Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

11 Οκτωβρίου- Μύθος

Ο «Μύθος» είναι ένα σημαντικό ελληνικό κόμικ που δημιουργήθηκε και σχεδιάζεται από τον ταλαντούχο Κώστα Φραγκιαδάκη. Ο ταλαντούχος δημιουργός έχει βάλει πολύ μεράκι και έχει διαθέσει μεγάλο μέρος του χρόνου του σε αυτή τη δουλειά, όχι φυσικά για να πλουτίσει, αλλά από αγάπη για το αντικείμενο. Οι ιστορίες του Μύθου διαδραματίζονται στην μυθολογική Αρχαία Ελλάδα και κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Μύθος ο Αρκάδιος ένας ήρωας, που αντλεί ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα του από τον Κόναν τον Βάρβαρο. Ο χαρακτήρας του Μύθου εμφανίζεται σαν ένας μυθολογικός ήρωας με δυνάμεις που υπερβαίνουν το φυσικό και είναι άγνωστης προέλευσης και ανεξερεύνητων δυνατοτήτων. Πιθανότατα έχει σταλθεί απ’ τους Θεούς και παρότι συνήθως κερδίζει τις μάχες χάρη στην τρομερή μυϊκή του δύναμη, την ταχύτητα, το σπαθί και την πανουργία του, ορισμένες φορές εμφανίζεται να χρησιμοποιεί μυστηριώδη μαγικά τεχνουργήματα που βρίσκονται στην κατοχή του.
Η δράση του «Μύθου» τοποθετείται σε μια δυσπροσδιόριστη περίοδο μετά την ανάπτυξη του Μυκηναϊκού και του Μινωϊκού πολιτισμού, αλλά πριν την κλασσική αρχαία Ελλάδα. Ο δημιουργός μας πληροφορεί στο οπισθόφυλλο πως εκείνη την περίοδο οι Ολύμπιοι Θεοί και άλλα υπερφυσικά όντα εξουσίαζαν τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι συχνά ζούσαν κάτω από το ζυγό σκληρών βασιλιάδων και τοπικών αρχόντων. Αυτή είναι η μαγική και μυστηριώδης εποχή κατά την οποία εμφανίστηκε ο Μύθος ο Αρκάδιος, ένας παράξενος πολεμιστής με περίεργες δυνάμεις και ικανότητες αλλά και αινιγματικό παρελθόν.
Το κόμικ πρωτοεκδόθηκε τον Μάρτιο του 2005 και τα χορταστικά τεύχη του συνήθως κυκλοφορούν ανά δύο μήνες. Όλα τα τεύχη σχεδιάζονται σε άσπρο και μαύρο σαν τα κλασικά άλμπουμ του Κόναν, εκτός από το έκτο που ήταν εξ’ ολοκλήρου έγχρωμο. Τα πρώτα έξι τεύχη είχαν εκδοθεί από την Κόμπρα Press και από το έβδομο τεύχος την σειρά ανέλαβε ο εξειδικευμένος εκδοτικός οίκος «Της ψυχής τα λαμπυρίσματα», σηματοδοτώντας την έναρξη του δεύτερου κύκλου του Μύθου. Το ένατο τεύχος εκδόθηκε τον Ιούνιο, ενώ από το όγδοο ο Κώστας Φραγκιαδάκης συνεργάζεται στο σενάριο του Μύθου με τον αξιολογότατο ηρακλειώτη συγγραφέα Νεκτάριο Χρυσό. Μερικοί από τους χαρακτηριστικούς τίτλους της σειράς είναι: «Τα Δόντια του Κάδμιου Δράκου», «Η Στυμφαλίδα Λίμνη», «Το Καταραμένο Χρυσάφι» και «Λαβύρινθος». Επίσης το πρώτο τεύχος του δεύτερου κύκλου παρουσιάζεται σε συνέχειες και στο περιοδικό λογοτεχνίας «Συμπαντικές Διαδρομές». Το σχέδιο του Κώστα Φραγκιαδάκη είναι εξαιρετικό και βελτιώνεται με το κάθε τεύχος, ενώ η προσθήκη του Νεκτάριου Χρυσού στην ομάδα του Μϋθου, έδωσε μία πιο σκοτεινή διάθεση στην εξέλιξη της πλοκής, εμβαθύνοντας σε αθέατες πτυχές του χαρακτήρα του υπερ-ήρωα. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους δημιουργούς του χώρου, που μία ανεξάρτητη προσπάθεια σαν τον Μύθο συνεχίζει να εκδίδεται σε σταθερή βάση, ανταγωνιζόμενη τους αντίστοιχους υπερ-ήρωες από την Αμερική και έχοντας το δικό της κοινό. Το κάθε τεύχος των πενήντα σελίδων κοστίζει 4,90 ευρώ και μπορείτε να το αναζητήσετε σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και περίπτερα.

1 σχόλιο:

Nektarios Chrissos είπε...

Γιάννη, σήμερα βρήκα τυχαία την παρουσίασή σου και έμεινα άφωνος απ'τα καλά σου λόγια! Σ'ευχαριστώ πολύ για την τιμή. Εύχομαι τα καλύτερα σε σένα για το 08, που θα κυκλοφορήσεις και με μεγάλο εκδοτικό οίκο.

Να'σαι καλά και πάλι!

Ν.Χρυσός.