Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Έξι μεγάλοι εκδοτικοί εκτός Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης


Με επιστολή προς το ΕΚΕΒΙ και προς τον Υπουργό Πολιτισμού, έξι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και να μην πάρουν μέρος στη φετινή διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η επιστολή μού κοινοποιήθηκε πριν λίγο και απλώς την αντιγράφω για ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται. 

Από κάθε άποψη είναι μια αρνητική εξέλιξη.





Αγαπητή κυρία Βελισσάρη,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την πρόθεσή μας να μη συμμετάσχουμε στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι λόγοι που μας ώθησαν στη λήψη της ανωτέρων απόφασης είναι οι κάτωθι:
  1. Η Διεύθυνση της HELEXPO, παρά τις πιέσεις από μέλη του κλάδου μας, δε δέχτηκε να μειώσει το κόστος ενοικίασης του χώρου, ενώ σε άλλες ενώσεις προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υπάρξει μειώσεις ενοικίασης χώρων που αγγίζουν το 30% ετησίως. Άρα είναι απαράδεκτο να ζητούνται από τη HELEXPO τα ίδια ποσά.
  2. Η έκθεση, πάρα τη σταθερή συμμετοχή και υποστήριξή μας τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπόρεσε να βρει τον διεθνή χαρακτήρα για τον οποίο συστήθηκε.
  3. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και κατ’ επέκταση και ο κλάδος των εκδοτών μάς αναγκάζει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας.
Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να διευρύνετε την έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου που προτίθεστε να οργανώσετε το φθινόπωρο στην Αθήνα, σε γενική έκθεση βιβλίου, καθώς, από ό,τι φαίνεται, ούτε η έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή, αν δε διευρυνθεί.

Με τιμή,
Για τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, Αναστασία Παπαδημητρίου
Για τις εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, Ελένη Κεκροπούλου
Για τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Θανάσης Καστανιώτης
Για τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος
Για τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος
Για τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, Θάνος Ψυχογιός

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Βαγγέλης Γεωργάκης - Ακροβάτης του Ονείρου

Διάβασα τον Ακροβάτη του Ονείρου (Βαγγέλης Γεωργάκης, εκδ. Ηριδανός) και ήταν από τα καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μου τους τελευταίους μήνες. Επίσης είχα την τύχη να γνωρίσω και τον συγγραφέα, να μιλήσουμε για την εκδοτική κατάσταση και για τις λίγες ευκαιρίες που έχει ένας νέος συγγραφέας, που βρίσκεται μακριά από το κέντρο.

Το βιβλίο είναι ένα μελαγχολικό μυθιστόρημα, νομίζω εκφράζει πάρα-πάρα πολλούς εκεί έξω και αξίζει να το κατεβάσετε από το ράφι. Ωραία γραφή, κοφτά κεφάλαια, συμβολισμοί και αρκετές αναπάντεχες εξελίξεις. Με αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπως θα διαπιστώσετε, και με ένα τέλος που αφήνει ελπίδα να περάσει. Διαβάζοντάς το θα νιώσετε μοναξιά σε σκοτεινούς δρόμους, τη μοναξιά του ενός μέσα στο ένα εκατομμύριο. Και επειδή νομίζω αυτή τη φράση την έχω ξαναγράψει για βιβλίο, θεωρώ ότι σε σύγχρονα έργα υπάρχει μια τάση απόγνωσης, αρχίζει να αντανακλάται στα γραπτά η σκουρόχρωμη εικόνα της κοινωνίας.

Χαίρομαι γιατί το βιβλίο έχει συναντήσει πολλούς αναγνώστες και εύχομαι να συναντήσει ακόμα περισσότερους. Ειδική αναφορά, δε, χρειάζεται για την πολύ όμορφη έκδοση. Θα βρείτε τον Ακροβάτη του Ονείρου σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή μπορείτε να το παραγγείλετε και από τη σελίδα της Πρωτοπορίας