Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

15 Νοεμβρίου- Η Τελευταία Αδελφότητα

Ομολογώ ότι όταν ένας πολύ καλός μου φίλος, μου έκανε δώρο το βιβλίο «Η Τελευταία Αδελφότητα» της Ρόμπυν Γιανγκ, κοίταξα το εξώφυλλο με δυσπιστία. Είμαι σίγουρος πως αν έχετε κοιτάξει στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου τον τελευταίο καιρό, κάπου θα το έχει πάρει το μάτι σας: Ένας φθαρμένος σταυρός καλύπτει ένα ύφασμα με μεσαιωνική γραφή και κάτω από τον τίτλο με μικρά γράμματα, φανερώνεται ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Ο σκεπτικισμός μου φυσικά δεν οφείλεται στην καλαίσθητη σύνθεση, αλλά σε αυτόν καθ’ αυτόν τον τίτλο.
Μετά την σαρωτική επιτυχία που σημείωσε πριν από τρία-τέσσερα χρόνια στις πωλήσεις ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» του Brown, η αγορά πλημμύρισε με εκατοντάδες τίτλους που είτε αποκάλυπταν τα απόκρυφα σκοτεινών αδελφοτήτων, είτε περιέγραφαν ένα μεγάλο μυστικό που για χιλιετίες όλοι εμείς αγνοούσαμε. Οι εκδοτικοί οίκοι αποφάσισαν να υπερ-προωθήσουν κάθε βιβλίο που έστω και αμυδρά περιλάμβανε την έννοια του «απόκρυφου», πραγματοποιούσε μία συγκλονιστική αποκάλυψη για τους Ναΐτες, για το Βατικανό και αφηγούνταν θαμμένες ιστορίες για χερουβείμ, διαβόλους και τριβόλους. Ήταν στη μόδα και ακόμα είναι. Ήταν κλισέ και ακόμα είναι.
«Η Τελευταία Αδελφότητα» πάντως διαφοροποιείται από τον σωρό, κυρίως και λόγω της ιστορικής μελέτης την οποία φαίνεται ότι έχει επιμεληθεί ιδιαίτερα η συγγραφέας. Η Αγγλίδα Ρόμπυν Γιανκγκ είναι μόλις τριάντα δύο ετών, έχει σπουδάσει δημιουργική γραφή και αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο, το οποίο μεταφράζεται σε δεκαεννιά γλώσσες. Μην σας κάνει εντύπωση ότι το έργο μίας πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως, μεταφράζεται σε τόσες γλώσσες. Απ’ όσο καταλαβαίνω ο αγγλικός εκδοτικός οίκος της ζήτησε να γράψει ένα βιβλίο με το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να το πουλήσει, σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα όπως ανέφερα και παραπάνω πουλάει και πουλάει καλά.
Ποιο, όμως είναι το θέμα; Σταυροφορίες. Μία ιστορική περίοδος κατά την οποία συγκρούστηκαν δύο πανίσχυροι πολιτισμοί και μία περίοδος που για διαφόρους λόγους είναι καλυμμένη από ένα μυστηριακό πέπλο. Ποια είναι τα μυστικά που έμαθαν οι σταυροφόροι στην μακρινή Ανατολή; Τι θησαυρούς ανακάλυψαν; Πόσα χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και πόσα παραμένουν υπομονετικά κρυμμένα σε αθέατους τόπους; Η Γιανγκ διαλέγει τις πιο αντιφατικές ιστορικές πηγές και αναλαμβάνει να δώσει απαντήσεις εγείρωντας νέα ερωτήματα. Οξύμωρο; Μπορεί, αλλά ταυτόχρονα είναι και
Η συνταγή δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη. Αγωνία, πάθη, δράση, ιστορικά πρόσωπα, ίντριγκες, δισκοπότηρο (εννοείται), διεφθαρμένοι ιππότες, μυστικισμός, αλχημεία, ζωή και θάνατος είναι αρκετά για να συνθέσουν ένα βιβλίο που απευθύνεται με αξιώσεις στον συστηματικό αναγνώστη. Η «Τελευταία Αδελφότητα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και στόχος του είναι να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια σας μία παραμυθένια εποχή. Πιστεύω ότι μόλις γυρίσετε και την τελευταία από τις 690 σελίδες του βιβλίου, θα σας έχει μείνει η αίσθηση ότι δεν ξοδέψατε ευχάριστα τον χρόνο σας.

8 Νοεμβρίου- Kate and the Angels of Xara

Το βιβλίο της σημερινής παρουσίασης ονομάζεται «Kate and the Angels of Xara», το έχει ο Brendan Hanley και λογικά είναι η πρώτη φορά στη ζωή σας που ακούτε για αυτό. Είναι στα αγγλικά, σίγουρα δεν είναι μικρό, δύσκολα θα το χαρακτήριζα απλό και μάλλον δεν είναι η κατάλληλη λύση για να διαβάσει κανείς λίγα λεπτά πριν κοιμηθεί· ούτως ή άλλως η γραφή του είναι προσανατολισμένη στο να κρατήσει τον αναγνώστη για πολύ παραπάνω, κάθε φορά που το ανοίγει.
Ο συγγραφέας του «Kate and the Angels of Xara» ξεκίνησε να γράφει σε ώριμη ηλικία και μάλιστα αυτό είναι το πρώτο του μεγάλου μεγέθους εγχείρημα. Το βιβλίο χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να πάρει την τελική του μορφή και είναι το πρώτο μέρος μιας διαστημικής τριλογίας, που δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους hard-core αναγνώστες του sci-fi και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύντομο μέλλον. Για την ακρίβεια το ύφος του βιβλίου δεν είναι αποκλειστικά στραμμένο στην επιστημονική φαντασία, αλλά περιλαμβάνει και πολλά στοιχεία κλασικής λογοτεχνίας.
Το 2054, ένα δυναμικό, έξυπνο κι ενθουσιώδες κορίτσι, η Kate, αποφασίζει παρά τη σφοδρή αντίδραση της μητέρας της, να ακολουθήσει την καρδιά της και να βαδίσει στα επικίνδυνα βήματα της θείας της, που είχε χαθεί απρόσμενα σε μία διαστημική τραγωδία. Η Kate γίνεται δεκτή σε μία φημισμένη, elite, αδελφότητα αμαζόνων αστροναυτών, που τα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση του διαστημικού εμπορίου, απέκτησε αίγλη και δύναμη. Οι Angels of Xara, υπό την καθοδήγηση των σοφών Guardians, εκτελούν ριψοκίνδυνες αποστολές και η Kate εξελίσσεται σε μια απ’ τις ικανότερες πιλότους τους. Παρακολουθούμε σχεδόν μέσα από τα μάτια της, όλες τις φάσεις της ζωής της, από τις πιο χαρούμενες ως τις πιο θλιμμένες. Τελικά ο συνεχής και ανελέητος ανταγωνισμός θα την φέρει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής της: μπροστά της θα ανοιχθεί το πιο μεγαλεπήβολο ταξίδι του αιώνα.
Το βιβλίο του Hanley σφύζει από ζωή, συναίσθημα και στέρεα δομημένους χαρακτήρες· αναμφίβολα ένα από τα δυνατά του σημεία. Απευθύνεται με την ίδια άνεση σε εφήβους κι ενήλικες, η γραφή του είναι πνευματώδης, δεν γίνεται σε κανένα σημείο κουραστικό, ενώ δεν λείπουν οι εμπνεύσεις και οι στιγμές που προκαλούν χαμόγελα και αμηχανία. Διάβασα υπομονετικά το ογκώδες αυτό μυθιστόρημα και πιστεύω πως αξίζει η αγορά του. Ο αναγνώστης που θα θελήσει να ακολουθήσει την Kate, μπορεί να το κατεβάσει απ’ το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Lulu στην ηλεκτρονική του μορφή στην χαμηλή τιμή των 4,48 € ή να παραγγείλει την χαρτόδετη έκδοση για 16,09 € (http://www.lulu.com/content/126733). Σημειώστε ότι το «Kate and the Angels of Xara» αποτελείται από σχεδόν πεντακόσιες καλοδουλεμένες σελίδες.
Χαρακτηριστικό της μεθοδικής και προσεγμένης δουλειάς του συγγραφέα είναι η παράθεση πληθώρας αναλυτικών, τεχνικών σχεδιαγραμμάτων και πληροφοριών που συνοδεύουν το κείμενο και προσδίδουν μια αληθοφανή νότα στη διαστημική αποστολή των Αγγέλων. Η επιστημονική δουλειά στο παράρτημα έγινε από τον Robert A. Braeunig, για την περίπτωση που νιώσετε την ανάγκη να προετοιμάσετε μια δική σας αποστολή στο διάστημα. Προσδεθείτε λοιπόν κι ετοιμαστείτε για την αντίστροφη μέτρηση!

1 Νοεμβρίου-

25 Οκτωβρίου- Nanowrimo

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο λαμβάνει χώρα ένα από τα μεγαλύτερα συγγραφικά project παγκοσμίως, το NaNoWriMo. Τι είναι το NaNoWriMo; Πρόκειται για ακρωνύμιο των λέξεων National Novel Writing Month, δηλαδή εθνικός μήνας συγγραφής μυθιστορήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δημιουργικό project που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, στο οποίο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες επιχειρεί να γράψει ένα μυθιστόρημα 50.000 λέξεων μέσα σε έναν μόλις μήνα. Πλέον η διοργάνωση είναι διεθνής, απευθύνεται σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, κρύβει πολλών ειδών συγκινήσεις με αποκορύφωμα την επιβράβευση της προσωπικής προσπάθειας. Είναι χαρακτηριστικό για την απήχηση του NaNoWriMo ότι το 2006 πήραν μέρος 80.000 συγγραφείς, ενώ σχεδόν οι 13.000 από αυτούς κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους.
Το project ξεκίνησε από τον Chris Baty το 1999 και τότε είχαν πάρει μέρος 21 φιλόδοξοι συγγραφείς από το San Francisco, ενώ επιλέχτηκε ο Νοέμβριος για να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο οι συμμετέχοντες τον συνήθως βροχερό καιρό του. Κατά τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια απέκτησε φανατικούς οπαδούς, στήριξη από ανεξάρτητα δίκτυα, περισσότερος κόσμος άρχισε να γνωρίζει για το NaNoWriMo το οποίο εδραιώθηκε ως ένα διασκεδαστικό γεγονός συνεργατικής συγγραφικής δουλειάς.
Οι κανονισμοί είναι απλοί και αν βιαστείτε να ρωτήσετε για το τι κερδίζει όποιος επιτύχει τον στόχο, η απάντηση είναι φυσικά «τίποτα» και «προσωπική ικανοποίηση». Όσοι πάρουν μέρος θα πρέπει μέχρι τις 11:59:59 μ.μ. της 30ης Νοεμβρίου να έχουν ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα 50.000 λέξεων το οποίο μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε λογοτεχνικό είδος και να είναι γραμμένο σε οποιαδήποτε γλώσσα. Μην σας ανησυχεί η πλοκή, οι ανατροπές στην υπόθεση, η εμβάθυνση στους χαρακτήρες ή η τήρηση των συγγραφικών κανόνων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι διοργανωτές: «αν πιστεύετε ότι γράφεται ένα μυθιστόρημα, το ίδιο πιστεύουμε κι εμείς». Αν έχετε σημειώσεις εκ των προτέρων επιτρέπεται να τις χρησιμοποιήσετε, αλλά δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μυθιστόρημά σας κείμενα που είχατε γράψει πριν την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου. Και όλα αυτά βέβαια για να είστε εντάξει με τον εαυτό σας, ούτως ή άλλως το NaNoWriMo είναι περισσότερο μία προσωπική δοκιμασία και όχι ένας διαγωνισμός. Ο μόνος αντίπαλος είναι ο εαυτός σας.Προφανώς είναι μία επίπονη διαδικασία, μιας και οι 50.000 λέξεις μέσα σε έναν μήνα φαντάζει ουτοπικό νούμερο. Σε περίπτωση πάντως που σκέφτεστε ότι αξίζει να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας, το επίσημο site της διοργάνωσης είναι το http://www.nanowrimo.org/, στο οποίο θα βρείτε περισσότερα στοιχειά και θα συναντήσετε συγγραφείς που θα μοιραστούν τις ιστορίες τους. Μία ελληνική προσπάθεια για ολοκλήρωση μυθιστορήματος από το μηδέν θα γίνει και μέσω του σημαντικού forum φάνταζυ και επιστημονικής φαντασίας sff.gr στο οποίο είστε ευπρόσδεκτοι να μοιραστείτε απόψεις για τον χώρο, καθώς και κομμάτια της δουλειάς σας.

18 Οκτωβρίου