Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Μερικά από τα βιβλία του 2011

Προφανώς δεν διάβασα όλα τα βιβλία που βγήκαν τη χρονιά που μας πέρασε και ούτε πιστεύω ότι όσα προτείνω σήμερα είναι οπωσδήποτε τα καλύτερα (λείπουν άλλωστε και όσα βγάλαμε στις βορειοδυτικές). Αλλά, τέλος πάντων, είναι οι προτάσεις μου, αν ψάχνετε για να διαβάσετε (ή να κάνετε δώρο) ένα καλό βιβλίο μες στο σαββατοκύριακο.



Θυμάμαι, Βασιλική Πέτσα (εκδ. Πόλις)
Η πρωτοεμφανιζόμενη Βασιλική Πέτσα προσθέτει μια ακόμα πολύ αξιόλογη νουβέλα στη συλλογή των εκδόσεων Πόλις. Αφήγηση σε δεύτερο πρόσωπο για μια ιστορία μικροψυχίας, μικρότητας και μισαλλοδοξίας. 






Το Ραντεβού της Θεσσαλονίκης, Νικολά Βερντάν (εκδ. Χαραμάδα, μτφ. Μαρίας Χρηστίδου)
Ο Ελληνοελβετός συγγραφέας ακολουθεί την πορεία ενός ξένου που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα για να ανακαλύψει τα ίχνη του εξαφανισμένου φίλου του. Χαμηλών τόνων νουβέλα με σπουδαία νοήματα και σπάνιας ομορφιάς αφήγηση.


Αρνητικό 13, Στέργια Κάββαλου και Μαίρη Γεωργίου (εκδ. Τετράγωνο)
Η Στέργια μας συστήθηκε με τη συλλογή διηγημάτων Αλτσχάιμερ Trance, τώρα έρχεται να ανταλλάξει δεκατρείς επιστολές με τη Μαίρη Γεωργίου για να μας αποδείξουν ότι η ζωή έχει πολλές πλευρές, όχι πάντα χαρούμενες.






Blue Monday, Nicci French (εκδ. Διόπτρα, μτφ. Ουρανία Τουτουντζή)
Δυνατό αστυνομικό θρίλερ, σχετικά με την εξαφάνιση ενός μικρού αγοριού στο Λονδίνο. Έντονα ψυχολογικά στοιχεία, αγωνία και ερωτήματα σχετικά με τα παιχνίδια που παίζει το μυαλό.


Παράνοια, Αναστασία Καλλιοντζή (εκδ. Διόπτρα)
Στη σύγχρονη Αθήνα της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης, συναντιούνται δύο άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει από δύο διαφορετικές άκρες του κόσμου. 




Οι δύο αδελφές από την Πράγα, Ζερόμ Γκαρσέν (εκδ. Πόλις, μτφ. Ρένη Παπαδάκη)
Ένας ποιοτικός συγγραφέας μπλέκει οικειοθελώς σε σκοτεινά λογοτεχνικά κυκλώματα. Η άνοδος και η πτώση.






Το κορίτσι της διπλανής πόρτας, Jack Ketchum (εκδ. Λογείον, μτφ. Νίκου Ρούσσου)
Ένα ακόμα δυνατό βιβλίο του Ketchum έρχεται να ταράξει τον αναγνώστη και να τον κάνει να σκέφτεται μια δεύτερη φορά πριν σβήσει το φως στο δωμάτιό του. Οι εκδόσεις Λογείον έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετική σειρά τρόμου.




Το στοίχημα των ανθρώπων, Μιχάλης Σπέγγος (εκδ. Λιβάνη)
Ο καλός φίλος και εξαιρετικός συγγραφέας Μιχάλης, επιστρέφει με ένα από τα καλύτερα ελληνικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας.


The last hundred days, Patrick McGuiness (Seren, ξενόγλωσσο)
Υποψήφιο για Man Booker φέτος, το πολιτικό μυθιστόρημα του McGuiness διαδραματίζεται στη Ρουμανία, τις τελευταίες εκατό ημέρες του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Διδακτικό βιβλίο που συνδυάζει την ιστορία με το χιούμορ.








Ακολουθούν ορισμένα βιβλία που ήθελα να διαβάσω, αλλά δεν μου δόθηκε ευκαιρία. Αλλά τα εμπιστεύομαι επειδή έχω ακούσει πολλά καλά λόγια, ώστε να σας τα προτείνω.


Limit, Φρανκ Σέτσινγκ (εκδ. Καστανιώτη, μτφ. Χαράλαμπου Καρβούνη)
Ο συγγραφέας του Σμήνους, επιστρέφει με ένα έπος επιστημονικής φαντασίας.








Ελευθερία, Jonathan Franzen (εκδ. Ωκεανίδα, μτφ. Ρένας Χατχούτ)
Το άκουσα -όπως και εσείς φαντάζομαι- από αμέτρητους ανθρώπους να το προτείνουν αυτό το καλοκαίρι, και το έχω πολύ ψηλά στη λίστα με τα αδιάβαστα. Νομίζω θα αποδειχθεί πολύ καλό.




Η ενοχή της αθωότητας, Ιωάννα Μπουραζοπούλου (εκδ. Καστανιώτη)
Είχα ακούσει τα καλύτερα και για το προηγούμενο βιβλίο της, το "Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;". Με την Ενοχή της Αθωότητας η Μπουραζοπούλου κέρδισε ακόμα και  απαιτητικούς αναγνώστες που δηλώνουν ότι σπάνια διαβάζουν Έλληνες συγγραφείς.


Η άλωση της Κωνσταντίας, Γιάννης Μακριδάκης (εκδ. Εστία)
Νομίζω δεν θα έπρεπε να λείπει το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη. Σίγουρα είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, κι ας ακούγεται υπερβολικό αυτό που λέω.


Για μια χούφτα βινύλια, Χίλντα Παπαδημητρίου (εκδ. Μεταίχμιο) 
Μουσική και λογοτεχνία, ένας από τους ομορφότερους συνδυασμούς, για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που επίσης συζητιέται πολύ.






Σίγουρα έχω ξεχάσει αρκετά βιβλία που μου άρεσαν και θα ήθελα να τα προτείνω, αλλά ο χρόνος (2012) πιέζει. Καλή χρονιά σε όλους με όμορφες και περισσότερες αναγνώσεις!









2 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

μμμμ βιβλιαράκια
μιαμ μιαμ!
Καλή σας χρονιά!

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Καλή χρονιά! Ευτυχισμένο το 2012 με πολλές αναγνώσεις!