Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

16 Αυγούστου- Lulu.com & Ebooks

Η «Publish America» είναι ένας εκδοτικός οίκος στις Η.Π.Α., ο οποίος συνηθίζει να εκδίδει βιβλία χαμηλής λογοτεχνικής αξίας, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών και των αμοιβών που εισπράττει απ’ τους συγγραφείς. Παρ’ όλα αυτά οι υπεύθυνοι του οίκου περηφανεύονται για την ποιότητα των βιβλίων του και σε μία συνέντευξη υποστήριξαν ότι από τα εβδομήντα χειρόγραφα που εξέταζαν κάθε μέρα, τα περισσότερα απορρίπτονταν με την πρώτη ματιά.
Σαν απάντηση στους ισχυρισμούς του εκδοτικού οίκου, μία ομάδα συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας υπό την επίβλεψη του James McDonald, αποφάσισε να γράψει ένα κακό βιβλίο και να το στείλει στην «Publish America» προκειμένου να εξετάσουν αν θα το απέρριπτε ή όχι. Τι σημαίνει ο όρος «κακό» βιβλίο; Διαβάστε παρακάτω για να φρίξετε ή να γελάσετε.
Στο βιβλίο που ονομάζονταν «Atlanta Nights» υπήρχαν εξόφθαλμα γραμματικά λάθη, ασύνδετες προτάσεις και οι παράγραφοι χαρακτηριζόταν από την παντελή έλλειψη συνοχής. Επιπλέον έλειπε ένα κεφάλαιο, δύο από τα κεφάλαια ήταν ίδια λέξη προς λέξη, υπήρχαν δύο δωδέκατα κεφάλαια, ενώ το 34ο κεφάλαιο είχε «γραφτεί» από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, που απλά ανακάτευε τυχαίες προτάσεις από τις προηγούμενες σελίδες. Οι ήρωες του βιβλίου άλλαζαν φύλλο και ηλικία, οι πράξεις τους δεν αιτιολογούνταν, ενώ πέθαιναν και ξαναεμφανίζονταν χωρίς καμιά λογική εξήγηση. Το φινάλε ήταν εξίσου κακό, καθώς όχι μόνο αποκαλύφθηκε σε ένα σημείο ότι τα πάντα είχαν συμβεί σε ένα όνειρο, αλλά η πλοκή συνεχίζονταν και για μερικά ακόμα κεφάλαια.
Όπως είχε προβλεφθεί το βιβλίο έγινε πράγματι αποδεκτό για έκδοση από την «Publish America», αλλά οι συγγραφείς αποφάσισαν τελικά να μην δεχτούν το συμβόλαιο που τους είχε προσφερθεί και σε μία συνέντευξη τύπου αποκάλυψαν την αρχική πρόθεσή τους, κερδίζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα. Τελικά κυκλοφόρησαν το βιβλίο μέσω του LuLu.com και μπορείτε να το παραγγείλετε στην διεύθυνση www.lulu.com/content/102550.
Το LuLu είναι ένας ηλεκτρονικός εκδοτικός οίκος, με δεκάδες χιλιάδες τίτλους απ’ όλο τον κόσμο και οργανωμένος σύμφωνα με τα πρότυπα του Amazon. Προσωπικά συνεργάζομαι μαζί του τον τελευταίο χρόνο και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που προσφέρει κυρίως στο τομέα των e-books, δηλαδή των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή.
Τα τελευταία είναι αρχεία συνήθως μορφής pdf, που αποθηκεύονται εύκολα σε έναν υπολογιστή και είναι το ηλεκτρονικό ισοδύναμο ενός πραγματικού εκτυπωμένου βιβλίου. Χρειάζεται λιγότερος πραγματικός χώρος για την αποθήκευσή τους, μιας και σε ένα dvd χωράνε περίπου δύο χιλιάδες βιβλία. Επίσης μέσω του διαδικτύου η διανομή ενός e-book είναι μία εύκολη διαδικασία και γίνεται άμεσα, ενώ δεν καταναλώνονται πρώτες ύλες και ενέργεια προκειμένου να αναπαραχθεί ένα τέτοιο βιβλίο. Τα e-books πωλούνται συνήθως σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, ενώ μπορείτε να βρείτε ακόμα και δωρεάν, βιβλία των οποίων τα δικαιώματα έχουν λήξει.
Μία ελληνική οργανωμένη ιστοσελίδα είναι το http://www.e-bookshop.gr/, που αν και οι σύγχρονοι τίτλοι που διαθέτει είναι σε αναίτια υψηλή τιμή, παρέχει την δυνατότητα στον αναγνώστη να κατεβάσει χωρίς καμία απολύτως χρέωση εκατοντάδες κλασικά αριστουργήματα. Μπορείτε να βρείτε τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη, τα Άπαντα του Βαλαωρίτη, το «Μόνον της ζωής του ταξίδιον» του Βιζυηνού και πολλά άλλα.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

9 Αυγούστου- Amazon.com

Έχετε δοκιμάσει να πραγματοποιήσετε αγορές μέσω διαδικτύου; Θα σκεφτόσασταν να αγοράζατε τους αγαπημένους σας λογοτεχνικούς τίτλους μέσω ενός άριστα οργανωμένου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου;
Η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι καθόλου άγνωστη στην χώρα μας, το τελευταίο διάστημα αποκτά αυξανόμενη δυναμική και με το πέρασμα του χρόνου είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει περισσότερους οπαδούς. Στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένη σε χώρες όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία και αναπτύσσεται ραγδαία παράλληλα με τις υπόλοιπες μορφές ηλεκτρονικού εμπορίου. Στην Ελλάδα οι σημαντικότεροι εκδοτικοί οίκοι ήδη παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες στις ιστοσελίδες τους, όπου ο αναγνώστης αφού περιηγηθεί στα εικονικά ράφια με τα βιβλία, δει τα εξώφυλλα και διαβάσει την υπόθεση στο πίσω μέρος, μπορεί να τα παραγγείλει επί τόπου πληρώνοντας με την πιστωτική του κάρτα.
Φυσικά στους επίσημους ιστοτόπους των μεγάλων ελληνικών εκδοτικών οίκων η ασφάλεια των συναλλαγών είναι εγγυημένη και από προσωπική εμπειρία η παράδοση πραγματοποιείται άμεσα. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και αξιόπιστες σελίδες είναι των βιβλιοπωλείων «Πρωτοπορία» (protoporia.gr), των οίκων Anubis (anubis.gr), Λιβάνη (livanis.gr) και Πατάκη (patakis.gr). Μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά και στο Λεμόνι (lemoni.gr), όπου εκτός από τα ευπώλητα, θα ανακαλύψετε και δυσεύρετα κομμάτια, ενώ για παραγγελίες άνω των εκατό ευρώ δεν θα χρεωθείτε με έξοδα αποστολής.
Σε παγκόσμια κλίμακα ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων είναι το Amazon.com που ξεκίνησε την διαδρομή του το 1995 και με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αμερικής με κύκλο εργασιών που μετριέται σε αριθμούς της τάξης των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην σελίδα του μπορείτε να βρείτε σχεδόν κάθε αγγλόφωνη έκδοση που υπάρχει, ενώ το ρεκόρ πωλήσεων κατέχει το έβδομο βιβλίο του Harry Potter με πάνω από δυόμιση εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.
Το Amazon προσφέρει γενναίες εκπτώσεις και για παράδειγμα αναφέρω το «Harsh cry of the heron», το οποίο στον Παπασωτηρίου πωλείται έναντι δεκαπέντε ευρώ, δηλαδή εννέα παραπάνω από το Amazon. Τα έξοδα αποστολής δεν είναι δυσβάσταχτα και το κέρδος σας μεγιστοποιείται στις μαζικές αγορές. Επιπλέον το Amazon δίνει την δυνατότητα στον απαιτητικό αναγνώστη να αξιολογήσει σφαιρικά την μελλοντική αγορά του. Οι χρήστες που ήδη έχουν αγοράσει βιβλία τα βαθμολογούν και επιπλέον αφήνουν τα προσωπικά τους σχόλια, που τις περισσότερες φορές έχουν την έκταση, την ανάλυση και την αντικειμενικότητα μίας κανονικής κριτικής. Επίσης ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να ξεφυλλίσει το βιβλίο της επιλογής του, ενώ πάντα υπάρχουν και προτάσεις για παρόμοιους τίτλους.
Τα τελευταία χρόνια το Amazon επεκτείνεται στον χώρο των dvd και της μουσικής, ενώ το 1999 αγόρασε το imdb.com την μεγαλύτερη κινηματογραφική βάση δεδομένων στον κόσμο. Από τους ανταγωνιστές του, την τελευταία διετία ξεχωρίζει το lulu.com με το οποίο, όμως θα ασχοληθώ εκτενέστερα στην στήλη της επόμενης εβδομάδας, παράλληλα με την διάδοση μίας νέας μορφής βιβλίων, αυτής σε ηλεκτρονική μορφή (e-books).
Για θέματα που αφορούν το βιβλίο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο ipliotas@upnet.gr, ενώ αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε περασμένα θέματα της στήλης, αυτά δημοσιεύονται στο ιστολόγιο που διατηρώ στη διεύθυνση http://www.john-pliotas.blogger.gr/ Καλή ανάγνωση και καλές διακοπές ως την επόμενη εβδομάδα.

Σάββατο 4 Αυγούστου 2007

2 Αυγούστου- Πύλες της Φωτιάς

Ο Steven Pressfield νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει γράψει μία σειρά από πετυχημένα ιστορικά μυθιστορήματα με θέματα που αντλεί από την αρχαία Ελλάδα και έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στο διεθνές αναγνωστικό κοινό. Ίσως γιατί πριν να είναι συγγραφέας, πρώτα είναι ιστορικός που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την ιστορία της χώρας μας και που για να γράψει ακόμα και την πιο ταπεινή γραμμή στα βιβλία του στηρίζεται στις γνώμες του Ομήρου, του Ηροδότου, του Πλούταρχου, του Παυσανία, του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα. Διαβάζει την κληρονομιά τους, κλέβει ψήγματα απ’ την σοφία τους, συνομιλεί μαζί τους και χρησιμοποιεί όσα μυστικά του σιγοψιθυρίζουν στο αυτί.
Το πλέον γνωστό και αναγνωρισμένο έργο του, οι «Πύλες της φωτιάς» δεν είναι απλά μία ακριβής καταγραφή ιστορικών γεγονότων. Είναι μία δυνατή ιστορία που περιγράφεται μέσα από τα μάτια του φανταστικού ήρωα Χίονη, που όταν είναι παιδί η πόλη του καταστρέφεται συθέμελα από την αδιαφιλονίκητη στρατιωτική δύναμη της εποχής, τους Σπαρτιάτες. Ο Χίονης αναγκάζεται να ακολουθήσει τους εχθρούς του και να αφομοιωθεί στην κοινωνία τους προκειμένου να επιβιώσει.
Μεγαλώνει μέσα στο απολυταρχικό, αυστηρό περιβάλλον της Σπάρτης, βιώνει ταπεινώσεις, περνάει την σκληρή εκπαίδευση στην οποία υποχρεώνονταν όλοι οι άνδρες και καταλήγει να πολεμήσει στο πλευρό του γερασμένου Βασιλιά Λεωνίδα στην επική μάχη των Θερμοπυλών. Από την αφάνεια ετοιμάζεται να κατακτήσει την αιώνια δόξα.
Παρότι η ιστορία είναι γνωστή και ειπωμένη στο πέρασμα των αιώνων με χίλιους τρόπους, ο Αμερικάνος συγγραφέας πετυχαίνει να γεμίσει με τόσο απόλυτο τρόπο τις σελίδες του, που ο αναγνώστης καταλαμβάνεται από αγωνία, παθιάζεται μαζί με τους ολοζώντανους χαρακτήρες, παρασύρεται απ’ την ροή των γεγονότων και ετοιμάζεται να πάρει την θέση του στη φάλαγγα ανάμεσα στους υπόλοιπους Λακεδαιμονίους. Οι συγκλονιστικά αληθοφανείς περιγραφές των προπαρασκευών πριν τον πόλεμο και των σκληρών μαχών, χρωματίζουν το βιβλίο με ρεαλισμό, ενίοτε βίαια και συνήθειες που για τη σημερινή εποχή μοιάζουν βάρβαρες. Ο Pressfield, όμως δεν κάνει καμία έκπτωση στην απόδοση των ιστορικών στοιχείων, δεν καλύπτει τίποτα, δεν καταφεύγει σε πολιτικά ορθούς καλλωπισμούς.
Οι «Πύλες της Φωτιάς» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, που δεν θα πρέπει να λείπει απ’ την βιβλιοθήκη σας, είτε σας συναρπάζουν τα ιστορικά αναγνώσματα, είτε όχι. Αν στην φετινή κινηματογραφική απόδοση του κόμικ του Frank Miller «300», σας ενόχλησαν οι ανακρίβειες και οι δυσδιάστατοι χαρακτήρες, τότε το βιβλίο του Pressfield θα σας αποζημιώσει στο έπακρο.
Στην χώρα μας κυκλοφόρησε το 2001 από τον Πατάκη και όπως ήταν αναμενόμενο σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις και δίκαια πέτυχε αλλεπάλληλες εκδόσεις (δεκαοχτώ μόνο μέσα στον πρώτο ενάμιση χρόνο από την κυκλοφορία του). Αν σας γοητεύσει έχετε μπροστά σας τα υπόλοιπα, παρόμοιας θεματολογίας βιβλία του συγγραφέα για τον Αριστείδη, τις Αμαζόνες και δύο για την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ειδικά στο τελευταίο την «Ματωμένη εκστρατεία», ο παρατηρητικός αναγνώστης θα εντοπίσει πολλές ομοιότητες με την τωρινή εκστρατεία των Αμερικάνων σε Ιράκ και Αφγανιστάν και δεν θα μπορεί παρά να αποδεχτεί ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι στη μελέτη της αναζητούμε τον τρόπο για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Ολοκληρώνω παραθέτοντας μία φράση από το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης: «Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ δεν ήταν στις θερμοπύλες το 480 π.Χ., αλλά όταν τελειώσετε το βιβλίο θα νομίζετε ότι ήταν. Και εσείς μαζί.»