτεχνικό είδος και να είναι γραμμένο σε οποιαδήποτε γλώσσα. Μην σας ανησυχεί η πλοκή, οι ανατροπές στην υπόθεση, η εμβάθυνση στους χαρακτήρες ή η τήρηση των συγγραφικών κανόνων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι διοργανωτές: «αν πιστεύετε ότι γράφεται ένα μυθιστόρημα, το ίδιο πιστεύουμε κι εμείς». Αν έχετε σημειώσεις εκ των προτέρων επιτρέπεται να τις χρησιμοποιήσετε, αλλά δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μυθιστόρημά σας κείμενα που είχατε γράψει πριν την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου. Και όλα αυτά βέβαια για να είστε εντάξει με τον εαυτό σας, ούτως ή άλλως το NaNoWriMo είναι περισσότερο μία προσωπική δοκιμασία και όχι ένας διαγωνισμός. Ο μόνος αντίπαλος είναι ο εαυτός σας.Προφανώς είναι μία επίπονη διαδικασία, μιας και οι 50.000 λέξεις μέσα σε έναν μήνα φαντάζει ουτοπικό νούμερο. Σε περίπτωση πάντως που σκέφτεστε ότι αξίζει να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας, το επίσημο site της διοργάνωσης είναι το http://www.nanowrimo.org/, στο οποίο θα βρείτε περισσότερα στοιχειά και θα συναντήσετε συγγραφείς που θα μοιραστούν τις ιστορίες τους. Μία ελληνική προσπάθεια για ολοκλήρωση μυθιστορήματος από το μηδέν θα γίνει και μέσω του σημαντικού forum φάνταζυ και επιστημονικής φαντασίας sff.gr στο οποίο είστε ευπρόσδεκτοι να μοιραστείτε απόψεις για τον χώρο, καθώς και κομμάτια της δουλειάς σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: