Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Έξι μεγάλοι εκδοτικοί εκτός Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης


Με επιστολή προς το ΕΚΕΒΙ και προς τον Υπουργό Πολιτισμού, έξι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και να μην πάρουν μέρος στη φετινή διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η επιστολή μού κοινοποιήθηκε πριν λίγο και απλώς την αντιγράφω για ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται. 

Από κάθε άποψη είναι μια αρνητική εξέλιξη.

Αγαπητή κυρία Βελισσάρη,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την πρόθεσή μας να μη συμμετάσχουμε στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι λόγοι που μας ώθησαν στη λήψη της ανωτέρων απόφασης είναι οι κάτωθι:
  1. Η Διεύθυνση της HELEXPO, παρά τις πιέσεις από μέλη του κλάδου μας, δε δέχτηκε να μειώσει το κόστος ενοικίασης του χώρου, ενώ σε άλλες ενώσεις προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υπάρξει μειώσεις ενοικίασης χώρων που αγγίζουν το 30% ετησίως. Άρα είναι απαράδεκτο να ζητούνται από τη HELEXPO τα ίδια ποσά.
  2. Η έκθεση, πάρα τη σταθερή συμμετοχή και υποστήριξή μας τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπόρεσε να βρει τον διεθνή χαρακτήρα για τον οποίο συστήθηκε.
  3. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και κατ’ επέκταση και ο κλάδος των εκδοτών μάς αναγκάζει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας.
Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να διευρύνετε την έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου που προτίθεστε να οργανώσετε το φθινόπωρο στην Αθήνα, σε γενική έκθεση βιβλίου, καθώς, από ό,τι φαίνεται, ούτε η έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή, αν δε διευρυνθεί.

Με τιμή,
Για τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, Αναστασία Παπαδημητρίου
Για τις εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, Ελένη Κεκροπούλου
Για τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Θανάσης Καστανιώτης
Για τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος
Για τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος
Για τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, Θάνος Ψυχογιός

2 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

το ένα και το τρία είναι περίπου το ίδιο.
το δύο είναι επίσης σημαντικό.
τί θα γίνει με τα βιβλία; θα τα δίνουμε στις κατσίκες;
τί κάνει η πολιτεία;
κατασκευάζει καταστάσεις κινδύνου που κρύβουν παχυλές αμοιβές λόγω των περιστάσεων, όπως με τα σχολικά βιβλία. και μετά τίποτε;
εγώ που είμαι της μουσικής και δη της κλασσικής είμαι βεβαίως η τελευταία τρύπα του ζουρνά αλλά πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Όντως το ένα και το τρία ταυτίζονται. Είμαι σίγουρος ότι η οπτική γωνία των μεγάλων εταιρειών του χώρου είναι διαφορετική. Πάντως για τους μικρούς εκδοτικούς η έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης παραμένει μια πολύ καλή ευκαιρία να μοιραστούν τη δουλειά τους με το κοινό.